Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / krok kl ph4378383945178842730

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
445.95 Кб
Скачать

-димедрол або супрастин

-норадреналіну гідротартрат

-преднізолон

-хлористий кальцій

+адреналіну гідрохлорид

?

Хвору доставлено у відділення інтенсивної терапії зі скаргами на пекучі болі в роті та по ходу стравоходу. З анамнезу: 12 годин тому хвора випила 50 мл рідини, що знаходилась у пляшці з-під горілки. Після чого відчула біль пекучого характеру в роті та по ходу стравоходу, з’явились блювотні рухи. Загальний стан хворої середньої важкості. Хвора збуджена, на шкірі навколо рота та на язиці видно опіки І-ІІ ст. Кровоточиві виразки. Ковтання затруднене, болюче. З рота чути запах оцту. Який вірогідний діагноз?

-гостре отруєння соляною кислотою

-гостре отруєння етиловим спиртом

+гостре отруєння оцтовою есенцією

-гостре отруєння метанолом

-гостре отруєння лугами

?

У пацієнта 50 років, який хворіє на ішемічну хворобу серця, виникла фібриляція шлуночків. Першочерговим терапевтичним заходом повинно бути:

-введення адреналіну

-введення лідокаїн

+електрична дефібриляція

-введення калію хлориду

-введення новокаїн аміду

?

У жінки 32 років після укусу бджоли розвинувся напад ядухи. Об’єктивно: стан важкий. ЧД - 30/хв. ЧСС - 102/хв., АТ - 100/70 мм рт. ст. В легенях сухі протяжні хрипи, які чути на відстані. Тони серця приглушені, ритм правильний. Який препарат найбільш доцільно призначити в першу чергу?

+преднізолон в/в

-еуфілін в/в

-ефедрин п/ш

-адреналін п/ш

-супрастин в/м

?

Юнак 19 років, ін’єкційний наркоман, передозував сурогат опію, що призвело до різкого пригнічення дихання та депресії гемодинаміки. Персонал швидкої допомоги проводить допоміжну вентиляцію легень мішком “АМВU” та транспортування до лікарні. Який препарат (чи їх комбінацію) слід використати при наданні допомоги?

-кордіамін

+налоксон

-еуфілін

-етимізол

-бемегрид

?

В оранжереї ботанічного саду чоловік 28 років, після того як понюхав орхідею, зблід, втратив свідомість. ЧСС -55/хв. АТ -50/0 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу?

-преднізолон

+адреналін

-строфантин

-мезатон

-димедрол

?

У робітника, зайнятого на виробництві ртутних термометрів, після вдихання в закритому приміщенні парів розлитої ртуті з’явився присмак металу в роті, слинотеча, болі в животі, кривавий пронос. Який препарат найбільш показаний у даній ситуації?

+унітіол

-активоване вугілля

-преднізолон

-левоміцетин

-альмагель

?

Хворий К., 35 років, доставлений в реанімаційне відділення в непритомному стані. Об’єктивно: хворий в сопорі. Помірний мідріаз. Реакція зіниць на світло знижена. Реакція на мовні інструкції відсутня. АТ -150/100 мм рт.ст., тахікардія. У крові виявлено метанол. Який антидот Ви призначите?

-тавегіл

-унітіол

-тіаміну хлорид

+етиловий спирт

-налоксон

?

Хворий 60 років раптово відчув ядуху, гострий біль в грудній клітині, кровохаркання. Страждає варикозним розширенням вен нижніх кінцівок. Об’єктивно: стан важкий, ядуха, сірий ціаноз. Вени шиї набухлі. ЧСС -130/хв. АТ -90/70 мм рт.ст. Над верхівкою серця І тон ослаблений, акцент ІІ тону у ІІ міжребер’ї зліва. В легенях справа - вогнище вологих хрипів, шум тертя плеври. Яку слід надати невідкладну допомогу?

-кардіотоніки

-антибіотики широкого спектру дії

-кровоспинні

-знеболюючі

+тромболітичні препарати

?

Хворий 19 років надійшов у відділення без свідомості, дихання поверхневе, 8/хв., АТ - 120/70 мм рт.ст. Пульс -68/хв. На передпліччях множинні сліди ін’єкцій. Після внутрівенного введення налоксону у хворого відновилася свідомість і дихання. Отруєння якою речовиною спостерігалось у хворого?

