Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 15 Робота з креслярськими видами (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.13 Mб
Скачать
  • Правка приміток

Щоб відредагувати примітки, додані на креслярський вид, виділіть їх або двічі клацніть на них, щоб вивести на екран відповідний менеджер властивостей або діалогове вікно. За допомогою менеджера властивостей або діалогового вікна можна змінювати параметри виділеної примітки.

3. Додавання специфікації в креслення.

Меню: Insert > Bill Materials (Вставка > Специфікація)

Специфікація (BOM – Bill Materials) – це таблиця, в якій перераховані компоненти, використані в збірці. Ця таблиця також може використовуватися для отримання інформації про число компонентів в збірці, їх назвах і т.п.

Послідовність переліку деталей в специфікації залежить від того, в якому порядку вони додавалися в документ збірки. Специфікація, що додається в документ креслення, по своїй природі параметрична. Таким чином, якщо деталь видалити з документа збірки або додати в нього, ці зміни відобразяться в специфікації в документі креслення.

Щоб додати специфікацію у файл з креслярськими видами, виділіть будь-який вид на кресленні і викличте команду Bill Materials (Специфікація). На екрані з'явиться менеджер властивосетй Select BOM Template (Вибрати шаблон специфікації). За замовчанням пропонується шаблон bomtemp.xls, але можна вибрати і будь-який інший. Можна виконати власну настройку шаблонів. Ви можете додати власні стовпці або змінити формат тексту. Можна також створити нові шаблони відповідно до стандартів, прийнятих у Вашій компанії.

Мал. 15.11 Діалогове вікно Властивості специфікації

В діалоговому вікні Властивості специфікації виберіть властивості з вкладок Конфігурація, Зміст, і Управління. На листі відобразиться специфікація, в якій представлені компоненти збірки.

На вкладці Конфігурація задаються параметри для вибору кута специфікації, яким вона «прикріплятиметься» до листа креслення. Якщо прапорець Attach to anchor (Прив'язка) встановлений, то таблиця автоматично приєднається до точки прив'язки на листі креслення.

Перемикачі BOM Type (Тип специфікації) використовується для вказівки рівня збірки. Перемикач Top level only (Відобразити тільки деталі) використовується для відображення тільки деталей і вузлів збірки. Деталі вузлів збірки не включаються в специфікацію. Якщо вибраний перемикач Parts only (Відобразити тільки низхідні вузли і деталі), то вузли збірки не включаються в специфікацію. Компоненти вузлів включаються в специфікацію як окремі деталі. Перемикач Indented assemblies (Відобразити збірки і деталі в зміщеному списку) дозволяє вивести компоненти і вузли. Компоненти вузлів відображаються з відступом під назвами відповідних вузлів. Ці компоненти не нумеруються.

На вкладці Зміст можна встановивши або знявши прапорець напроти імені кожної деталі, включити або виключити її із специфікації.

Після завдання всіх параметрів у вікні Bill Materials (Специфікація) клацніть на кнопці ОК. До курсора додасться зображення специфікації. Вкажіть точку на кресленні, в яку слід помістити специфікацію.

  • Додавання позицій до креслярських видів

Меню: Insert > Annotations > Balloon (Вставка > Примітки > Позиція)

Панель інструментів: Annotations > Balloon (Примітки > Позиція)

Після додавання специфікації необхідно додати позиції до компонентів на креслярських видах. В попередніх версіях програми позиції додавалися за допомогою інструмента Balloon (Позиція). Починаючи з версії 2004 можна автоматично розставляти позиції за допомогою інструмента AutoBalloon (автопозиции).

Інструмент Balloon (Позиція) використовується для ручного додавання позицій до компонентів збірки на кресленні. Назви позицій залежать від послідовності деталей в специфікації. Щоб додати позиції в креслярський вид, клацніть на кнопці Balloon (Позиція) на панелі інструментів. На екрані з'явиться менеджер властивостей, фрагмент якого показаний на мал. 15.12.

Після виклику менеджера властивостей ви повинні виділити одну або декілька точок для розміщення позицій. Можна вставляти декілька позицій, не закриваючи PropertyManager (Менеджер властивостей).

Список Стиль дозволяє вибрати стиль форми і межі позиції із списку. Стиль Ні відображає текст позиції без межі.

Список Розмір дозволяє вибрати розмір із списку, де можна відзначити або певну кількість символів, або Тугу посадку, яка автоматично коректує розмір до тексту.

Список Текст позиції дозволяє вибрати тип тексту для позиції, або для верхньої частини розділеної позиції, із списку:

  • Номер позиції - номер позиції в специфікації;

  • Кількість - кількість цієї позиції в збірці;

  • Дані користувача - відкриється вікно для введення тексту.

Якщо вибраний стиль Розділове коло, параметр Нижній текст доступний для вказівки тексту для нижнього розділу. Тут є такі ж параметри, як і в розділі Текст позиції.

Коли вибрана існуюча позиція, можна натиснути кнопку Додаткові властивості, щоб відкрити менеджер властивостей Замітка.

Виділіть компоненти збірки на креслярському виді. Якщо ви виділяєте грань компонента, в точці розміщення позиції знаходитиметься закрашений кружок. При виділенні кромки компонента до позиції додається закрашена стрілка. Після додавання позицій до всіх компонентів клацніть на кнопці ОК в менеджері властивостей позицій.