Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / krok kl ph4378383945178842730

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
445.95 Кб
Скачать

Хворому на бронхіальну астму, який постійно приймає преднізолон в таблетках та інгаляції саметеролу у зв’язку з приєднанням бронхолегеневої інфекції, були призначені еритроміцин, бромгексин та теофілін. На 3-й день лікування з’явилися головний біль, прискорене серцебиття, зниження АТ, нудота та блювання. З токсичною дією якого препарату пов’язані ці симптоми?

-бромгексин

-преднізолон

-еритроміцин

-салметерол

+теофілін

?

У чоловіка 30 років сильний головний біль, відчуття серцебиття. Хворіє протягом 2 років, коли вперше було встановлено підвищення АТ, яке періодично супроводжувалося вище вказаними симптомами. Об’єктивно: хворий збуджений, обличчя гіперемоване, шкірні покриви зволожені, пульс - 95/хв., АТ - 180/95 мм рт. ст. Який препарат найдоцільніше призначити?

+пропранолол

-лизикс

-каптоприл

-афонад

-ніфедипін

?

Хворому 75 років з діагнозом пневмонія та супутнім діагнозом “кардіосклероз НК ІІ А ст.” призначено курс гентаміцину (по 40 мг 3 рази /добу) та фуросеміду в/в протягом тижня. Добовий діурез - 1,5 л. Через декілька днів стан хворого погіршився, задишка збільшилась, підсилився набряковий синдром, добова кількість сечі - до 200-300 мл, креатинін крові підвищився. Які чинники найбільш імовірно призвели до погіршення стану хворого?

-корковий некроз нирок від фуросеміду

-передозування гентаміцину

-алергія на фуросемід

-синдром дегідратації від діуретика

+нефротоксичність призначеної комбінації препаратів

?

Хворий 33 років хворіє бронхіальною астмою та приймає під час нападів ядухи 2 таблетки еуфіліну, але покращення не відмічає. Яка вірогідна причина відсутності ефекту?

-швидке виведення нирками

-низька біодоступність

+недостатня концентрація еуфіліну в крові

-зниження концентрації кальцію в крові

-блокада бета-адренорецепторів

?

Хворому 29 років з діагнозом “системний червоний вовчак, хронічний перебіг” з ураженням нирок та міокарда, гіпертензією, слід призначити лікування. Який препарат з нижче наведених протипоказаний хворому?

-гепарин

-преднізолон

-курантил

+індометацин

-делагіл

?

Хворому на ангіну призначено ампіцилін, який він неодноразово приймав раніше. На 2-й день лікування прояви ангіни почали зникати, загальний стан нормалізувався, температура знизилась, але на шкірі з’явились у великій кількості розеоли, що супроводжувались свербінням. Який найбільш імовірний діагноз:

+медикаментозна таксидермія

-алергічний дерматит

-простий дерматит

-справжня гостра екзема

-гостра кропивниця

?

В процесі лікування хворому було призначено строфантин, середній темп насичення, але розвинулися симптоми дигіталісної інтоксикації: блювання, екстрасистоли, погіршення зору. Які з препаратів погіршать стан хворого і їх слід негайно відмінити?

-унітіол

-дифенін

+кальцію хлорид

-панангін

-пропранолол

?

Хворий 48 років, страждає на ішемічну хворобу серця, стенокардію ІІ ФК та хронічний обструктивний бронхіт. Потрапив у терапевтичне відділення в зв’язку з погіршенням перебігу ІХС. Якому препарату у комплексному лікуванні ІХС слід надати перевагу:?

-атровент

-папаверину гідрохлорид

-теофілін

-пропранолол

+ніфедипін-ретард

?

Хворий 58 років, страждає на гіпертонічну хворобу ІІ Б ст., яка ускладнилась НК ІІ ФК. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому?

-клофелін

-пропранолол

-раунатин

-антагоністи кальцію

+інгібітори АТФ

?

Хворий 37 років, який страждає ревматизмом, недостатністю мітрального клапана НК І, раптово відчув напад прискореного серцебиття. При обстеженні виявлено тахісистолічну форму фібриляції передсердь та збільшення проявів серцевої недостатності, хрипи в нижніх ділянках легень. З анамнезу відомо, що раніше у хворого порушення ритму не було. Який препарат найдоцільніше призначити?

-пропранолол

-лідокаїн

-аміодарон

+дигоксин

-верапаміл

?

