Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Методичні вказівки до вивчення курсу «AutoCad 2004 rus»

Лекція 4. Основні графічні примітиви.

Мета: ознайомити студентів з поняттям графічний примітив, призначенням примітивів та місцем при проектуванні. Розглянути основні різновиди примітивів, а також порядок їх зображення та використання.

План

Геометричний примітив – визначення.

Різновиди примітивів

Текст, як графічний примітив

4  Управління кресленням за допомогою миші

1 Геометричний примітив - визначення

Малюнки в AutoCAD будуються з набору геометричних примітивів, під яким розуміється елемент креслення, оброблюваний системою як ціле, а не як сукупність точок або об'єктів. Графічні примітиви створюються командами викреслювання або малювання, які викликаються з падаючого меню Draw або однойменної панелі інструментів. Необхідно відзначити, що одні і ті ж елементи креслення можуть бути одержані по-різному, за допомогою різних команд викреслювання.

2 Різновиди примітивів

Точка

Команда POINT формує точку і викликається з падаючого меню Draw > Point або клацанням миші по піктограмі Point на панелі інструментів Draw.

Точка визначається зазначенням її координат.

Точки можуть стати в нагоді, наприклад, як вузли або посилання для об'єктної прив'язки і відліку відстаней. Форма символу Точки і його розмір встановлюються або відносно розміру екрану, або в абсолютних одиницяхЗначення параметрів точки користувач встановлює в діалоговому вікні Point Style, показаному на мал. 5.11.

Воно викликається з падаючого меню Format > Point Style....

Розмір маркера Точки задається в полі Point Size:. При цьому, якщо піднятий прапорець Set Size Relative to Screen, розмір маркера визначається у відсотках від розміру екрану монітора, а якщо поставлений прапорець Set Size in Absolute Units, вказується абсолютний розмір маркера.

Побудова ліній

Лінія в AutoCAD є базовим примітивом. Лінії бувають різного роду.— одиночні відрізки, ламані (із сполученнями дугами або без них), пучки паралельних ліній (мультилинии), а також ескізні. Лінії малюють, задаючи координати точок, властивості (тип, колір і ін.), значення кутів.

Відрізок

Команда LINE формує відрізок і викликається з падаючого меню Draw > Line або клацанням миші по піктограмі Line на панелі інструментів Draw.

Відрізки можуть бути одиночними або з'єднаними в ламану лінію. Не дивлячись на те що сегменти стикаються в кінцевих крапках, кожний з них є окремим об'єктом. Відрізки використовуються, якщо потрібна робота з кожним сегментом окремо; якщо ж необхідно, щоб набір лінійних сегментів представляв єдиний об'єкт, краще застосовувати полілінії.

Послідовність відрізків може бути замкнутою — в цьому випадку кінець останнього сегменту співпадає з початком першого.

Пряма і промінь

В AutoCAD 2005 допускається побудова ліній, що не мають кінця в одному або в обох напрямах. Такі лінії називаються відповідно промінням і прямими. Їх можна використовувати як допоміжні при побудові інших об'єктів.

Наявність нескінченних ліній не змінює меж малюнка. Отже, нескінченні лінії не впливають на процес зуму і на видові екрани. Прямі і проміні можна переміщати, повертати і копіювати таким же чином, як і будь-які інші об'єкти. Нескінченні лінії звичайно будуються на окремому слої, який перед виводом на плоттер можна заморозити або відключити.

Команда XLINE, що формує пряму, викликається з падаючого меню Draw > Construction Line або клацанням миші по піктограмі Construction Line на панелі інструментів Draw.

Прямі можуть розташовуватися в будь-якому місці тривимірного простору. Існують різні способи установки орієнтації прямою.

По замовчанню пряма будується шляхом зазначення двох точок, що задають її орієнтацію.

Перша Точка називається кореневою — це умовна середина прямої.

Команда RAY, що формує промінь, викликається з падаючого меню Draw > Ray або клацанням миші по піктограмі Ray на панелі інструментів.

Промінь є лінією в тривимірному просторі, що починається в заданій крапці і що йде в нескінченність. На відміну від прямих, нескінченних з обох боків, промінь не має кінця тільки в одному напрямі. Використовування проміння замість прямих допомагає уникнути захаращування малюнка.

Як і прямі, проміння ігнорується командами, за допомогою яких малюнок в його межах виводиться на екран.

Багатокутник

Команда POLYGON, що забезпечує формування правильного багатокутника, викликається з падаючого меню Draw > Polygon або клацанням миші по піктограмі Polygon на панелі інструментів Draw.

Багатокутники є замкнуті полилинии; вони можуть мати від 3 до 1024 сторін рівної довжини. Багатокутник можна побудувати, або вписавши його в уявне коло, або описавши навкруги неї, або задавши початок і кінець однієї з його сторін. Оскільки довжини сторін багатокутників завжди рівні, з їх допомогою легко будувати квадрати і рівносторонні трикутники.

Вписані багатокутники будуються, коли відома відстань між центром багатокутника і його вершинами. Описані багатокутники — коли відома відстань між центром багатокутника і серединами його сторін. В обох випадках ця відстань співпадає з радіусом кола.

Ескіз

Команда SKETCH, що забезпечує малювання ескіза, викликається з командного рядка.

