Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Тема: Самоврядування

План

  1. Поняття громади.

  2. Територіальне громадське та місцеве самоврядування.

  3. Участь громадян в управлінні суспільством.

Формування правової та політичної культури відбувається насамперед завдяки участі громадян у місцевому самоврядуванні.

Місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під керівництвом органів і посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Громада – це спільноти всіх жителів міста, села, селища, об’єднані за місцем проживання.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Функції територіальних громад: забезпечення правопорядку на своїі території, безпека всіх членів громади та збереження рухомого та нерухомого майна, господарська функція, соціальний захист, культурно-просвітницька функція.

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на засадах:

  • народовладдя;

  • законності;

  • гласності;

  • колегіальності;

  • поєднання місцевих і державних інтересів;

  • виборності;

  • правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами;

  • підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;

  • державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування;

  • судового захисту прав місцевого самоврядування.

Структура місцевого саврядування включає:

  • територіальну громаду;

  • сільську, селищну, міську раду;

  • сільського, селищного, міського голову;

  • виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

  • районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;

  • органи самоорганізації населення.

У містах з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради можуть утворюватися районні в місті ради. Вони утворюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який водночас є головою її виконавчого комітету.

Первинним субєктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територаільна громада села, селища, міста.

Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних в містах рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Виконавчі органи є підконтрольними і підзвітними відповідним радам.

Сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади, обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на 4 роки в порядку, визначеному законом і здійснює свої повноваження на постійній основі. Голова очолює виконавчий комітет відповідної ради, головує на її засіданнях.

Повноваження органів місцевого самоврядування стосуються таких сфер діяльності:

  • соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку;

  • в галузі бюджету, фінансів і цін;

  • управління комунальною власністю;

  • житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв’язку;

  • будівництва;

  • освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту;

  • регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища;

  • соціального захисту населення;

  • зовнішньоекономічної діяльності;

  • оборонної роботи;

  • щодо розв’язання питань адміністративно-територіального устрою;

  • забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Матеральною та фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Територальні громади можуть об’єднувати на договірних засадах об’єкти комунальної власності, кошти бюджетів для виконання спільних проектів або спільного фінансування комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби.

Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсує держава.

Органам місцевого самоврядування держава може надавати окремі повноваження органів виконавчої влади, фінансує їх за рахунок коштів Державного бюджету України або податків, передає відповідні об’єкти державної власності.

Діяльність органів місцевої влади спрямована на задоволення суспільних потреб громадян, у першу чергу пов’язаних з отриманням життєво необхідних послуг.

Місцеві бюджети є фінансовою базою місцевого самоврядування, і від обсягу ресурсів, що акумулюються в цих бюджетах, залежить, наскільки результативно місцеві органи влади будуть виконувати покладені на них повноваження.

Вибори

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія відповідно села, селища.

Вибори депутатів міських рад проводяться за пропорційною системою: депутатів обирають за виборчими списками кандидатів у депутати від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному окрузі, межі якого збігаються з межами міста згідно з існуючим адміністративно-територальним устроєм.

Вибори депутатів районних у містах рад проводять за пропорційною системою: депутатів обирають за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного району в місті.

Вибори сільських, селищних, міських голів проводять за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному окрузі, межі якого збігаються з межами села, селища, міста, згідно з існуючим адміністративно-територальним устроєм.

Громадяни України, які належать до відповіднрої територіальної громади і мають право голосу, можуть шляхом висування або через республіканські, обласні, районні, районні у містах, міські організації політичних партій та їх виборчі об’єднання – блоки брати участь у висуванні кандидатів у депутати, кандидатів на посаду голови, у роботі виборчих комісій, проведенні передвиборчої агітації, спостереженні за проведенням виборів та в інших заходах у порядку, визначеному цим та іншими законами України.

Абсентеїзм – ухилення від участі у виборах. Одна з форм бойкотування виборцями виборів, відмова від участі в них; пасивний протест населення проти існуючої форми правління, політичного режиму, прояв байдужості до виконання людиною своїх прав та обов’язків.

Контрольні запитання:

  1. Визначте поняття місцевого самоврядування.

  2. Як ви розумієте словосполучення «територіальна громада»?

  3. Наведіть приклад в історії місцевого самоврядування в українській історії. (Магдебурзьке право, земства)

  4. Визначте характеристики, притаманні місцевому саомоврядуванню.

  5. Які функції виконує місцеве самоврядування?

  6. У чому полягає значення місцевого самоврядування для суспільства?

  7. Як організоване місцеве самоврядування у нашому місті? Хто зараз очолює органи самоврядування?

  8. Чи є самоврядування на вашій вулиці, у будинку, в коледжі?

Література:

  1. Арцишевський Р.А.Світ і людина:_К.: „АртЕк”, 1996

  2. Людина і світ: Підручник/Л.В.Губерський,В.Г.Кремінь, та ін. К., 2001

  3. Бакка Т.В., Марголіна Л.В., Людина і світ, К., 2011

  4. Вілков В. Людина і світ, Х., 2001

  5. Бізбіз Т.О., Людина і світ, 11 клас, розробки уроків, Х., 2010

  6. Бондаренко Я. Г., Людина і світ, 11 клас, розробки уроків, Х., 2011

  7. Конституція України