-бензодіазепінами

-димедролом

-клонідином

-аміназином

+опіатами

?

У хворого 40 років після їзди на велосипеді виник різкий біль у поперековій області справа, змінився колір і зменшилася кількість сечі. Об’єктивно: стан задовільний, пацієнт блідий. Діяльність серця ритмічна, пульс -105/хв., АТ -145/95 мм рт.ст., позитивний синдром Пастернацького справа. Для лікування хворого ви призначите:

-реополіглюкін

-морфін

-баралгін

+цефтриаксон

-індометацин

?

Хворий 43 років доставлений у несвідомому стані. Протягом попередніх 7 днів у зв’язку з застудою приймав великі дози бісептолу. Напередодні ввечері стала турбувати задишка, особливо в положенні лежачи, набрякли ноги, не мочився 2 доби. Вранці розвинулися судороги, знепритомнів. Об’єктивно: гучне дихання, 30/хв., набряки на ногах і попереку, пульс - 50/хв., Креатинін плазми - 0,586 ммоль/л, калій плазми - 7,2 ммоль/л. Яке лікування потрібно?

+гемодіаліз

-призначення великих доз верошпірону

-введення плазмозаміснихзасобів

-призначення глюкокортикостероїдів

-застосування гепарину

?

У хворого важкий приступ бронхіальної астми триває більше 1 години, незважаючи на застосування бета-адреноміметиків інгаляційно та довенно, еуфіліну та антихолінергічних середників. Якими медикаментами необхідно доповнити терапію?

-інтал

+кортикостероїди довенно та інгаляційно

-антигістамінні середники

-бета-адреноблокатори довенно

-нестероїдні протизапальні препарати

?

У відділення інтенсивної терапії в важкому стані доставлено чоловіка 48 років. З анамнезу відомо, що постраждалий працює у сільському господарстві і декілька годин тому (3 год) проводив обробку насаджень картоплі отрутою проти колорадського жука. При поступленні: акроціаноз, бронхорея, тахіпное, АТ -100/60 мм рт.ст., пульс - 44/хв., Яким видом імовірно отруївся хворий?

-ціанідами

-метгемоглобінутворюючими сполуками

-похідними беладони

+фосфорорганічними сполуками

-барбітуратами

?

У психічному статусі хворого 32 років стійке патологічне зниження настрою. Контактний; коротко, але по суті відповідає на питання. Мовна продукція вкрай лаконічна, в уповільненому темпі. Рухи скуті і загальмовані. Висловлює ідеї самозвинувачення і самоприниження. Препарати якої групи в першу чергу показані хворому?

-нейролептики

+антидепресанти

-гіпнотики

-транквілізатори

-нормотиміки

?

Хвора 19 років, студентка художнього інституту, не отримала очікуваного нею першого місця на виставці студентських картин. Звинуватила декана свого факультету у вимаганні з неї хабара. Швидко розвинувся судомний припадок із риданнями, різноманітними конвульсіями. Свідомості, однак, не втрачала і заборонила викликати швидку медичну допомогу. Була доставлена додому співкурсниками. Дома, після зауваження батька про те, що не слід було вступати в конфлікт з деканом, у хворої виникло виражене мовно-рухове збудження. Препарати якої групи найбільш показані для усунення збудження у цьому випадку?

+транквілізатори

-нейролептики

-антиконвульсанти

-антидепресанти

-снодійні (барбітурати)

?

Службовець багато років зловживає спиртними напоями, переніс важкий алкогольний делірій, після якого з’явились масивні порушення пам’яті. Не запам’ятовує поточних подій. Настрій не стабільний, швидко астенізується під час бесіди. Біографічні дані пам’ятає достатньо. Соматично ослаблений, АТ 160/95 мм рт. ст., тони серця приглушені, в легенях поодинокі свистячі хрипи. Печінка дещо збільшена, чутлива при пальпації. Яка група психотропних препаратів найбільш доцільна?

-психостимулятори

+ноотропи

-нейролептики

-транквілізатори

-препарати літію

?

