Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 15 Робота з креслярськими видами (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2. Додавання довідкових приміток.

В SolidWorks ви можете додавати довідкові примітки на креслярські види. Примітки включають довідкові розміри, замітки, позначення шорсткості поверхонь, позначення базової поверхні, геометричні допуски і т.д.

  • Додавання довідкових розмірів (SolidWorks 2004!!!)

Меню: Tools > Dimensions > Smart (Інструменти > Розміри > Авторозміри)

Панель інструментів: Annotations > Smart Dimension (Примітки > авторозмір)

Для додавання довідкових розмірів на креслярські види в режимі Drawing (Креслення) використовується інструмент Smart Dimension (авторозмір). Цей інструмент аналогічний інструменту Smart Dimension (авторозмір), який використовується при побудові ескізів в SolidWorks. Крім того, для додавання розмірів фасок можна використовувати менеджер команд Dimension/Relations (Розміри/Зв'язки).

Для додавання розміру фаски в креслярському виді виберіть команду в меню Інструменти – Розміри – Фаска. Звичайний курсор зміниться на курсор розміру. Тепер виділите кромку фаски і потім горизонтальну або вертикальну грань. Поряд з курсором з'явиться розмір фаски. Виберіть точку на листі в тому місці, де ви хочете помістити розмір.

  • Додавання заміток до креслярських видів

Меню: Insert > Annotations > Note (Вставка >Примітки > Замітка)

Панель інструментів: Annotations > Note (Примітки > Замітка)

Щоб додати замітку, клацніть на кнопці Note (Замітка) на панелі інструментів. На екрані з'явиться менеджер властивостей Note (Замітка), фрагмент якого показаний на мал. 15.2.

Після появи менеджера властивостей замітки до курсора прикріплятиметься напис. Вкажіть місце розміщення замітки і введіть її текст. Після цього клацніть на кнопці ОК в менеджері властивостей замітки.

Сувій Text Format (Формат тексту) використовується для установки параметрів форматування тексту: шрифт, розмір, вирівнювання і нахил. За допомогою цієї панелі можна також додавати в текст символи та гіперпосилання.

Сувій Border (Границя) використовується для обрамлення напису, параметри якого задаються за допомогою списків, що розкриваються Style (Тип) і Size (Розмір). Параметри в сувої Leader (Стрілки/Винесення) визначають стиль стрілок і виносних ліній для заміток.

  • Додавання позначень шорсткості поверхонь до креслярських видів

Меню: Insert > Annotations > Surface Finish Symbol (Вставка > Примітки > Позначення шорсткості поверхні)

Панель інстр.: Annotations > Surface Finish (Примітки >Шорсткість поверхні)

Ви можете додавати позначення шорсткості поверхні на кромки або грані в креслярські види за допомогою інструмента Surface Finish (Шорсткість поверхні). Для цього клацніть на кнопці Surface Finish (Шорсткість поверхні) в менеджері властивостей. На екрані з'явиться менеджер властивостей (діалогове вікно!!!) Surface Finish (Шорсткість поверхні), як показано на мал. 15.3.

Після клацання на кнопці Surface Finish (Шорсткість поверхні) поряд з курсором з'являється символ, що позначає шорсткість поверхні. Нижче розглянуті параметри, що є в менеджері властивостей Surface Finish (Шорсткість поверхні).

В SolidWorks за допомогою сувою Surface Finish Favorite (Вибране) можна зберегти позначення шорсткості поверхні для майбутнього використовування.

В списку Позначення можна вибрати тип позначення шорсткості поверхні для додавання на креслярські види. Позначення шорсткості поверхні включають символи Просте (), Обробка необхідна (), Обробка заборонена (), а також символи з наборів JIS Basic, JIS Surface Texture 2, JIS Surface Texture 3, JIS Surface Texture 4 і т.д.

SolidWorks2004!!! Параметри в сувої Symbol Layout (Розташування позначень) визначають формат позначення шорсткості поверхні, в сувої Format (Формат) використовуються для завдання розміру шрифта і орієнтації позначень шорсткості поверхні. Інші параметри менеджера властивостей Surface Finish (Шорсткість поверхні) аналогічні параметрам оформлення заміток.

Звичне (традиційне для ЕСКД) значення шорсткості вводиться в полі Максимум (або Мінімум) в області Шорсткість.