Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / krok kl ph4378383945178842730

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
445.95 Кб
Скачать

+структум

-диклофенак

-преднізолон

-алопуринол

-азатіоприн

?

Хвора Т., 32 років, звернулася зі скаргами на потовщення, індурацію шкіри кистей, обличчя, кашель, мерзлякуватість, утруднення ковтання.10 років тому хворій було встановлено діагноз - синдром Рейно. Лікувалась епізодично. Об’єктивно: обличчя амімічне, “кисетний” рот. Яка базисна терапія показана при даній патології в першу чергу?

-циклофосфан

+D-пеніциламін

-кризанол

-делагіл

-преднізолон

?

Хвора 55 років. При огляді на вушних раковинах визначаються щільні утворення, що виступають над поверхнею шкіри, діаметром до 2 мм. В анамнезі гострі болі у І плюсно-фаланговому суглобі лівої ступні, що супроводжувались гіперемією шкіри над ним. Об’єктивно: температура в нормі, ЧСС -80/хв., АТ -150/90 мм рт.ст.. В біохімічному аналізі крові: сечова кислота -0,500 ммоль/л, креатинін -100 мкмоль/л. Який препарат з перерахованих слід призначити?

-азатіоприн

-індометацин

-гіпотіазид

-сульфасалазин

+алопуринол

?

Хворий, 26 років, скаржиться на біль в колінному суглобі, ахіловому сухожилку, слизувато-гнійні виділення з уретри, печіння в очах, субфебрильну температуру. В аналізі крові: помірний лейкоцитоз, значне збільшення ШОЕ. Ревматоїдний фактор не виявлено. Синовіальна рідина містить переважно нейтрофіли. З якого антибіотика доцільно почати лікування?

+тетрацикліну

-пеніциліну

-макролідів

-аміноглікозидів

-цефалоспоринів

?

Жінка 28 років, страждає на ревматоїдний артрит 5 років, приймає делагіл, індометацин протягом останнього року. Об’єктивно: ульнарна девіація суглобів кистей, зменшення рухомості в них, температура - 37,3 С. З боку внутрішніх органів змін не виявлено. Загальний аналіз крові: Нb-120г/л, Ер -3,5*1012/л, Л - 5,9*109/л, ШОЕ -42мм/год. Яким препаратом слід замінити попереднє лікування?

-плаквеніл

-диклофенак

-мідокалм

+метотрексат

-левамізол

?

У хворого., 37 р., вночі після святкування дня народження, з’явились дуже сильні болі в плюсно-фаланговому суглобі великого пальця ступні. Суглоб синюшно-багровий, збільшений в об’ємі. У крові: Л -9,6*109/л, нейтрофілів -74%, ШОЕ -30 мм/год., сечова кислота -0,49 мкмоль/л. Запідозрена подагра. Який засіб найбільш доцільно призначено хворому в першу чергу?

-етамід

-преднізолон

-алопуринол

-антуран

+диклофенак

?

Хворій Е., 60 років, діагностовано деформуючий остеоартроз колінних суглобів. Який препарат найбільше доцільний для лікування?

+структум

-преднізолон

-кризонол

-колхіцин

-делагіл

?

Хворий Р., 36 років, страждає на подагру. Після прийнятого напередодні алкоголю та жирної їжі вночі виник напад гострого артриту І плюсно-фалангового суглоба правої стопи. Суглоб синюшний, різко болючий, набряклий. Аналіз крові: Л -17?109/л, ШОЕ -42мм/год. Виберіть найбільш ефективний варіант стартової терапії?

-етамід

-диклофенак

+алопуринол

-колхіцин

-преднізолон

?

Після клініко-рентгенологічного і лабораторного обстеження хворого 35 років було встановлено попередній діагноз: пневмонія мікоплазмової етіології, середньої важкості, ДН1. Із препаратів якої групи доцільніше розпочати лікування цього хворого?

-аміноглікозидів

-цефалоспоринів

-бета-лактамних антибіотиків

-фторхінолонів

+макролідів

?

У хворого 52 років важкий напад експіраторної задишки, супроводжується важким сухим кашлем з дистанційними хрипами, серцебиттям. Який препарат найдоцільніше ввести при невідкладній допомозі?

+сальбутамол

-строфантин

-лазолван

-атровент

-преднізолон

?

