Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 03 Додавання взаємовзв’язків+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Автоматичні взаємозв'язки

Автоматичні взаємозв'язки - це взаємозв'язку, які автоматично накладають програмою в процесі побудови ескізу. Наприклад, ви можете помітити, що коли ви задаєте початкову крапку лінії й переміщаєте покажчик миші по горизонталі вправо або вліво, під покажчиком-лінією відображається символ Н. Це символ взаємозв'язку Horizontal (Горизонтальність), що накладає на лінію в процесі її створення. При переміщенні покажчика-лінії по вертикалі нагору або вниз під покажчиком відображається буква V - символ зв'язку Vertical (Вертикальність). Якщо ви наведете покажчик на перетинання двох або більше об'єктів ескізу, під покажчиком з'явиться символ перетинання. Аналогічним образом при побудові ескізу автоматично накладають інші взаємозв'язки.

Якщо режим автоматичного накладення взаємозв'язків відключений, ви можете його активізувати. Викличте діалогове вікно System Options > Sketch (Параметри системи > Ескіз), для чого виберіть у меню команду Tools > Options (Інструменти > Параметри) і в лівій панелі діалогового вікна System Options – General (Параметри системи - Загальні), що при цьому відкриється, виберіть групу параметрів Sketch (Ескіз). Установите прапорець Automatic Relations (Автоматичні взаємозв'язки) і клацніть на кнопці ОК. Нижче перераховані взаємозв'язки, які накладають в автоматичному режимі:

1. Horizontal (Горизонтальність);

2. Vertical (Вертикальність);

3. Coincident (Збіг);

4. Midpoint (Середня крапка);

5. Intersection (Перетинання);

6. Tangent (Торкання);

7. Perpendicular (Перпендикулярність).

Відображення й видалення взаємозв'язків

Меню: Tools > Relations > Display/Delete (Інструменти >Взаємозв'язку > Відобразити/Видалити)

Панель інструментів: Sketch > Display/Delete Relations (Ескіз > Відобразити/Видалити взаємозв'язку)

Якщо після додавання розмірів і взаємозв'язків ескіз виявляється перевизначений, необхідно видалити деякі перевизначальні, підвішені або невирішені взаємозв'язки й розміри. Перегляд і видалення взаємозв'язків, накладених на ескіз, здійснюється за допомогою менеджера властивостей Display/Delete Relations (Відобразити/Видалити взаємозв'язку). Щоб викликати цей менеджер властивостей, клацніть на кнопці Display/Delete Relations (Відобразити/Видалити взаємозв'язку) у менеджері команд Sketch (Ескіз). Ви також можете клацнути правою кнопкою миші в області креслення, щоб з'явилося контекстне меню, і вибрати в ньому команду Display/Delete Relations (Відобразити/Видалити взаємозв'язку).

Сувій Relations (Взаємозв'язок)

Сувій Relations (Взаємозв'язок) використовується для перевірки, видалення та гасіння небажаних і конфліктуючих взаємозв'язків. Статус ескізу або виділеного об'єкта відображається в області Information (Інформація) цієї розсувної панелі. Далі обговорюються елементи керування розсувної панелі Relations (Взаємозв'язок).

Список, що розкривається, Filter (Фільтр)

У списку, що розкривається, Filter (Фільтр) можна вибрати фільтр для показу взаємозв'язків у менеджері властивостей Sketch (Ескіз). Далі описуються варіанти, доступні в цьому списку.

  • All in this sketch (Усе на цьому ескізі). При виборі варіанта All in this sketch (Усе на цьому ескізі) показуються всі взаємозв'язки, накладені на ескіз. Цей варіант обраний у списку, що розкривається, Filter (Фільтр) за замовчуванням. Перший зв'язок, відображуваний у списку, буде виділена за замовчуванням, і тло її буде синім.

Статус виділених взаємозв'язків відображається в області Information (Інформація) розсувної панелі Relations (Взаємозв'язку). Перепевні взаємозв'язки показуються червоними кольорами. Якщо ви виділите взаємозв'язок, що показана червоними кольорами в області Relations (Взаємозв'язку), в інформаційній області відобразиться статус Over Defining (Перепевна). Завислий зв'язок показується коричневими кольорами. Якщо виділити завислий взаємозв'язок, в інформаційній області відобразиться статус Dangling (Зависла). Аналогічним образом, невирішений взаємозв'язок буде відображатися жовтими кольорами, а залежна - сірим

  • Dangling (Завислі). Варіант Dangling (Завислі) використається для показу на ескізі тільки завислих взаємозв'язків.