У хворого 70 років, з ІХС та постінфарктним кардіосклерозом, раптово з’явився напад прискореного серцебиття. Пульс 140/хв., слабкий. АТ - 100/60 мм рт. ст. На ЕКГ: розширення комплексу QRS (0,13 сек.) та негативні зубці Т в класичних відведеннях. Рефлекторні засоби, які застосовуються для зняття нападів серцебиття, ефекту не дали. Який препарат найдоцільніше використати в цьому випадку?

-дигітоксин

-норадреналін

-строфантин

-верапаміл

+лідокаїн

?

У хворої 30 років, яка знаходиться у терапевтичному відділенні з приводу ревматичного ендокардиту, раптово з’явився напад прискореного серцебиття. Пульс - 170/хв., ритмічний, слабкий. На ЕКГ інтервали R-R - рівні, шлуночкові комплекси не змінені. Супутнє захворювання - хронічний обструктивний бронхіт, дихальна недостатність ІІ ступеня. Який препарат найдоцільніше призначити хворій?

-лідокаїн

-пропранолол

+верапаміл

-коринфар

-дигітоксин

?

У хворого 59 років, який 15 років страждає на гіпертонічну хворобу, на фоні гіпертонічного кризу розвинулась гостра лівошлуночкова недостатність. Який препарат найдоцільніше призначити цьому хворому?

+нітропрусид натрію

-ніфедипін

-пропранолол

-верошпірон

-каптоприл

?

У хворого 42 років 40 хвилин тому з’явився пекучий біль за грудиною, що іррадіював в ліву руку, різка слабкість. Стан середньої тяжкості, свідомість ясна. Шкіра бліда, ціаноз губ. Тони серця глухі, ритмічні, ЧСС - 86/хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Дихання везикулярне. На ЕКГ: підйом сегмента ST на 8 см у відведеннях І, аVL, V1 - V4. Препарат, який ви призначите:

-нітросорбід

+стрептокіназа

-реополіглюкін

-поляризуюча суміш

-дигоксин

?

Чоловік 37 років надійшов до лікарні зі скаргами на біль в епігастральній ділянці через 2 години після їжі. Об’єктивно: АТ - 110/70 мм рт. ст. Язик вологий, біля кореня покритий білуватим нашаровуванням. В епігастрії визначається локальна болючість і напруження м’язів. Ендоскопічно - хронічна виразка з локалізацією на цибулині 12-палої кишки. Лікар призначив хворому фамодитин 40 мг/добу. З якою метою призначається фамотидин?

+антисекреторна дія

-стимуляція репаративних процесів

-зменшення запальних і дистрофічних змін

-бактерицидний ефект

-посилення синтезу простагландинів

?

У хворого з явищами гіпопаратиреоїдозу виникли судоми, ларингоспазм. При обстеженні в крові різко знижений рівень іонізованого кальцію і підвищене РН. Який із нижче зазначених препаратів перш за все слід ввести хворому для корекції метаболічного алкалозу?

-магнію окис

-натрію гідрокарбонат

-калію хлорид

+амонію хлорид

-амонію гідроокис

?

Хворому з посттравматичним гострим болем після введення морфіну стало значно легше. Який з перелічених механізмів дії забезпечує протишоковий ефект морфіну у цього хворого?

-підсилення ГАМК-ергічних реакцій

-блокада центральних холінорецепторів

-збудження бензодіазепінових рецепторів

-пригнічення дофамінової медіації

+стимуляція оплатних рецепторів

?

У хворого 66 років 3 години тому виник пекучий біль за грудиною з іррадіацією в шию, ліве передпліччя. Збільшилась задишка. Нітрогліцерин біль не зняв, але зменшив задишку. Багровий ціаноз обличчя (хворий курить). ЧД - 28/хв. Дихання везикулярне, одинарні свистячі хрипи. Тони серця глухі, ритм галопу. Пульс - 100/хв., АТ - 100/65 мм рт. ст. На ЕКГ - від’ємний рубець Т у V2 - V6. Який лікарський засіб здатен зменшити потребу серця в кисні, не погіршивши перебіг захворювання?

-коринфар

+ізосорбіт динітрат

-атенолол

-стрептокіназа

-еуфілін

?