Хвора А., 36 років, бібліотекар. Захворіла у віці 23 років, захворювання почалось з тривоги, поганого настрою, вважала, що всі навколо неї її обговорюють, чула в телевізійних передачах натяки на свою адресу. Неодноразово лікувалась в психіатричному стаціонарі. Останні 2 роки відмічається стан нестабільної ремісії з ідеями стосунку, слуховими галюцинаціями індиферентного змісту. Постійно лікується амбулаторно, приймає нейролептичну терапію. Останній тиждень клозапін було замінено на галоперидол. У хворої з’явились судоми м’язів шиї, язика, окуло моторних м’язів. Призначте корекцію нейролептичного синдрому:

-протисудомні препарати

-аміназин

+препарати антипаркінсонічної дії

-психотерапія

-піротерапія

?

Хвора 21 року, надійшла в лікарню зі скаргами на тугу, тривогу. Занедужала після незначних неприємностей на роботі, з якими раніше легко справлялася. Знизився апетит, не змогла продуктивно працювати, удома нічим не займалася, стала байдужою до турбот близьких. Особливо погано почувала себе рано вранці. Спала до 3-4 годин ранку. До вечора самопочуття трохи поліпшувалося. Схудла, скаржилася на запори, серцебиття, сухість у роті. Згадувала свої різні непорядні вчинки і думки. Удень госпіталізації ранком, коли усі спали, спробувала повіситися, але люстра, на яку вона накинула мотузку, обірвалася і шум розбудив чоловіка. У клініці сумна, не засуджує себе за суїцид. Який препарат необхідно призначити хворій?

+амітриптилін

-аміназин

-хлорпротиксен

-еглоніл

-літію карбонат

?

Жінка 25 років, хворіє на параноїдну шизофренію протягом 3 років. В період загострення захворювання напружена, чує “голоси”, які наказують вбити себе. Який препарат доцільніше призначити хворій у даному випадку?

+голоперидол

-амітриптилін

-аміназин

-седуксен

-сонапакс

?

У жінки, яка звернулася до лікаря із скаргами на ураження шкіри тулуба, обличчя та кінцівок після перорального прийому бісептолу, встановлено діагноз медикаментозної токсикодермії. Які методи лікування найбільш ефективні для пацієнтки?

-імунотерапія

-протизапальна терапія

-антигістамінна терапія

-дезінтоксикаційна терапія

+екстракорпоральна терапія

?

У хворого 59 років протягом місяця відмічалось неодноразове короткочасне зниження сили у лівих кінцівках. Потім вранці після сну виникла стійка слабкість у цих кінцівках. Об’єктивно: свідомість не втрачена, центральний парез мімічних м’язів та язика зліва. Лівобічний центральний геміпарез. Лікар діагностував ішемічний інсульт. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні?

-гемостатики

-гіпотензивні

+антикоагулянти

-діуретики

-кортикостероїди

?

У 45-річної жінки, яка протягом 15 років страждає гіпертонічною хворобою, вдень під час емоційної напруги виникли головний біль, нудота, блювання, слабкість лівої руки і ноги, що незабаром змінилася відсутністю довільних рухів у них. АТ 200/100 мм рт. ст. Через 2 години АТ досяг 150/90 мм рт. ст. Лікар діагностував крововилив у мозок. Визначте основний напрямок невідкладної терапії.

-кортикостероїди

-антикоагулянти

-аналептики

-серцеві глікозиди

+коагулянти

?

У хворого 28 років кілька годин тому раптово виник різкий головний біль, повторне блювання, втрата свідомості. Об’єктивно: осередкової неврологічної симптоматики не виявлено, виявлені різко виражені менінгіальні симптоми. АТ - 120/80 мм рт. ст. За даними клінічного і лікворологічного досліджень діагностовано субарахноїдальний крововилив. Після використання дигідратуючих засобів стан хворого трохи покращився. Який основний напрямок подальшої невідкладної терапії?

-антикоагулянти

+коагулянти

-антиагреганти

-фібринолітичні засоби

-кортикостероїди

?

Чоловік 34 років доставлено у неврологічне відділення зі скаргами на інтенсивний головний біль, двоїння, світлобоязнь, непереносимість шуму. Захворів гостро, коли з’явився сильний головний біль при піднятті ваги. Об’єктивно: оглушення, помірна розбіжна косоокість, симптом Керніга з обох боків. Парезів кінцівок немає. Ліквор кров’янистий. Який з вказаних препаратів потрібно призначити в першу чергу?