Чоловік 27 років, скаржиться на кашель з виділенням ”іржавої” мокроти, біль в грудній клітці при диханні, підвищення температури тіла до 390С. Захворів гостро після переохолодження. Об’єктивно: ЧД-30/хв., ЧСС -92/хв., АТ - 130/80 мм рт.ст. В легенях справа від 4 ребра донизу підсилене голосове тремтіння, притуплення перкуторного тону, бронхіальне дихання. З чого найдоцільніше почати лікування?

+амоксицилін

-плевральна пункція

-гентаміцин

-амінокапронова кислота

-бісептол

?

Жінка 62 років, хворіє на бронхіальну астму. Нещодавно з’явились болі за грудиною стенокардитичного характеру, перебої в роботі серця. Об’єктивно: t -36,60С, пульс- 78/хв., екстрасистолічна аритмія, АТ- 160/95 мм рт.ст., ЧД -18/хв. В легенях вислуховується жорстке дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Який з препаратів протипоказаний в даній ситуації?

-коринфар

+обзидан

-нітросорбід

-сустак

-ритмілен

?

У жінки 35 років через 30 хвилин після внутрішньом’язової ін’єкції ампіциліну виникли різка слабкість, свербіж обличчя та рук, нудота, кашель, задишка, біль у грудній клітці. Об’єктивно: ціаноз, набряк повік, обличчя, шиї, шкіра волога з червоними висипками. Пульс -120/хв., АТ- 70/20 мм рт.ст., тони серця глухі, дихання часте, поверхневе, з великою кількістю різнокалібрових вологих хрипів. Із введенням якого препарату необхідно негайно почати терапію?

-преднізолону

+адреналіну

-астмопенту

-еуфіліну

-допаміну

?

Жінка 40 років, надійшла до клініки зі скаргами на напад задишки, який триває кілька годин і не проходить під впливом раніш ефективного астмопенту. З’явилося серцебиття та неспокій. 8 років хворіє хронічним бронхітом. Об’єктивно: стан тяжкий, хвора сидить, спираючись руками об край столу, блідий ціаноз, на відстані чутно свистяче дихання. В легенях на фоні ослабленого дихання вислуховуються в невеликій кількості розсіяні сухі хрипи. Пульс -108/хв. АТ - 140/80 мм рт.ст. Застосування яких препаратів у першу чергу є обов’язковим у даному випадку?

-стабілізаторів мембран опасистих клітин

-адреноміметиків

-антигістамінних

-холінолітиків

+глюкокортикоїдів

?

У чоловіка 46 років виявлено пневмонію із множинними порожнинами розпаду в обох легенях. Лікування пеніциліном було неефективним. З бронхопульмонального лаважного вмісту був висіяний золотистий стафілокок, який має стійкість до метициліну. Призначення якого з антибактеріальних засобів є оптимальним в даній ситуації?

-тетрациклін

-карбеніцилін

-ампіцилін

+ванкоміцин

-бісептол

?

У пацієнта 27 років, який зловживає алкоголем, діагностовано правостороння нижньочасткова пневмонія. На рентгенограмі інфільтративні зміни справа у С6 і С10. Раніше захворювань бронхолегеневої системи не спостерігалось. З якого препарата слід розпочинати антибактеріальну терапію?

-бісептол

-гентаміцин

+амоксиклав

-тетрациклін

-цепарин

?

Жінка 34 років, упродовж 15 років хворіє бронхіальною астмою. В останній час напади ядухи виникають 4-5 разів на тиждень, нічні напади - 2-3 рази на місяць. Для купірування нападів застосовує сальбутамол. Об’єктивно: стан відносно задовільний. ЧД -20/хв.. ЧСС -76/хв., АТ -120/80 мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне. Тони серця приглушені, ритм правильний. Який препарат необхідно призначити для профілактики нападів бронхіальної астми на першому етапі?

-кортикостероїди ін’єкційні

-регулярне приймання сальбутамолу

-кортикостероїди інгаляційні

-кортикостероїди таблетовані

+кромоглікат натрію

?

Жінка 45 років, хворіє на бронхіальну астму 20 років. На прийомі у пульмонолога обговорює план своєї поведінки у різних випадках. Зараз напади виникають 2-3 рази на тиждень, приймає інтал, вертоліт за вимогою. Яка тактика поведінки хворої найбільш доцільна, якщо виник нічний приступ?

-прийняти італ.