Хвору, 40 років, непокоїть біль у суглобах пальців рук, колінних та променево-зап’ястковому зранку, у спокої і при навантаженні, скутість до обіду, підвищення температури тіла. Нижче правого колінного суглоба невеличкий еластичний вузлик. У крові: Ер - 2,9?1012/л; Нb - 97 г/л; Л - 9,9?109/л. Сечова кислота - 0,38 ммоль/л; сіалові кислоти - 0,26 од. Реакція Ваалера-Роузе: титр 1:64. Рентгенографія кисті: остеопороз. Який препарат є базисним для лікування?

-преднізолон

-алопуринол

+кризанол

-індометацин

-ревмогран

?

У чоловіка 56 років, який зловживає алкоголем, протягом 20 років неодноразово виникали оперізуючі інтенсивні болі в животі. Останні 2 роки з’явилися неоформлені рясні випорожнення 2-3 рази на добу. Схуд на 8 кг за 2 роки. Об’єктивно: живіт м’який безболісний. Амілаза крові - 12 г/(год?л). У аналізі калу: нейтральний жир 15 г/добу, зерна крохмалю. Для лікування хворого на даному етапі найбільш доцільно призначити:

+панкреатин

-контрикал

-амінокапронову кислоту

-левоміцетин

-імодіум

?

Лікар-інтерн призначив хворому на ентероколіт одночасно прийом фторхінолону (ципрофлоксацину) та обволікаючого засобу (сукральфату). Зав. відділенням вважає це помилкою. Це так, тому що внаслідок сполучення цих ліків:

-посилюється токсичність фторхінолонів

+значно зменшується всмоктування фторхінолонів

-фторхінолони посилюють свої алергічні прояви

-підвищується ризи розвитку ниркової недостатності

-посилюється здатність сукральфату викликати закреп

?

Чоловіку 40 років з гіпертонічною хворобою був призначений лікарський засіб, який за 3 дні поліпшив стан хворого та нормалізував рівень артеріального тиску. Через деякий час пацієнт звернувся до лікаря зі скаргами на непродуктивний кашель, який не змінювався під впливом протикашльових засобів і порушував сон хворого. У анамнезі обструктивних захворювань легенів немає. Який препарат найбільш імовірно приймав хворий?

-пропранолол

+еналаприл

-клофелін

-верапаміл

-резерпін

?

Чоловіку 75 років з діагнозом: ІХС, кардіосклероз атеросклеротичний, фібриляція передсердь, СН ІІБ стадії та хронічним пієлонефритом, призначений дигоксин. Перші 6 днів доза дигоксин дорівнювала 0,25 мг двічі на добу, завдяки чому зменшилась задишка, набряки, ціаноз. Однак на 7 добу у хворого з’явилася нудота, брадикардія. Яка найбільш імовірна причина інтоксикації дигоксином?

-відсутність у комплексі лікування унітіолу

-занадто довгий прийом насичуючої дози

-перевищення добової насичуючої дози

-порушення метаболізму дигоксину печінці

+порушення елімінації препарату нирками

?

Чоловік 75 років з ІХС: стенокардією, склеротичною гіпертензією, брадикардією та цукровим діабетом був призначений ніфедипін у початковій дозі 5 мг. Найбільш імовірно, що така низька початкова доза призначена через:

+підвищення ризику церебральної гіпоперфузії

-уповільнення метаболізму препарату у печінці

-збільшення періоду напіввиведення ніфедипіну

-зниження толерантності до глюкози

-гіпоглікемічний ефект ліків

?

Чоловік 67 років звернувся до лікаря із скаргами на задишку, відсутність апетиту, набряки на гомілках. Три роки тому переніс інфаркт міокарда. Об’єктивно: фібриляція передсердь, ЧСС -пульс - 76/хв. Який з серцевих глікозидів є найбільш небезпечним для нього:

-целанід

-дигоксин

+дигітоксин

-корглікон

-строфантин К

?

Чоловік 45 років хворіє на гострий інфаркт міокарда. Об’єктивно: ЧД - 16/хв., ЧСС - пульс - 72/хв., АТ - 130/80 мм рт. ст. Печінка не палькується, набряків немає. В комплексі лікування був призначений пропранолол. Найбільш імовірно, що це зроблено з метою:

-пригнічення активності реніну

-зниження загального периферичного опору судин

-зменшення серцевого викиду

+антиішемічної та антиаритмічної дії

-підвищення рівня глюкози крові

?