+епсолон-амінокапронову кислоту

-ацетилсаліцилову кислоту

-гепарин

-нікотинову кислоту

-глутамінову кислоту

?

Чоловік 25 років, який 4 роки хворіє на розсіяний склероз, скаржиться на посилення хиткості, наростання слабкості в нижній кінцівках, затримку сечі. Об’єктивно: центральний тетрапарез, мозочкова атаксія, порушення функції тазових органів. Яка найдоцільніша терапія у цьому випадку?

-антигістамінні

-антибіотики

-ноотропні препарати

+кортикостероїди

-вітаміни

?

У терапевтичному відділенні у хворого виникла серія генералізований епілептичних судомних нападів. Який препарат потрібно ввести хворому?

-лазикс

-хлоралгідрат

-димедрол

+діазепам

-магнію сульфат

?

Хвора 43 роки скаржиться на періодичні напади болю у верхній щелепі справа. Під час нападу спостерігається спазм мімічної мускулатури з цього ж боку, шкірні покриви на цій стороні обличчя червоні. У період між нападами у неврологічному статусі відмічається болючість при пальпації точки виходу 2-ї гілки правого трійчастого нерва. Аналіз крові без патології. Було діагностовано невралгію правого трійчастого нерва. Який препарат найдоцільніше призначити?

-преднізолон

+фінлепсин

-актовегін

-аналгін

-індометацин

?

Хворому 48 років. 10 років страждає на цукровий діабет. Лікування отримує нерегулярно. Останні 2 роки почали терпнути стопи, а нещодавно кисті, з’явився біль у ногах, стало важко ходити. Під час огляду: колінні рефлекси низькі, ахіллові відсутні; різко знижені глибокі та поверхневі види чутливості у дистальних відділах ніг; стопи холодні. Які препарати сприяють запобіганню описаного ускладнення діабету?

+препарати, що знижують рівень цукру в крові

-вітаміни групи В

-вітамін Е

-фолієва кислота

-ліпотропні препарати

?

У хворого 65 років, який переніс інфаркт міокарда та страждає на фібриляцію передсердь, протягом місяця відмічалося короткочасне затерпання та зниження сили у правих кінцівках. Після сну розвинулась стійка слабкість у цих кінцівках. Об’єктивно: свідомість збережена, центральний парез мімічних м’язів обличчя та язика справа, центральний геміпарез і гемігіпестезія праворуч. Моторна афазія. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні?

-гемостатики

+антикоагулянти

-гіпотензивні

-кортикостероїди

-діуретики

?

Хвора 15 років, рік тому вперше відмітила періодичні напади сильного болю пульсуючого характеру у правій половині голови, яким передує поява райдужних кілець перед очима. Напади тривалі біля 3 годин, супроводжуються нудотою. Невролог діагностував мігрень. Який препарат використовують для лікування такої патології?

-карбамазепін

+ерготамін

-аналгін

-верапаміл

-пропранолол

?

У хворого 25 років періодично виникають напади тоніко-клонічних судом із втратою свідомості, переривчастим диханням, частим пульсом, розширенням зіниць, прикусом язика. Напад триває 1-5 хв., супроводжується мимовільним сечовипусканням, закінчується глибоким сном та повною амнезією. Призначте засоби лікування.

-транквілізатори

-діуретики

-гіпотензивні

+протиепілептичні

-нейролептики

?

У хворого 45 років вперше діагностована відкритокутова глаукома. Призначте краплі.

-атропіну сульфат 1%

+пілокарпіну гідрохлорид 1%

-дексаметазон 1%

-сульфацил натрію 30%

-тауфон

?

Хворий З., 60 років, лікується від атеросклерозу судин нижніх кінцівок IV стадії. Скаржиться на виражений нічний біль в кінцівках, позитивний симптом “переміжної кульгавості”. Шкіра нижніх кінцівок бліда, суха. Гіпотрофія м’язів, помірна болісність при пальпації. Стопа холодна, з мармуровим забарвленням. Пульсація на задніх великогомілкових артеріях різко послаблена. Позитивний симптом Опеля. Який з препаратів можна запропонувати для покращення мікроциркуляції?