-продовжувати планову терапію

-прийняти преднізолон

+інгаляційні кортикостероїди

-перейти на атровент

?

Чоловік 32р., скаржиться на напад ядухи, який триває 48 годин, кашель з утрудненим відходженням харкотиння. Хворіє на бронхіальну астму 5 років, лікувався безконтрольно приймав глюкокортикостероїди, користувався інгаляторами. Об’єктивно: стан важкий, положення напівсидячи. Дифузний ціаноз, пульс -110/хв.,АТ -110/70 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Перкуторно над легенями коробковий звук, маса сухих свистячих хрипів. У крові еозинофілія - 18 %. Які препарати є препаратами вибору у хворого?

-бета-2-адреноміметики

-теофілін

+кортикостероїди

-холінолітики

-антигістамінні препарати

?

Хворий 47 років, скаржиться на кашель, задишку при фізичному навантаженні, локальні болі в області серця, загальну слабість. 10 років страждає ХОЗЛ. При аускультації легень - сухі розсіяні, свистячі хрипи. Систолічний тиск у легеневій артерії склав 50 мм рт. ст. Для лікування доцільно призначити:

-бромгексин

+еуфілін

-кофеїн

-преднізолон

-атропін

?

Хворий 52 років, надійшов зі скаргами на задишку при помірному фізичному навантаженні, кашель із харкотинням, що трудно відділяється. Хворіє протягом 12 років. Об’єктивно: ЧДД -26/хв. Легеневий звук з коробковим відтінком, ослаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Раніше лікувався тільки теопеком, або еуфіліном в/в. Призначте базисне лікування:

-інгакорт

-алупент

+атровент

-тайлед

-амінофілін

?

Чоловік 60 років, має поєднаний перебіг ішемічної хвороби серця та ХОЗЛ. Протягом останнього місяця значно посилилась задишка, при аускультації над всією поверхністю легенів сухі хрипи, харкотиння відходить погано. Який із бронхолітичний засобів найдоцільніше призначити хворому?

-еуфілін

+атровент

-теопек

-беротек

-папаверин

У хворого 51 року скарги на приступи кашлю з відходженням харкотиння жовтого забарвлення, задишку при незначному фізнавантаженні. Палить більше 30 років. Об’єктивно: t -37,20С, над легенями звук з коробковим відтінком, дихання жорстке, маса розсіяних сухих свистячих хрипів; тони серця чисті, ритмічні, ЧСС -80/хв., АТ -120/85 мм рт.ст., печінка не збільшена, набряки відсутні. Який препарат може вважатись ліками першого вибору?

+атровент

-теофілін

-астмопент

-сальбутамол

-преднізолон

?

В результаті мікробіологічного обстеження харкотиння у хворого встановлено хламідійна етіологія не госпітальної пневмонії. Який з нижче перерахованих антибактеріальних препаратів буде найбільш адекватним для лікування цього хворого?

+кларитроміцин

-цефазолін

-гентаміцин

-цефтриаксон

-бісептол

?

Пацієнту К. 17 років установлена персистуюча бронхіальна астма. Профілактика нападів ядухи може бути досягнута застосуванням:

-теофіліну

-еуфіліну

+недокромілу натрію

-антигістамінних препаратів

-атровенту

?

У пацієнта 43 років, госпіталізованого у тяжкому стані в пульмонологічне відділення, по клінічних та рентгенологічних даних запідозрена стафілококова етіологія пневмонії. Який варіант антибіотикотерапії найбільш доцільний?

-гентаміцин

-пеніцилін + тетрациклін

-левоміцетин + карбеніцилін

+оксацилін + рифампіцин

-рифампіцин

?

Чоловік 21 року, скаржиться на періодичний ниючий біль в надчерев’ї. При обстеженні виявлено хронічний гастрит з підвищеною кислото утворюючою функцією. Проведене лікування. Який препарат доцільно використовувати для первинної профілактики виразкової хвороби?

-церукал

+фамотидин

-вікалін

-маалокс

-гастрофарм

?

Чоловік 52 років, знаходився на лікуванні у стаціонарі з приводу загострення виразкової хвороби 12-палої кишки, що ускладнилась кровотечею. Який препарат доцільно використати для вторинної профілактики рецидивів виразкової хвороби після виписки хворого з стаціонару?

-атропін

-альмагель

-платифілін

+ранітидин

-солкосерил

?