У хворого гострий крупновогнищевий інфаркт міокарда ускладнився кардіогенним шоком. Останній протікає при низькому загальному периферійному опорі та зниженому серцевому викиді. Назвіть антигіпотензивний лікарський засіб, який слід ввести хворому в першу чергу.

-норадреналін

+дофамін

-адреналін

-мезатон

-преднізолон

?

Чоловік хворіє на хронічну серцеву недостатність ІІ стадії. Регулярно тричі на тиждень приймає фуросемід. У зв’язку з виникненням гострої бронхопневмонії лікарем призначена комбінована фармакотерапія. На 5-й день проведення її у хворого погіршився слух. Назвіть лікарський засіб, який при сумісному прийомі з фуросемідом спричинив глухуватість.

-ністатин

-лінекс

+амікацин

-тавегіл

-мукалтин

?

У хворого виник напад складного порушення ритму серця: миготіння передсердь, пароксизму шлуночкової тахікардії. Назвіть протиаритмічний лікарський засіб, який доцільно застосовувати в цьому випадку:

-строфантин

-лідокаїн

-верапаміл

+новокаїнамід

-панангін

?

У блок інтенсивного спостереження та реанімації доставлений хворий 45 років, через 60 хв. від початку гострого трансмурального переднього інфаркту міокарда. Захворів уперше. Біль був знятий до госпіталізації. Стан хворого середньої тяжкості, свідомість ясна, виразна синюшність губ. Тони серця глухі, ритмічні. АТ - 140/80 мм рт. ст. Пульс - 98/хв. Дихання у нормі 19/хв. Печінка не збільшена. Набряків немає. Яке з указаних нижче призначень найбільш показане?

-гепарин + аспірин в/в

-протиаритмічні препарати + гепарин в/в

+стрептокіназа

-нітрати + гепарин

-глюкозо-калієва-інсулінова суміш

?

У хворого 65 років з гострим інфарктом міокарда на другу добу захворювання розвинулася повна атріовентрикулярна блокада з ЧСС 32/хв. Який з перелічених препаратів найбільш показаний хворому для надання невідкладної допомоги:

-адреналін

+атропін

-платифілін

-ніфедипін

-еуфілін

?

У хворого І., 54 років з діагнозом: ішемічна хвороба серця - гострий трансмуральний передньо-перегородковий інфаркт міокарда, - виникли часті шлуночкові екстрасистоли. Який з перелічених препаратів необхідно йому ввести:

-дигоксин

-строфантин

-пропранолол

-верапаміл

+лідокаїн

?

У хворого дрібновузловий цироз печінки. Останні 2 місяці з’явилася задишка, набряки обох ніг, асцит. Хворий приймав: гепатопротектори, глюкокортикоїди. Яку комбінацію ліків найбільш доцільно додати до лікування, що вже проводиться?

+спіронолактон + фуросемід

-ліпантил + гіпотіазид

-ретаболіл + фуросемід

-спіронолактон + аскорутин

-альбумін + аскорутин

?

Хворий Н., 45 років, 3 місяці тому переніс великовогнищевий інфаркт міокарда; скаржиться на періодичне відчуття серцебиття та задишку при прискореній ході. Тони серця дещо приглушені. АТ - 170/90 мм рт. ст. Печінка біля краю реберної дуги, периферичних набряків немає. На ЕКГ: ЧСС - 94/хв., рубцеві зміни в ділянці задньої стінки лівого шлуночку. Супутньої патології немає. Яку комбінацію ліків можна призначити для найбільш ефективної профілактики повторного інфаркту?

+аспірин + атенолол

-тиклід + нітронг

-курантил + коринфар

-теонікол + нітросорбіт

-аспірин + нітронг

?

У хворого В. виявлена ренопаренхіматозна артеріальна гіпертензія (зумовлена хронічним гломерулонефритом) та ознаки тяжкої хронічної ниркової недостатності. Який сечогінний препарат не доцільно використовувати при лікуванні такої гіпертензії?

-хлорталідон

-верошпірон

+гіпотіазид

-фуросемід

-тріампур

?

У хворого постійно рецидивуючий синдром бронхіальної обструкції із зниженою чутливістю до холіно- і адренотропних засобів. З анамнезу відомо, що він хворіє на бронхіальну астму біля восьми років. Що можна призначити хворому, щоб зменшити частоту і тяжкість приступів бронхіальної астми?