-мазь Вишневського

-5% розчин глюкози

+реополіглюкін

-поліглюкін

-пелентан

?

62-річний чоловік, який страждає на бронхіальну астму, за останній час почав відмічати біль за грудиною стенокардичного характеру і відчуття перебоїв у роботі серця. Обмірковується питання медикаментозної терапії. Який з вказаних препаратів протипоказаний в даній ситуації?

-коринфар

-нітросорбід

+обзидан

-сустак

-ритмілен

?

Хворому на біогенний абсцес легені, який ускладнився повторними кровотечами, призначено оперативне лікування. Які антибіотики найбільш придатні до призначення для передопераційної антибіотикопрофілактики?

-пеніцилін

-макроліди

+цефалоспорини

-аміноглікозиди

-фторхінолони

?

Хворий 45 років скаржиться на виділення крові, слизу під час акту дефекації. При обстеженні хворого встановлено діагноз: рак середньоампулярного відділу прямої кишки, стадія ІІ, клінічна група ІІ-А. Виконана черевно-анальна резекція прямої кишки. Визначена доцільність ад’ювантної хіміотерапії. Який з хіміопрепаратів слід застосовувати?

-метотрексат

-6-меркаптопурин

-цитозар

-прокарбазин

+5-фторурацил

?

У пацієнтки 72 років виявлено інфільтративно-набрякову форму раку молочної залози. Які препарати доцільно застосовувати для гормонотерапії у даній ситуації?

-андрогени та естрогени

+естрогени та прогестини

-кортикостероїди

-інгібітори ароматази

-кортикостероїди та анти естрогени

?

Хвору 60 років доставлено у відділення інтенсивної терапії з діагнозом: укус оси, анафілактичний шок. Який з перелічених препаратів буде першочерговим та найбільш ефективним для невідкладної допомоги?

-кальцію хлорид

+адреналін

-преднізолон

-димедрол

-супрастин

?

У хворого А., 47 років діагностовано клінічна смерть, на ЕКГ - асистолія. На фоні загально реанімаційних заходів першими медикаментозними середниками повинні стати:

-атропін

-лідокаїн

-кальцію хлорид

-натрію гідрокарбонат

+адреналін

?

Жінці 32 років, яка хворіє бронхіальною астмою алергічного генезу, планується операція холецистектомія. Який з наступних препаратів з профілактичною метою необхідно включити до премедикації?

-аміназин

+преднізолон

-седуксен

-промедол

-дроперидол

?

Хворій, 38 років, переливалася нативна плазма. В кінці інфузії стан погіршився: хвора дезорієнтована, збуджена, ціаноз, гіперсалівація, ЧД - 36/хв., АТ - 70/40 мм рт. ст., видих затруднений, свистячі сухі хрипи. Який з перерахованих препаратів слід ввести в першу чергу?

-еуфілін

-супрастин

+адреналін

-норадреналін

-преднізолон

?

У хворого розвинувся анафілактичний шок. Стан тяжкий і прогресивно погіршується. ЧСС - 110/хв., АТ - 60/30 мм рт. ст. Назвіть, уведення якого з нижче перерахованих медикаментів показано для порятунку життя хворого в першу чергу?

-хлорид кальцію

-преднізолон

-дофамін

-супрастин

+адреналін

?

У хворого після резекції шлунка на 4 добу післяопераційного періоду відзначається апатія, блювота, понос. Рівень натрію плазми, гематокриту, діурезу знижені, обсяг еритроцитів збільшений. Які лікувальні заходи показані хворому?

+в/в введення 3% розчину хлориду калію

-в/в введення 0,9% розчину хлориду натрію

-в/в введення салуретиків

-в/в введення осмодіуретиків

-в/в введення поліглюкіну

?

У хворого з хронічним гломерулонефритом відзначається істотне зниження азотвидільної функції нирок. Застосування якого з перерахованих препаратів найдоцільніше для зменшення азотемії?

-лазикс

-манітол

-глюкоза

-гліцерин

+поліглюкін

?