Хворий Н., 32 років, приймав масивну антибактеріальну терапію. Скаржиться на розлиті болі в животі, часті рідкі випорожнення (4-6 разів на добу), загальну слабість. Об’єктивно: стан задовільний. АТ - 120/70 мм рт.ст., пульс - 84/хв. Живіт при пальпації м’який, болючий у нижніх відділах. Печінка і селезінка не палькується. Застосування якого лікарського препарату доцільне в даному випадку?

-імодіум

-панзинорм

-есенціале Н

-мотиліум

+лінекс

?

Хворий В., 35-ти років, страждає виразковою хворобою 12-палої кишки протягом 3 років. Турбують виражені болі в епігастрії, болісні печії. При дослідженні шлункової секреції дебіт-година на субмаксимальне подразнення склав 30 ммоль/год. НСl. Виберіть найбільш оптимальний анти секреторний препарат:

-гастроцепін

-ранітидин

+омепразол

-атропін

-бензогексоній

?

Хвора 35 років, прокинулась вночі від раптового різкого болю в правому підребер’ї, що іррадіював в праву лопатку. Біль супроводжувався нудотою та повторним блюванням. Симптоми Кера та Мерфі позитивні. Що з переліченого є найбільш ефективним для купірування нападу?

-морфін

+атропін

-анестезин

-метоклопрамід

-папаверин

?

Чоловік 48 років, скаржиться на постійний біль у верхній половині живота, більше зліва, що підсилюється після прийому їжі: проноси, схуднення. Зловживає алкоголем. 2роки тому переніс гострий панкреатит. Амілаза крові -4 мг/ (мл/год.). Копрограма - стеаторея, креаторея. Цукор крові - 6,0 ммоль/л. Яке лікування показане хворому?

-контрикал

-інсулін

-гастроцепін

+панзинорм-форте

-но-шпа

?

Жінка 41 року, протягом 8 років хворіє на хронічний холецистит. Турбує майже постійний монотонний ниючий біль або відчуття тяжкості у правому підребер’ї, гіркота у роті зранку, закреп. Під час пальпації живота відмічається невелика болючість у точці проекції жовчного міхура. Об’єм міхура після жовчогінного сніданку зменшився лише на 15% (за даними УЗД). Призначення яких лікарських засобів найбільш доцільне?

-периферичних М-холінолітиків

+холекінетиків

-міотропних спазмолітинів

-ненаркотичних анальгетиків

-холеретиків

?

У хворої 20 років, яка знаходиться на лікуванні та обстеженні в гастроентерологічному відділенні, встановлено діагноз хронічного вірусного гепатиту. Яка група препаратів входить у базисну терапію?

-глюкокортикоїди та цитостатики

-антибактеріальні препарати

-анаболічні стероїдні гормони

-вітаміни

+гепатопротекторні препарати

?

У хворого 60 років при обстеженні виявлений хронічний аутоімунний гастрит з секреторною недостатністю. Який препарат найбільш показаний даному хворому?

+шлунковий сік

-де-нол

-ранітидин

-альмагель

-вентер

?

Хворому з гіпомоторною дискінезією потрібна була корекція гіпомоторики шлунка, кишечника. Якому препарату віддати перевагу при цьому?

+цизаприд

-атропін

-но-шпа

-новокаїн в/в

-активоване вугілля

?

Чоловік, 24 роки. Скарги на болі в епігастрії через 1,5-2 години після їжі, іноді ночами, печію. Рік тому уперше виявлено виразкову хворобу 12-ти палої кишки. Кислотоутворююча функція була значно підвищена у всіх порціях. Якому препарату віддати перевагу?

-сульпірид

-атропін

-гастроцепін

+омепразол

-но-шпа

?

Жінка 45-ти років скаржиться на часті рідкі випорожнення з великою кількістю слизу, гною, крові; біль по всьому животі, схуднення на 7 кг за 6 місяців. Протягом року хворіє неспецифічним виразковим колітом. Яку групу препаратів краще призначити даній хворій?

-поліферментні

-антибактеріальні

-сульфаніламіди

-нітрофуранові

+кортикостероїди

?

У хворого 45 років у процесі клініко-інструментального обстеження виявлено хронічний гастрит типу В за “Сіднейською системою”. Препарати якої групи необхідно призначити хворому в першу чергу?

+антихелікобактерні засоби

-антациди

-блокатори Н2-рецепторів гістаміну

-репаранти

-периферичні М-холінолітики

?