  • Overdefining/Not Solved (Перевизначальні/Невирішені). Варіант Overdefining/ Not Solved (Перевизначальні/Невирішені) використається для показу на ескізі тільки перевизначальних і невирішених взаємозв'язків. Завислі взаємозв'язки також є невирішеними, тому будуть відображені й вони.

  • External (Зовнішні). Варіант External (Зовнішні) використається для показу на ескізі взаємозв'язків, які посилаються на елемент, розташований поза даним ескізом. Таким елементом може бути крайка, вершина або початок координат тієї ж моделі або початок координат іншої моделі, що належить тій же зборці.

  • Defined in Context (Певні в контексті). Варіант Defined in Context (Певні в контексті) використається для показу на ескізі тільки тих взаємозв'язків, які існують у контексті проекту. Це взаємозв'язку між об'єктом ескізу однієї деталі й елементом іншої деталі. Ці зв'язки визначаються при роботі зі зборками «зверху вниз».

Locked (Заблоковані). Варіант Locked (Заблоковані) використається для показу на ескізі тільки заблокованих взаємозв'язків.

Broken (Розірвані). Варіант Broken (Розірвані) використається для показу на ескізі тільки розірваних взаємозв'язків.

Заблоковані й розірвані взаємозв'язки накладають при створенні деталі в середовищі побудови зборок. Більш докладно про ці зв'язки ви довідаєтеся з наступних глав.

  • Selected Entities (Обрані об'єкти). Варіант Selected Entities (Обрані об'єкти) використається для відображення тільки тих взаємозв'язків, які зачіпають виділені елементи. Коли ви вибираєте цей варіант у списку, що розкривається, Filter (Фільтр), у сувої Relations (Взаємозв'язку) з'являється область Selected Entities (Обрані об'єкти). Коли ви виділяєте об'єкт, взаємозв'язки якого потрібно відобразити, ім'я виділеного об'єкта з'являється в області Selected Entities (Обрані об'єкти), а взаємозв'язку, у яких оп бере участь, - в області Relations (Взаємозв'язку). Щоб виключити об'єкт із числа обраних для перегляду, виділите його й клацніть правою кнопкою миші, що викликає контекстне меню. Виберіть у цьому меню команду Delete (Видалити). Якщо ви виберете команду Clear Selections (Скинути виділення), то виділення буде знято із всіх об'єктів.

Прапорець Suppressed (Погашений) Прапорець Suppressed (Погашений) служить для гасіння виділеного взаємозв'язку в поточній конфігурації. При гасінні взаємозв'язку вона відображається сірими кольорами в області Relations (Взаємозв'язку). Статус погашеного зв'язку відображається в інформаційній області як Satisfied (Задоволеність) або Driven (Залежність). При гасінні перевизначальних взаємозв'язків з'являється інформаційне вікно SolidWorks з повідомленням «The sketch is no longer over defined» (Ескіз більше не є перепевним). Клацніть на кнопці ОК у цьому діалоговому вікні.

ПРИМІТКА

Конфігурації, використовувані при моделюванні деталей і зборок, будуть обговорюватися в наступних главах.

Кнопка Delete (Видалити) видаляє зв'язок, виділений в області Relations (Взаємозв'язку).

Кнопка Delete all (Видалити все) видаляє всі взаємозв'язки, виділені в області Relations (Взаємозв'язку).

Кнопка Undo last relation change (Повернути останній взаємозв'язок) скасовує виконані раніше операції видалення, заміни й гасіння взаємозв'язку. (Про операції Replace (Замінити) мова йтиме далі в цій главі.)

Сувій Entities (Об'єкти)

У сувої Entities (Об'єкти) відображаються об'єкти, які зачіпає виділений зв'язок. На ній також відображаються статус виділеного взаємозв'язку й зовнішні посилання, якщо такі є. За замовчуванням розсувна панель Entities (Об'єкти) згорнута. Розгорнути її можна, клацнувши на синій стрілці, що перебуває в правій частині панелі. Сувій Entities (Об'єкти) показаний на мал. 3.47. Далі обговорюються елементи керування, доступні на цій панелі.

В області Entities used in the selected relation (Об'єкти, що беруть участь у виділеному взаємозв'язку) відображається інформація про об'єкти, що зачіпають виділеним взаємозв'язком: ім'я взаємозв'язку, її стан і місце, у якому вона визначена. Ця область розділена на три стовпці, які перераховані далі.