У хворого 20 років на фоні введенні вітаміну В1 раптово виникло збудження, страх смерті, падіння АТ до 50 мм рт. ст., затруднене дихання. Який з препаратів необхідно ввести в першу чергу?

-преднізолон

-кальцію хлорид

-димедрол

+адреналін

-еуфілін

?

Хвора Р., 16 років з суїцидальною метою прийняла велику кількість таблеток фенобарбіталу. Стан важкий, глибока кома, виражене пригнічення дихання. Який захід показаний у даній ситуації найпершим?

-введення бемегрид

-введення кордіаміну

+штучна вентиляція легень

-введення налоксону

-введення лобеліну, цитоніну

?

Хворому 32 років переливали нативну плазму. В кінці інфузії стан погіршився: з’явилась дезорієнтація, ціаноз збудження, гіперсалівація, тахіпное, АТ - 70/40 мм рт. ст., в легенях - розсіяні сухі хрипи. Який препарат слід ввести в першу чергу?

+адреналін

-супрастин

-гідрокортизон

-допамін

-еуфілін

?

У хворого на цукровий діабет діагностовано пневмонію. Хвороба супроводжувалась лихоманкою та профузним потовиділенням. Скарги: спрага, слабкість, занепокоєння. Об’єктивно: шкіра суха, поморщена; слизові сухі, ковтання затруднене; язик червоний, сухий; температура - 38,50С; ЧСС - 88/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст.; діурез - 450 мл/добу. Лабораторні дані: Ht - 0,58 л/л; Na - 160 ммоль/л, К - 4 ммоль/л, питома вага сечі - 1030. Інфузійну терапію слід почати з:

-10% розчину глюкози

+5% розчину глюкози

-ізотонічного розчину натрію хлориду

-реополіглюкіну

?

У хворого діагностовано поліуричну стадію гострої ниркової недостатності. Скарги на: металічний присмак у роті, втрату свідомості при зміні положення тіла. Об’єктивно: тургор шкіри та еластичність тканин знижена, очні яблука м’які, шкіра холодна, ціанотична, ЧСС 110/хв., АТ 80/40 мм рт. ст. Лабораторні дані: Na - 120 ммоль/л, глюкоза - 5 ммоль/л, сечовина - 13 ммоль/л. Що із запропонованих розчинів слід призначити в першу чергу?

-5% розчин глюкози

-ізотонічний розчин натрію хлориду

+10% розчин натрію хлориду

-розчин гідроксиетилкрохмалю

-желатиноль

?

Під час операції з приводу странгуляційної непрохідності кишок, яку проводили під загальною анестезією в/в з ШВЛ, у хворого 50 років на момент натягування хірургом брижі відбулася зупинка серцевої діяльності. Що могло б запобігти зупинці серця у даному випадку?

-в/в введення серцевих глікозидів

-поглиблення загальної анестезії

-додаткове введення м’язових релаксантів

+в/в введення атропіну сульфату

-додаткове введення дроперидолу

?

Чоловік 48 років, хворий інфарктом міокарда, раптово втратив свідомість, дихання і серцебиття. На ЕКГ - крупно хвильова фібриляція шлуночків. Проведена дефібриляція. Нормальну серцеву діяльність не відновлено. Який препарат треба ввести для підвищення чутливості до дефібриляції?

-пропранолол

-лідокаїн

-строфантин

+аміодарон

-атропіну сульфат

?

У хворого, оперованого з приводу розлитого гнійного перитоніту на грунті перфоративної виразки шлунку, у післяопераційному періоді з’явились: підвищення температури тіла до 390С, ЧД - 35/хв., АТ - 70/40 мм рт. ст., діурез - 20 мл/год., лейкоцитоз. Переливання протягом 12 годин 1,8 л 0,9% розчину хлористого натрію та 0,8 л розчину реополіглюкін не призвело до покращення стану. ЦВТ - 130 мл вод. ст. Для стабілізації гемодинаміки оптимальним буде призначення інфузії:

-мезатону

+допаміну

-адреналіну

-норадреналіну

-ефедрину

?

У комплексній невідкладній терапії гострого панкреатиту для зняття больового синдрому широко застосовують різноманітні анальгетики, за виключенням певного виду препаратів. Застосування якого анальгетика з перерахованих протипоказано при даній патології?