У хворого32 років з хронічним вірусним гепатитом спостерігаються тупий, ниючий біль у правому підребер’ї, нудота, сухість. Розмір печінки за Курловим - 13-12-11 см, селезінка +2см. АсАТ -3,2ммоль/(л/год.), АлАТ -4,8 ммоль/(л/год.). При серелогічному дослідженні виявлений НВеАg, висока концентрація ДНК НВV. Який з наведених нижче лікарських засобів є препаратом вибору в лікуванні даного хворого?

+альфа-інтерферон

-ацикловір

-ремантадин

-арабінозид монофосфат

-есенціале-форте

?

Жінка 55 років скаржиться на біль у правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, пов’язаний з прийомом жирної їжі, нудоту, поганий сон. Хворіє хронічним холециститом протягом 12 років. Об’єктивно: помірний метеоризм, болючість у точці проекції жовчного міхура, позитивний симптом Ортнера. Температура тіла - 37, 70С. У крові: Л -12,7*109/л, п/я - 16%, ШОЕ -27 мм/год. При мікроскопічному дослідженні в порції багатомоментного дуоденального зондування багато слизу, клітин десквамованого епітелію, лейкоцитоїди. Який антибактеріальний препарат найбільш доцільно призначити хворій?

-левоміцетин

-пеніцилін

-нітроксолін

-ристоміцин

+ампіцилін

?

Чоловік 55 років, протягом 1,5 років спостерігається з приводу вірусного цирозу печінки з явищами портальної гіпертензії. За останній місяць посилилась слабкість, з’явилася блювота кольору “кавової гущі”. При фіброгастродуоденоскопії виявлена кровотеча з розширених вен стравоходу. Який препарат необхідно використати для зниження тиску у воротній вені?

+вазопресин

-резерпін

-глюконат кальцію

-дицинон

-фуросемід

?

У юнака 18 років вперше діагностовано виразку цибулини ДПК. Тест на Helicobacter pylori - позитивний. рН шлункового соку - 1,0. Яка схема лікування є найбільш доцільною в даному випадку?

-омепразол + оксацилін

-квамател + амоксацилін

-денол + трихопол

+омепразол +кларитроміцин + амоксицилін

-денол + циметидин

?

Хвора 36 років, скаржиться на загальну слабкість, збудливість, важкість у правому підребер’ї, субфебрильну температуру. 2 роки тому перехворіла вірусним гепатитом. Зазначені скарги поступово виявлялися протягом останніх 3-х місяців. Об’єктивно: нижня межа печінки на 3 см нижче правої реберної дуги. Лабораторно: загальний білірубін - 64, 5 мкмоль/л, прямий -22,7 мкмоль/л, гамма-глобуліни -31%, АсАТ - 1,42 ммоль/(л/год), АлАТ - 1,96ммоль/(л/год.). Виявлено ознаки активної реплікації вірусу (НВеАg-позитивна реакція). Виберіть один із препаратів для етіотропного лікування цієї хворої.

-преднізолон

+альфа-інтерферон

-есенціале-форте

-карсил

-левамізол

?

Хворому С., 42 років, встановлено діагноз неспецифічного виразкового коліту. З якого препарату необхідно почати лікування?

+сульфасалазин

-колібактерин

-преднізолон

-метотрексат

-тетрациклін

?

Хворий К., 27 років, страждає на виразкову хворобу з локалізацією виразки в 12-палій кишці протягом 12 років. Теперішнє погіршення стану спостерігається 2 тижні. Оберіть патогенетично обумовлену схему терапії:

-но-шпа, омепразол, фосфалюгель

-атропін, вікалін, фестал

+амоксицилін, омепразол, кларитроміцин

-де-нол, платифілін, ессенціале

-трихопол, но-шпа, ампіцилін

?

Чоловік 40 років, страждає на аутоімунний гепатит. У крові: АГ коефіцієнт -0,8, загальний білірубін -42 мкмоль/л, трансамінази: АлАТ -2,3 ммоль/(л/год.), АсАТ - 1,8 ммоль/(л/год.). Що із перерахованого є найбільш ефективним в лікуванні?

-антибактеріальні засоби

+глюкокортикоїди, цитостатики

-гепатопротектори

-противірусні препарати

-гемосорбція, вітамінотерапія

?