Ескізи складаються з безлічі прямолінійних сегментів. Кожний сегмент є або окремим об'єктом, або відрізком полилинии. Є можливість задавати мінімальну довжину, або приріст сегментів.

Ескізне малювання використовується при формуванні ліній неправильної форми. Еескізи, що складаються з безлічі маленьких лінійних сегментів, дозволяють малювати з достатньо високою точністю, але при цьому різко зростає об'єм файлу малюнка. Тому даний засіб слід застосовувати тільки в крайньому випадку.

При ескізному малюванні вказівник миші використовується як перо. Після клацання перо «опускається» і малює на екрані; наступне клацання приводить до «підйому» пера і припинення малювання.

Крім того, при ескізному малюванні рекомендується відключати режими ORTHO і SNAP, інакше результати можуть бути непередбачувані.

Коло

Команда CIRCLE, формуюче коло, викликається з падаючого меню Draw > Circle або клацанням миші по піктограмі Circle на панелі інструментів Draw.

Колу можна будувати різними способами. За умовчанням побудова проводиться шляхом вказівки центру і радіусу.

Можна задавати центр і діаметр або тільки діаметр, указуючи його початкову і кінцеву Точки. Коло також може будуватися по трьох крапках.

Крім того, є можливість визначати коло, що стосується або трьох об'єктів малюнка, або двох (в останньому випадку задається ще і радіус).

Дуга

Команда ARC, що формує дугу» викликається з падаючого меню Draw > Arc або клацанням миші по піктограмі Arc на панелі інструментів Draw.

Дуги можна будувати різними способами. За умовчанням побудова проводиться шляхом вказівки трьох точок: початкової, проміжної і кінцевої. Дугу можна також визначити, задавши центральний кут, радіус, напрям або довжину хорди. Хордою називається відрізок, що сполучає почало і кінець дуги. За умовчанням дуга малюється проти годинникової стрілки.

Існує декілька способів побудови дуги за допомогою команди ARC.

  •   SPoint — побудова дуги по трьох крапках, що лежать на дузі.

  •   Start, Center, End — побудова дуги по стартовій крапці, центру і кінцевій точці дуги. Позитивним напрямом вважається побудова дуги проти годинникової стрілки.

  •   Start, Center, Angle—побудова дуги по стартовій крапці, центру і куту. Позитивним напрямом вважається побудова дуги проти годинникової стрілки; змінити напрям на протилежне можна, задавши негативне значення кута.

  •   Start, Center, Length — побудова дуги по стартовій крапці, центру і довжині хорди. Дуга будується проти годинникової стрілки від початкової Точки, причому за умовчанням — менша з двох можливих (тобто дуга, яка менше 180°). Якщо ж вводиться негативне значення довжини хорди, буде намальована велика дуга.

  •   Start, End, Angle — побудова дуги по стартовій крапці, кінцевій крапці і куту. Позитивним напрямом вважається побудова дуги проти годинникової стрілки, змінити напрям на протилежне можна, задавши негативне значення кута.

  •   Start, End, Direction — побудова дуги по стартовій крапці, кінцевій крапці і напряму — куту нахилу дотичної з початкової Точки.

  •   Start, End, Radius — побудова дуги по стартовій крапці, кінцевій крапці і радіусу. Будується менша дуга проти годинникової стрілки.

  •   Center, Start, End— побудова дуги по центру, стартовій і кінцевій крапці.

  •   Center, Start, Angle — побудова дуги по центру, стартовій крапці і куту.

  •   Center, Start, Length — побудова дуги по центру, стартовій крапці і довжині хорди.

  •   ArcCont: — побудова дуги як продовження попередньої лінії або дуги. При цьому початковою точкою дуги і її початковим напрямом стануть відповідно кінцева Точка і кінцевий напрям останньої створеної дуги або останнього створеного відрізка. Такий спосіб особливо зручний для побудови дуги, дотичної до заданого відрізка. Запити:

Еліпс

Команда ELLIPSE, що забезпечує формування еліпса, викликається з падаючого меню Draw > Ellipse або клацанням миші по піктограмі Ellipse на панелі інструментів Draw.

Є можливість будувати еліпси і еліптичні дуги, причому з математичної точки зору ці об'єкти — дійсно еліпси, а не які-небудь апроксимуючі їх криві. За умовчанням побудова еліпсів проводиться шляхом вказівки початкової і кінцевої точок першої осі, а також половини довжини другої осі. Найдовша вісь еліпса називається його великою віссю, найкоротша — малої. Осі можуть визначатися у будь-якому порядку. Запити команди ELLIPSE:

Кільце

Команда DONUT формує кільця і викликається з падаючого меню Draw > Donut або клацанням миші по піктограмі Donut.

За допомогою функції побудови кілець легко будувати закрашені кольцеобразные об'єкти і круги. Насправді вони є замкнутими полилинии ненульової ширини. Для побудови кільця необхідно задати його внутрішній і зовнішній діаметри, а також центр. За один виклик команди можна побудувати будь-яку кількість кілець однакового діаметра, але з різними центрами. Робота команди завершується натисненням клавіші Enter. Якщо вимагається побудувати заповнений круг, слід задати нульовий внутрішній діаметр кільця.

Соседние файлы в предмете Компьютерная Графика