-аналгін

-баралгін

-допустиме застосування будь-яких аналгетиків

-промедол

+морфін

?

У випадку розвитку гострої кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу ефективним засобом гемостаза може виявитися введення:

-квамателу

-нітрогліцерину

+пітуїтрину

-обзидану

-еуфіліну

?

До хірургічного відділення госпіталізовано хворого М., 42 років із закритим переломом тазу у стані важкого шоку. Який кровозамінник треба призначити для проведення інфузійної протишокової терапії?

-інтраліпід

+реополіглюкін

-гемодез

-фізіологічний розчин

-плазма

?

Хворий 23 років отримав удар в ліве око під час роботи на наждачному камені. При наданні невідкладної допомоги через 30 хв. видалено поверхневе стороннє тіло рогівки. Що є препаратом вибору з метою профілактики ускладнень?

-розчин 1% пілокарпіну гідрохлориду

+розчин 0,3% гентаміцину сульфату

-розчин атропіну

-розчин 40% глюкози

-розчин 3% йодистого калію

?

Хворий знаходиться на диспансерному нагляді з діагнозом: закритокутова ІІ а глаукома правого ока. Ввечері виник гострий напад глаукоми на правому оці. Викликана швидка допомога. Надайте невідкладну допомогу.

-атропін у краплях

-антибіотики - загальні і у краплях

-сульфацил-натрій 30% у краплях

+пілокарпін, діакарб, літична суміш

-дексаметазон у краплях

?

Хворий А. звернувся до лікаря гастроентеролога з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки з скаргами на появу болю в епігастрії. На амбулаторній картці хворого примітка “глаукома”. Які лікарські засоби не слід призначати цьому хворому?

+атропіну сульфат

-омепразол

-препарати вісмуту

-амоксицилін

-метронідазол

?

У хлопчика 13 років після укусу оси появилось відчуття жару, висипання на місці укусу, головокружіння. Потім розвинулась слабкість. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, кінцівки холодні, липкий піт. Пульс нитковидний, АТ - 80/40 мм рт. ст. Який препарат вибору під час проведення інтенсивної терапії?

+адреналін

-мезатон

-сульфокамфокаїн

-кордіамін

-норадреналін

?

Дитина 10 років поступила у стаціонар з приводу закритої черепно-мозкової травми з підозрою на набряк мозку. Стан важкий. Дитина без свідомості, задуха, тахікардія, артеріальна гіпертензія. М’язовий тонус підвищений, відмічається ністагм, порушені зіничні та окорухові реакції. Обов’язковим компонентом інтенсивного лікування є дегідратація. Який діуретинк є адекватним в даному випадку?

-манітол

+фуросемід

-дихлотіазид

-спіронолактон

-модуретик

?

Через 40 хв. після технологічної аварії на хімічному підприємстві було доставлено до міської лікарні 4 робітника, уражених парами бензолу. Стан уражених оцінюється як середній, вони контактні, але помітно збуджені. Дихання поривчасте до 28-30/хв. АТ - 150/100 мм рт. ст. Який антидот бензолу треба ввести?

-розчин соди харчової

+розчин тіосульфату натрію

-розчин етилового спирту

-розчин бемігриду

-розчин харчового оцту

?

Дитина 12 років, з 10 років страждає на судомні припадки, частота яких - 1-2 на місяць. Під час припадків падає, втрачає свідомість, спочатку розвиваються тонічні судоми, через 30-40 секунд – клонічні, потім (через 2,5-3 хв.) судоми припиняються і протягом 20-30 хв. дитина знаходиться в коматозному стані. При проясненні свідомості скаржиться на слабкість, сонливість, болі у м’язах. Припадки ліквідуються самостійно. Сьогодні припадки слідують один за одним, при цьому свідомість дитини не відновлюється. Визначити, який препарат слід ввести дитині спочатку для купірування нападу?

-хлоралгідрин у клізмі

-глюкоза в/в

+седуксен в/в

-сірчанокисла магнезія в/в

-гексенал в/м

?

У 10-річного хлопчика, хворого на гемофілію, спостерігається гостра респіраторна вірусна інфекція з лихоманкою. Який з жарознижувальних препаратів протипоказаний цьому хворому?