У пацієнта 56 років виявлено помірну істеричність шкіри і склер, збільшення розмірів печінки і селезінки. Три роки тому лікувався з приводу гепатиту В. При обстеженні виявлено: НвsAg? HbeAg (+). Висока концентрація ДНК НВV. Який з перечислених засобів є препаратом першого ряду в терапії захворювання?

-презнізолон

-карсил

+альфа-інтерферон

-вітогепат

-есенціале-форте

?

Чоловік 20 років скаржиться на пекучий стискаючий біль в епігастрії, печію, відригування кислим. Об’єктивно: стан задовільний. При пальпації болісність в епігастральній ділянці. ФГДС з морфологією біоптатів патології з боку слизової оболонки не виявлена. Призначення якого препарату буде найбільш ефективним?

-де-нолу

-альмагелю

+омепразолу

-гастроцепіну

-метоклопраміду

?

Чоловік 46 років, скаржиться на блювання яскраво-червоною кров’ю. Страждає мікронодулярним цирозом печінки вірусної етіології впродовж 5 років. Останні півроку відмічається збільшення живота за рахунок асциту. Напередодні відмічав день народження з друзями у ресторані. З яких заходів необхідно почати лікування?

+внутрішньовенно вазопресин – 20 Од.

-кордіамін -2 мл в/м

-мезатон 1% -2мл в/м

-преднізолон -30мг в/в

-ковтання шматочків льоду

?

У хворої 41 року, що протягом 5-ти років страждає на неспецифічний виразковий коліт, при ректороманоскопії знайдено виражений запальний процес нижніх відділів кишечника, псевдополіпозні зміни слизової оболонки. В аналізі крові: Л -9,8*109/л, Ер -3,0*1012/л, ШОЕ -52 мм/год. Які препарати є патогенетичними при даній хворобі?

-вікасол

-мотиліум

+сульфасалазин

-лінекс

-креон

?

Хворий 42 років, скаржиться на рецидивуючі болі в лівому підребер’ї, що можуть бути спровоковані прийомом гострої їжі. Біль віддає в спину. Відзначається втрата ваги до 3-5 кг у період загострення. Випорожнення мінливі: закреп змінюється кашкоподібним випорожненням з домішкою жиру до 3-5 разів на добу. Живіт болючий в епігастрії і лівому підребер’ї. Рубець після холецистектомії. Відрізки товстої кишки при пальпації чутливі. Амілаза сечі в день госпіталізації - 1024 од. Патогенетичне лікування хворого повинне включати:

-спазмолітики

-антибіотики

+антиферментні препарати

-прокінетики

-жовчогінні засоби

?

Хвора 47-ми років скаржиться на болі в правому підребер’ї, підвищення температури тіла до 39,50С з ознобом, блювоту, жовтяничність шкірних покривів, гіркоту в роті, відсутність апетиту. 4 місяці тому проведена холецистектомія. Об’єктивно: різка болючість у правому підребер’ї, розміри печінки по передній пахвовій лінії -14 см. У крові: л 13,2*109/л, п/я - 9 %, токсична зернистість нейтрофілів, ШОЕ -22 мм/год. Який з перерахованих антибіотиків ви призначите?

-оксацилін

+ампіцилін

-стрептоміцин

-пеніцилін

-неоміцин

?

У гастроентерологічному відділенні знаходиться хвора 35 років зі скаргами на часті рідкі випорожнення з домішками крові, слизу і гною. При ректороманоскопії визначаються множинні виразки з нальотами фібрину, що контактно кровоточать, при іригоскопії згладженість гаустр. Який препарат для патогенетичної терапії ви будете використовувати?

-біфідумбактерин

-урсодезоксихолієва кислота

-делагіл

-амоксицилін

+сульфасалазин

?

Хворий 37 років, скаржиться на слабкість, серцебиття, сонливість. Переніс шлунково-кишкову кровотечу два тижні тому. Страждає виразковою хворобою шлунка. В аналізі крові: Ер -2,7*1012/л, Нb -54 г/л, КП -0,6, ретикулоцити - 18 %, Л - 6,2*109/л, лейкоцитарна формула в нормі; Тр – 280*109/л, ШОЕ -26 мм/год. Який з медикаментозних препаратів може бути рекомендований для лікування?

-тардиферон

-преднізолон

-фероплекс

+ферум-лек внутрішньом’язково

-вітамін В12

?

