Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
344.06 Кб
Скачать

6 Радіальні розміри

Команда DIMDIAMETER будує діаметр кола або дуги. Команда викликається з падаючого меню Dimension > Diameter або клацанням миші по піктограмі Diameter Dimension на панелі інструментів Dimension.

Запити команди DIMDIAMETER:

Select arc or circle: — вибрати дугу мул і круг

Dimension text = зміряне значення

Specify dimension line location or [Mtext/Text/Angle] : —указать положення розмірної лінії

При простановке розміру діаметра текст за умовчанням починається із знака 0. Ключі команди дозволяють змінювати розмірний текст і кут нахилу розмірного тексту. Маркери центру і осьові лінії автоматично з'являються в центрі дуги або круга, якщо розмір проставляється зовні, і не наносяться, якщо розмір проставляється усередині круга або дуги, а також у разі, коли маркери центру відключені. Є можливість провести примусове розміщення розмірного тексту і лінії-винесення усередині круга або дуги.

Мал. 6.20. Простановка діаметра

Команда DIMRADIUS, що дозволяє побудувати радіус кола або дуги, викликається з падаючого меню Dimension > Radius або клацанням миші по піктограмі Radius Dimension на панелі інструментів Dimension.

Запити DIMRADIUS аналогічні запитам команди DIMDIAMETER. За умовчанням при простановке радіусу текст починається з символу R.

Мал. 6.21. Простановка радіусу

7 Кутові розміри

Команда DIMANGULAR дозволяє проставити кутовий розмір. Вона викликається з падаючого меню Dimension > Angular або клацанням миші по піктограмі Angular Dimension на панелі інструментів Dimension.

Запити команди DIMANGULAR:

Select arc, circle, line, or <specifу vertex>: —выбрать дугу, круг, відрізок

Select second line: — якщо перша вказівка була відрізком, слід вказати другий відрізок, не паралельний першому

Specify dimension arc line location or [Mtext/Text/Angle] : — вказати місцеположення розмірної лінії

Dimension text = зміряне значення

Якщо у відповідь на перший запит натискує клавіша Enter, то кутовий розмір будується по трьох крапках і команда DIMANGULAR видає наступні запити:

Specify angle vertex:—выбрать вершину кута

Specify first angle endpoint:—указать першу кінцеву точку кута

Specify second angle endpoint:—указать другу кінцеву точку кута Specify dimension arc line location or [Mtext/Text/Angle]: — вказати місцеположення розмірної лінії Dimension text = зміряне значення

При простановке кутового розміру текст за умовчанням завершується знаком градуса °. Ключі команди дозволяють змінювати розмірний текст і кут його нахилу. Коли кут утворений двома непаралельними прямими, розмірна дуга стягує кут між ними. Якщо в цьому випадку дуга не перетинається з обома або з одним з образмериваемых відрізків, AutoCAD проводить одну або дві виносні лінії до перетину з розмірною дугою. Стягуваний кут завжди менше 180°.

Мал. 6.22. Простановка кутового розміру

8 Ордінатні розміри

Ордінатні розміри визначають відстань по осі координат від базової крапки до образмериваемого об'єкту (наприклад, до отвору в деталі). Вживання таких розмірів оберігає від помилок, що нагромаджуються, оскільки положення об'єктів відмірюється від єдиної базової крапки.

Ордінатний розмір складається із значення координати х або у і винесення. Ордінатний розмір по X виражає відстань від початку координат до об'єкту уздовж осі X, а ординатный розмір по У — відповідно уздовж осі У. Якщо вказана крапка, AutoCAD автоматично визначає, по якій осі проставляти ординатный розмір. Такий спосіб називається автоматичним нанесенням ординатных розмірів.

Текст ординатного розміру розташовується уздовж винесення незалежно від орієнтації тексту, заданої поточним розмірним стилем. Ключі команди дозволяють змінювати розмірний текст і кут його нахилу.

Винесення-відрізок або кожний сегмент выноски-ломаной отрисовывается перпендикулярно одній з осей координат, тому доцільно включати режим ORTHO.

Команда DIMORDINATE дозволяє проставляти ординатные розміри. Вона викликається з падаючого меню Dimension > Ordinate або клацанням миші по піктограмі Ordinate Dimension на панелі інструментів Dimension.

Запити команди DIMORDINATE:

Specify feature location: — вказати положення елемента

Specify leader endpoint or [Xdatum/Ydatum/Mtext/Text/Angle]: — вказати кінцеву точку винесення або координату, яку необхідно змінити; як наслідок, зміниться орієнтація винесень і розмірного тексту

Dimension text = зміряне значення

Соседние файлы в предмете Компьютерная Графика
  • #
    30.05.2020119.3 Кб2л4.doc
  • #
    30.05.2020139.78 Кб1л5.doc
  • #
    30.05.2020268.8 Кб1л6.doc
  • #
    30.05.2020101.89 Кб2л7.doc
  • #
    30.05.2020247.3 Кб3л8.doc
  • #
    30.05.2020344.06 Кб1л9.doc
  • #
    30.05.202072.16 Кб1лаб4.bak
  • #
    30.05.202072.42 Кб2лаб4.dwg
  • #
    30.05.202067.84 Кб2лаб6.dwg
  • #
    30.05.202066.3 Кб3Лаба2.dwg
  • #
    30.05.202069.63 Кб0лаба3.bak