-інгаляцію комбінованого препарату беродуал

-інгаляцію бета-адреноміметиків більше 5 разів на добу

-інгаляцію м-холіноблокатора

+інгаляцію глюкокортикостероїдів

-введення адреналіну гідрохлориду підшкірно у великій дозі

?

У хворого на ІХС, стабільну стенокардію ІІІ ФК, постінфарктний кардіосклероз, СН ІІ ст. з’явились приступи фібриляції передсердь, шлуночкова екстрасистолія, ЧСС поза приступом - 78/хв.; АТ - 110/70 мм рт. ст. Який з антиаритмічних засобів найбільш ефективний на фоні антиангінальної терапії?

-хінідін

-пропранолол

+аміодарон

-верапаміл

-аймалін

?

Хворий на ІХС, стабільну стенокардію IV ФК, СН І ст. Об’єктивно: тони серця приглушені, ЧСС - 82/хв., ритм правильний, АТ - 160/85 мм рт. ст. Набряків немає. Яку схему антиангінальної терапії доцільно призначити?

-бета-адреноблокатори, нітрати, серцеві глікозиди

+нітрати, бета-адреноблокатори, антагоністи кальцію

-бета-адреноблокатори, антагоністи кальцію, серцеві глікозиди

-нітрати, антагоністи кальцію, антиагреганти

-нітрати, антиагреганти, бета-адреноблокатори

?

При призначенні тіазидних діуретиків у хворих спостерігається зменшення АТ. Дану групу діуретиків використовують для довготривалого лікування гіпертонічної хвороби. Який основний механізм гіпотензивної дії вказаної групи препаратів?

+виведення натрію та води з судинної стінки, зменшення її чутливості до пресорних впливів

-нормалізації функції нирок із зменшенням виділення реніну

-різкого пригнічення активності карбоангідрази

-цілеспрямованої дії на судинорухові центри ЦНС

-збільшення в організмі кількості іонів натрію та магнію

?

В ургентну лікарню поступив хворий з пароксизмальною тахікардією на фоні синдрому WPW. Який препарат недоцільно використовувати при даній патології?

-аміодарон

-верапаміл

-лідокаїн

+дигоксин

-пропранолол

?

До приймального відділення лікарні надійшла жінка 28 років із приступом бронхіальної астми, який виник під час виконання малярних робіт. Після першої інгаляції сальбутамолу стан погіршився, але зберігаються задишка та дифузні сухі свистячі хрипи. Який серед зазначених препаратів найбільш доречний для лікування хворої?

-тербуталін підшкірно

-адреналін підшкірно

-інгіляції орципреналіну

+преднізолон внутрішньовенно

-теофілін внутрішньовенно

?

У кардіологічного хворого виникла шлуночкова екстрасистолія. Який з перелічених протиаритмічних засобів треба йому призначити для пригнічення ектопічних вогнищ імпульсоутворення?

-добутамін

-ізадрин

-аймалін

-верапаміл

+лідокаїн

?

Хвору 52 років госпіталізовано зі скаргами на напади ядухи 1 раз на місяць протягом 3-х місяців. Напади відмічалися у денний час, супроводжувалися відходженням малої кількості в’язкого харкотиння. Об’єктивно: патології легенів не виявлено. На рентгенограмі змін немає. В аналізі крові, харкотиння виявлена еозинофілія, індекс Тіффно становив 80%. З метою лікування хворої на даному етапі доцільно назначити:

-еуфілін в/м

-інгаляційний кортикостероїд

-кортикостероїд перорально

+інгаляційний симпатоміметик короткої дії

-піпольфен в/м

?

У хворого, 38 років, виразка бульварного відділу 12-палої кишки. Імуноцитологічним дослідженням встановлено наявність Хелікобактер пілорі. Вкажіть, який лікарський препарат може бути засобом вибору.

-еглоніл

-актовегін

-бускопан

-ранітидин

+фенол

?

Які з перелічених препаратів не призначаються при шлуночковій екстрасистолії?

-лідокаїн

+строфантин

-етацизин

-новокаїнамід

-аміодарон

?

Хворий М., 76 років, з хронічним обструктивним бронхітом і загостренням остеоартрозу приймав: ацетилцистеїн, рокситроміцин, диклофенак натрію (150 мг/добу), атровент, преднізолон. Через 5 днів раптово відчув значну слабкість запаморочення, з’явилася мелена. Діагностовано гастродуоденальна кровотеча. Назвіть причину ускладнення:

-поєднання диклофенак з рокситроміцином

-побічна дія рокситроміцину

-побічна дія ацетилцистеїну

+поєднання диклофенак та преднізолону

-побічна дія атровент

?

