Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Методичні вказівки до вивчення курсу «AutoCad 2004 rus»

Лекція 6 – 7. Панель приладів MODIFY – основні команди та можливості, які вони забезпечують.

Мета: ознайомити студентів з командами панелі приладів MODIFY. Розглянути механізми їх використання та особливості роботи кожної з команд.

План

  1. Редагування за допомогою ручок.

  2. Відалення та поновлення об’єктів.

  3. Переміщення об’єктів.

  4. Розворот об’єктів.

  5. Копіювання об’єктів.

  6. Розмноження об’єктів масивом.

  7. Дзеркальне відображення об’єктів.

  8. Створення подібних об’єктів.

  9. Масштабування об’єктів.

  10. Розтягування об’єктів.

  11. Подовження об’єктів.

  12. Розбіття об’єктів на частини.

  13. Обрізка об’єктів.

  14. Розчленування об’єктів.

  15. Зняття фасок.

  16. Креслення скруглень (спряжень)

1. Редагування за допомогою ручок

Вибраними об'єктами можна маніпулювати за допомогою ручок — маленьких квадратиків, які висвічуються у визначальних точках вибраних об'єктів (мал. 7.3). При включеному режимі роботи з ручками вибір об'єктів проводиться до редагування, а маніпуляції з ними виконуються за допомогою покажчика миші або ключових слів. Таким чином, використовування ручок дозволяє мінімізувати звернення до меню.

Мал. – Ручки.

Графічний курсор прив'язується до ручки, по якій він проходить. Якщо режим роботи з ручками включений, то об'єкти, що видаляються з набору, перестають підсвічуватися, але ручки на них залишаються. Видалення ручок з набору об'єктів проводиться натисненням клавіші Esc. Для видалення з набору, що містить ручки, якого-небудь об'єкту слід натискувати клавішу Shift при його виборі.

Для редагування за допомогою ручок потрібно вибрати ручку, точка розташовує якої буде базовою точкою редагування. Після цього вибирається один з режимів ручок: перенести — Move, дзеркало — Mirror, повернути — Rotate, масштаб — Scale або розтягнути — Stretch. Перемикання цих режимів здійснюється при введенні початкової букви або циклічно, послідовним натисненням клавіші пропуску або Enter. Наприклад, для установки режиму Stretch потрібно ввести S або натискувати Enter до тих пір, поки в командному рядку не з'явиться ключ Stretch. Щоб вийти з режиму роботи з ручками і повернутися до підказки Command:, необхідно ввести X або натискувати клавішу Esc. Найзручніший спосіб вибору режиму редагування за допомогою ручок — використовування контекстного меню ручки (мал. 7.4), яке відкривається натисненням правої кнопки миші при виділеній ручці.

Мал. 2. Контекстне меню ручки

Якщо при вказівці в команді редагування першого нового положення для об'єкту натискує клавіша Shift, активізується режим багатократного копіювання. Наприклад, в режимі Stretch функція багатократного копіювання розтягує об'єкт, такий як відрізок, і копіює його в будь-яку точку графічної області, вказану користувачем. Інший спосіб активізувати режим багатократного копіювання — вибрати ключ Сміттю в командному рядку, а потім указувати положення або вводити координати для кожної копії об'єкту. Режим багатократного копіювання залишається активним до тих пір, поки не буде вибраний інший поточний режим ручок або натискує клавіша Enter для завершення операції.

Соседние файлы в предмете Компьютерная Графика