У хворого, що страждає неспецифічним виразковим колітом, виявлено зміни в печінковому комплексі: загальний білірубін -28,4 мкмоль/л, АлАТ - 1,16ммоль/(л/год.), АсАТ - 0,86 ммоль/(л /год). Які лікарські препарати необхідно включити в курс лікування?

+гепатопротекторы

-антацидні препарати

-жовчогінні препарати

-прокінетики

-ферментні препарати

?

Хворий 32 років, скаржився на голодні і нічні болі зі зменшенням їх після їжі, прийому соди. Позитивний уреазний тест. Був призначений курс лікування кларитроміцином, метронідазолом і омепразолом. При контрольному дослідженні через 1 місяць уреазний тест негативний. Яку фармакотерапію рекомендуєте для подальшої лікарської реабілітації?

-нормалізатори дисмоторики шлунка

-призначення не всмоктуваних антацидів

-курси лікування стимуляторами - репа рантами слизової

-холінолітики у великих дозах

+застосування блокаторів Н2 -рецепторів

?

Хворий 48 років, скаржиться на переймоподібні болі в правому підребер’ї після фізичного навантаження. Періодично відзначає світліший кал, потемніння сечі. Об’єктивно: шкіра і слизові злегка істеричні. Білірубін: загальний -36,8 мкмоль/л, прямий - 26,4мкмоль/л, непрямий - 10,4 мкмоль/л. УЗД жовчного міхура: товщина стінки 4 мм, у просвіті густа жовч, ехопозитивні тіні - до 4 мм. З літолітичною метою ви призначите:

-цитостатики

-холеретики

-холекінетики

-спазмолітики

+урсофальк

?

Хворого 42-х років турбує біль в епігастрії через 1,5-2 години після прийому їжі і вранці натще, відрижка кислим, закрепи. При пальпації живота болючість у пілородуоденальній зоні. При ФГДС на тлі гіперемії і набряку слизової оболонки астрального відділу шлунка визначаються дрібні крововиливи й ерозії. Уреазний тест (+++). З метою етіотропної терапії ви призначите:

-платифілін

-шлунковий сік

+де-нол

-маалокс

-стрептоміцин

?

У хворої 50-ти років встановлено первинний цироз печінки. Загальний білірубін - 160 мкмоль/л, прямий -110 мкмоль/л, АсАт - 2,1мкмоль/(л/год.), АлАТ - 1,86 ммоль/(л/год), ЛФ - 4,6ммоль/(л/год.), холестерин - 9,2 ммоль/л, антимітохондріальні антитіла М2 у високому титрі. Виявлено розширення воротної і селезінкової вен при УЗД-дослідженні. Який базисний засіб при цьому захворюванні доцільно призначити:

+урсодезоксихолеву кислоту

-ліпоєву кислоту

-рифампіцин

-есенціале-Н

-карсил

?

Хворий 54 років, страждає поширеним остеохондрозом, у зв’язку з чим часто змушений приймати НПВП. В останні кілька тижнів з’явилися інтенсивні болі в епігастральній області, печія, нудота. При ФГДС виявлено гіперемію і набряк слизової шлунка, множинні ерозії. Уреазний тест - негативний. Який з нижче перерахованих препаратів рідше за інші викликає описану патологію?

-бутадіон

+мілоксикам

-аспірин

-індометацин

-преднізолон

?

В клініку доставлений пацієнт 38 років з інтенсивними оперізуючими болями, нудотою, блювотою. Погіршення наступило після вживання алкоголю з жирною, гострою їжею. У хворого підвищений вміст альфа-амілази крові. Які з перерахованих препаратів найбільш ефективно пригнічують екскреторну функцію підшлункової залози?

+інфузії синтетичних аналогів соматостатину

-інфузії контри калу

-інфузії квамателу

-інфузії 5-фторурацилу

-інфузії атропіну, гастроцепіну

?

Хворий В., 37 р., рік тому переніс гострий гепатит В. На момент огляду скарги на слабість, підвищену температуру тіла (37,50С), важкість та біль в правому підребер’ї. Об’єктивно: субіктеричність шкіри. Печінка на 2см виступає з-під реберної дуги, болюча, щільна. Лабораторно: високий титр НВv - ДНК, НВеАg, НВсАg, IgМ. Які ліки будуть найбільш ефективними?

-антибіотики

-глюкокортикоїди

-гепатопротектори

+альфа-інтерферони