У клініку поступив хворий 18 років, зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіж шкіри. Захворів гостро, біля години тому, після прийому ампіциліну. В дитинстві: кропивниця, харчова поліалергія. Об’єктивно: параорбітальний набряк, почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Пульс - 96/хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Препаратом невідкладної допомоги буде:

+гідрокортизон

-еуфілін

-димедрол

-допамін

-мезатон

?

Хворого 58 років, що страждає на подагричний артрит, турбує головний біль, підвищення АТ. Об’єктивно: пульс - 56/хв., ритм. АТ 190/100 мм рт. ст. Аускультативно серцеві тони звучні, шуми не вислуховуються, акцент ІІ тону над аортою. Рівень сечової кислоти крові - 0,52 моль/л. Який із гіпотензивних засобів найбільш доцільно призначити хворому?

-гідрохлортіазид

-верапаміл

+амлодипін

-пропранолол

-тріампур

?

У хворого 49 років на хронічний гломерулонефрит, ХНН І ст. три роки тому виявлено артеріальну гіпертензію. Об’єктивно: ЧСС - 64/хв., пульс ритмічний; АТ 200/110 мм рт. ст. Аналіз крові: Нb - 100 г/л, ШОЕ - 38 мм/год. Протеїнурія - 0,5 г/л. ЕКГ: гіпертрофія лівого шлуночка. Виберіть найбільш оптимальний із гіпотензивних засобів для початкової терапії:

-атенолол

+еналаприл

-гідрохлортіазид

-клофелін

-тріампур

?

55-річна жінка з надлишковою вагою, що страждає на артеріальну гіпертензію, відмічає різкі напади задишки при навантаженні. Об’єктивно: ЧСС - 70/хв., пульс ритмічний; АТ - 185/95 мм рт. ст. Цукор крові - 5,6 ммоль/л. ЕКГ: гіпертрофія лівого шлуночка. РQ - 0,24 с. Виберіть найбільш оптимальний гіпотензивний засіб:

-клофелін

-атенолол

-верапаміл

+гідрохлортіазид

-раунатин

?

48-річний хворий скаржиться на задишку, напади загрудинного болю при фізичному навантаженні і головний біль. Об’єктивно: ЧСС - 92/хв., АТ - 180/95 мм рт. ст. Систолічний шум на верхівці серця. Ехокардіографія: асиметричне потовщення стінок лівого шлуночка, зменшення порожнини лівого шлуночка. Виберіть найбільш оптимальний гіпотензивний засіб:

-празозин

-тріампур

-верапаміл

-клофелін

+метопролол

?

Хворий 64 років упродовж 14 років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об’єктивно: пульс - ЧСС - 84/хв., пульс ритмічний. АТ - 170/110 мм рт. ст. Цукор крові - 7,2 ммоль/л, холестерин - 8,2 ммоль/л, бета-ліпопротеїди - 65 од., тригліцериди - 2,4 ммоль/л, рівень сечової кислоти - 0,48 ммоль/л. Який із діуретичних засобів найбільш доцільно призначити хворому?

+індапамід

-гідрохлортіазид

-фуросемід

-альдактон

-тріампур

?

Чоловік 52 років звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення. В анамнезі: хронічний обструктивний бронхіт. Об’єктивно: ЧСС - 80/хв., АТ - 170/90 м рт. ст. Серцеві тони ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена, набряків немає. Який препарат найдоцільніше призначити хворому в якості монотерапії?

-фуросемід

-клофелін

-пропранолол

-раунатин

+індапамід

?

У хворого на виразкову хворобу 12-палої кишки встановлена наявність Хелікобактер пілорі. Під час комбінованої фармакотерапії кишковий вміст набув чорно-зеленого кольору. Назвіть препарат, який спричинив таку зміну:

-омепразол

-метронідазол

+де-нол

-амоксицилін

-актовегін

?

Хворий 39 років протягом 20 років хворіє бронхіальною астмою. Останніх 5 років, у зв’язку з важкими нападами ядухи, був призначений преднізолон. Під час госпіталізації до стаціонару скаржився на полідепсію, сухість у роті, підвищений апетит та поліурію. У крові виявили рівень глюкози - 10,9 ммоль/л. Ваш попередній діагноз:

-нирковий діабет

-цукровий діабет І типу

-цукровий діабет ІІ типу

+стероїдний цукровий діабет

-гіпофізарний цукровий діабет

?