  • Entity (Об'єкти). У стовпці Entity (Об'єкти) відображається об'єкт або об'єкти, на які накладена виділений взаємозв'язок.

  • Status (Стан). У стовпці Status (Стан) відображається стан виділеного взаємозв'язку. Можливих варіантів чотири: Fully Defined (Повністю певна), Dangling (Зависла), Over Defined (Перепевна) і Not Solved (Невирішена).

  • Defined In (Визначений в). У стовпці Defined In (Визначений в) відображається місце розташування об'єкта. Об'єкт може розташовуватися в одному з наступних місць.

  • Current Sketch (Поточний ескіз). У стовпці Defined In (Визначений в) відображається Current Sketch (Поточний ескіз), якщо об'єкт належить тому ж ескізу.

Same Model (Та ж модель). У стовпці Defined In (Місце визначення) відображається Same Model (Та ж модель), якщо об'єкт визначений як приналежної тієї ж моделі. Це означає, що об'єкт належить тій же самій моделі, але розташований поза поточним ескізом. Таким об'єктом може бути крайка, вершина або початок координат тієї ж моделі.

External Model (Зовнішня модель). У стовпці Defined In (Місце визначення) відображається External Model (Зовнішня модель), якщо об'єкт поміщений у якусь іншу модель, але ця модель належить тій же самій зборці. Таким об'єктом може бути крайка, вершина або початок координат іншої моделі в межах поточної зборки.

За замовчуванням у меню Tools > Sketch Settings (Інструменти > Параметри малювання) установлений прапорець Override Dims on Drag (Коректування розмірів при перетаскуванні). У результаті, якщо ви перетягнете об'єкт ескізу, розмір, привласнений цьому об'єкт, буде автоматично змінений. Якщо скинути цей прапорець, ви більше не зможете змінити шляхом перетаскування об'єкт ескізу, для якого задані розміри, оскільки програма відмовиться змінювати розмір. Однак якщо ескіз визначений не повністю, те об'єкти, що не мають належних розмірів або обмежень, будуть рухатися.

За замовчуванням у меню Tools > Sketch Settings (Інструменти > Параметри малювання) установлений прапорець Automatic Solve (Автоматичне рішення). Цей параметр допомагає автоматично вирішувати взаємозв'язки й розміри при перетаскуванні або зміні елемента ескізу. Якщо скинути цей прапорець, з'явиться повідомлення «The sketch cannot be dragged because Auto Solve Mode is off» (Перетаскування ескізу неможливо, оскільки режим автоматичного дозволу відключений). Якщо ви зміните розмір за допомогою діалогового вікна Modify (Змінити), розмір не буде автоматично обновлений, і вам доведеться обновити його вручну. Щоб обновити й дозволити розмір, клацніть на кнопці Rebuild (Перешикувати) на панелі інструментів Standard (Стандартна) або натисніть на клавіатурі сполучення клавіш Ctrl+B.

У поле Entity (Об'єкти) відображається ім'я об'єкта й ім'я деталі, який належить виділений об'єкт. Це той об'єкт, що виділений у стовпці Entity (Об'єкти) області Entities used in the selected relation (Об'єкти, що беруть участь у виділеному взаємозв'язку). Виділена сутність також відображається іншими кольорами в області креслення.

У поле Owner (Власник) відображається ім'я моделі, який належить об'єкт, коли в стовпці Defined In (Місце визначення) обраний варіант External Model (Зовнішня модель).

У поле Assembly (Зборка) відображається шлях до зборки, який належить об'єкт, коли в стовпці Defined In (Місце визначення) обраний варіант External Model (Зовнішня модель).

Кнопка Replace (Замінити) заміняє об'єкт, виділений у стовпці Entity (Об'єкти), деяким іншим об'єктом із графічної області. Коли ви виділяєте об'єкт у графічній області, він буде відображений у поле, розташованому під кнопкою Replace (Замінити). Щоб замінити об'єкт, клацніть на кнопці Replace (Замінити). Якщо ескіз перевизначений, вам буде видане попереджуюче повідомлення. Іноді після заміни об'єкта його стан міняється на «нерозв'язаність» або «перевизначеність». У цьому випадку необхідно скасувати останню операцію. Для заміни об'єкта у всіх взаємозв'язках призначений

6