Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л8.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
247.3 Кб
Скачать

Методичні вказівки до вивчення курсу «AutoCad 2004 rus»

Лекція 8. Блоки – визначення, призначення правила та особливості використання.

Мета: ознайомити студентів з поняттям блоку, правилами створення та особливості використання. Розглянути порядок створення та знищення блоку, а також чинники, що можуть спонукати до використання блоків.

План

1 Визначення блоку

2. Створення блоку

3. Вставка блоку

4. Атрибути

1. Визначення блоку

Блоком називається сукупність зв'язаних об'єктів малюнка, оброблюваних як єдиний об'єкт. Формування об'єктів, що часто використовуються, може бути проведено всього один раз. Потім вони об'єднуються в блок і при побудові креслення виконують роль «будівельних матеріалів». Застосовуючи блоки, легко створювати фрагменти креслень, які будуть неодноразово потрібні в роботі. Блоки можна вставляти в малюнок з масштабуванням і поворотом, розчленовувати їх на складові об'єкти і редагувати, а також змінювати опис блоку. В останньому випадку AutoCAD обновляє всі існуючі входження блоку і застосовує новий опис до блоків, що знов вставляються.

Вживання блоків спрощує процес малювання. Їх можна використовувати, наприклад, в наступних цілях:

  •   для створення стандартної бібліотеки символів, вузлів і деталей, що часто використовуються. Після цього можна необмежене число раз вставляти готові блоки, замість того щоб кожного разу отрисовывать всі їх елементи;

  •   для швидкого і ефективного редагування малюнків шляхом вставки, переміщення і копіювання цілих блоків, а не окремих геометричних об'єктів;

  •   для економії дискового простору шляхом адресації всіх входжень одного блоку до одного і того ж опису блоку в базі даних малюнка.

Блок може містити будь-яку кількість графічних примітивів будь-якого типу, а сприймається AutoCAD як один графічний примітив нарівні з відрізка, кола і т.д.

Блок може складатися з примітивів, створених на різних шарах, різного кольору, з різними типами і терезами ліній. Всі ці властивості примітивів зберігаються при об'єднанні їх в блок і при вставці блоку в малюнок.

Проте необхідно врахувати наступне:

  •   примітиви блоку, створені в спеціальному шарі з ім'ям 0, властивості яких визначені як ByLayer, при вставці генеруються в поточному шарі, успадковувавши його властивості;

  •   примітиви блоку, властивості яких визначені як ByBlock, успадковують поточні значення;

  •   властивості примітивів, задані явно, зберігаються незалежно від поточних значень властивостей.

Один блок може включати інші. Якщо внутрішній блок містить примітиви, створені в шарі 0 або лінії ByBlock, що характеризуються кольором і типом, то ці примітиви «спливають» вгору крізь вкладену структуру блоків до тих пір, поки не потраплять в блок з фіксованим шаром, кольором або типом лінії, інакше вони генеруються в шарі 0.

Блоку може бути привласнено ім'я. AutoCAD створює блоки без імені (анонімні), наприклад, для асоціативних розмірів, тобто для примітивів, до яких не забезпечений прямий доступ користувача.

Вживання блоків дозволяє значно заощадити пам'ять. При кожній новій вставці блоку в малюнок AutoCAD додає до тієї, що є інформації лише дані про місце вставки, масштабні коефіцієнти і кут повороту.

З кожним блоком можна зв'язати атрибути, тобто текстову інформацію, яку дозволяється змінювати в процесі вставки блоку в малюнок і яка може зображатися на екрані або залишатися невидимою.

При вставці блоку на малюнку з'являється так зване входження блоку. Під час кожної вставки блоку задаються масштабні коефіцієнти і кут його повороту. Масштабні коефіцієнти по осях X, У, Z можуть бути різними.

Використовування блоків в AutoCAD значно спрощує створення, редагування і сортування об'єктів малюнка і пов'язаної з ними інформації.

Соседние файлы в предмете Компьютерная Графика