Чоловік 29 років, після фізичного навантаження відчув сильне серцебиття, запаморочення. При огляді лікарем констатовано: пульс - 200/хв., ритмічний, ниткоподібний. АТ - 90/60 мм рт. ст. На ЕКГ: зубці Р не визначаються, інтервали R-R однакові та складають 0,3 с, QRS - 0,08 с. У відведеннях V4 - V6 косовисхідна депресія сегмента ST. Який препарат слід призначити хворому?

-лідокаїн

-мезатон

-хінидин

-строфантин

+кордарон

?

У хворого 54 років на 3-й день повторного інфаркту міокарда несподівано погіршився стан: непритомність, зупинка серцевої діяльності та дихання, АТ - 0 мм рт. ст. На ЕКГ - часті нерегулярні хвилі, різні за формою та амплітудою. Завдяки терміново проведеним реанімаційним заходам серцева діяльність була відновлена. З метою попередження розвитку ускладнень необхідно включити до терапії:

+кордарон

-новокаїнамід

-етацизин

-лідокаїн

-верапаміл

?

Хворий 58 років, який впродовж 8-ми років хворіє на артеріальну гіпертензію і переніс рік тому інфаркт міокарда, при фізичному навантаженні відчув серцебиття. Об’єктивно: набряків немає, І тон ослаблений, ЧСС - 148/хв., пульс 102/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст., дихання везикулярне. На ЕКГ: зубець Р відсутній, інтервали R-R різні, частота шлуночкових скорочень - 132-168/хв. Ритм було відновлено внутрішньовенним введенням веропамілу. Для попередження виникнення даного порушення ритму доцільно застосувати:

-мекситил

+кордарон

-етацизин

-верапаміл

-панангін

?

Ви спостерігаєте хвору 64 років з діагнозом ІХС: стабільна стенокардія ІІ ФК, СН ІІ А. Приймаючи призначений вами комплекс лікування (нітрати, інгібітори АПФ, статини), вона відзначила зменшення частоти і інтенсивності нападів стенокардії, але з’явився головний біль запаморочення. Ці явища можуть бути спровоковані прийомом:

-ренітека

+нітросорбіду

-ловастатину

-анаприліну

-аспірину

?

Хворий 30 років, скаржиться на головний біль та серцебиття після емоційного стресу. Хворіє на гіпертонічну хворобу протягом 2-х років. При обстеженні хворий збуджений, гіперемія обличчя, шкіра зволожена. Пульс - 100/хв., АТ - 180/90 мм рт. ст. Зафіксовано збільшення ударного та хвилинного об’єму крові. Що треба призначити хворому в першу чергу?

-дібазол

-апресин

-фуросемід

-клофелін

+пропаном

?

У жінки 52 років, яка хворіє на гіпертонічну хворобу, після струсу раптово з’явилися головний біль, серцебиття, біль в ділянці серця, відчуття тривоги, страху. Об’єктивно: хвора збуджена, пульс - 120/хв., АТ - 210/110 мм рт. ст. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Які препарати найбільш доцільно призначити в даному випадку?

-папаверин

-ніфедипін

-інгібітори АПФ

-адельфан

+бета-адреноблокатори

?

Чоловік 58 років, що перебував 1 добу в палаті інтенсивної терапії з приводу інфаркту міокарда, раптово втратив свідомість. Об’єктивно: шкіра бліда, пульс a. carotis відсутній, на ЕКГ - фібриляція шлуночків. Які заходи найбільш доцільно провести?

+електроімпульсну терапію

-черезстравохідну кардіостимуляцію

-вагусні проби

-внутрішньовенне введення лідокаїн

-внутрішньосерцеве введення адреналіну

?

Хворий 64 років, відчув виражений біль за грудиною, задишку. Об’єктивно: хворий блідий, спітнілий, акроціаноз. ЧД - 28/хв., ортопное. АТ - 100/60 мм рт. ст. Над легенями з обох боків вологі незвучні хрипи. На ЕКГ: ЧСС - 240/хв., зубець Р не визначається, R - R однакові та складають 0,25 с, QRS - 0,18 с, у відведеннях V5 - V6 дугоподібна депресія сегмента ST до 3 мм. Запропонуйте найбільш ефективну тактику ведення даного хворого.