Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / krok kl ph4378383945178842730

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
445.95 Кб
Скачать

-левоміцетину

+бензантинпеніциліну G

-еритроміцину

-амоксициліну

-амікацину

?

У дитини 10 років з неревматичним кардитом періодично виникають приступи, які проявляються відчуттям болю в ділянці серця, задишкою, блідістю, підвищенням артеріального тиску, різким збільшенням ЧСС до 180/хв. Який з медикаментозних середників є найбільш ефективним у лікуванні:

-новокаїнамід

+обзидан

-лідокаїн

-верапаміл

-аймалін

?

У пацієнта Н., 9 р., на кистях наявні незапальні термальні папули кольору нормальної шкіри, округлої форми, чітко відмежовані, поверхня шорстка, гіперкератотична. Встановлено діагноз: звичайні бородавки. Яку мазь необхідно застосувати із профілактичною метою після лікування?

-мазі з глюкокортикостероїдами

-мазі з антибіотиками

+противірусні мазі

-протигрибкові мазі

-кератопластичні мазі

?

Дівчинка 8 років, госпіталізована до стаціонару в зв’язку з блідістю шкіри, появою жовтяниці, темним кольором сечі. При огляді знайдено гепатоспленомегалію. В клінічному аналізі крові: гемоглобін - 54 г/л, Ер - 1,1*1012/л, КП - 1,0, ретикулоцити - 20%, Тр – 200*109/л, Л - 12,0*109/л, е - 3%, п/я - 7%, с/я - 70%, л - 16%, м - 4, ШОЕ - 22 мм/год., білірубін прямий - 10 мкмоль/л, непрямий - 62 ммоль/л, тимолова проба - 3 од. Проба Кумбса пряма - позитивна, непряма - позитивна. Яке лікування необхідно призначити?

-десферал

-спленектомія

+імунодепресанти

-фенобарбітал

-карсил

?

Дитина 2-х місяців, народилася восени з масою тіла 1900 г. Вигодовується материнським молоком. Профілактику рахіту треба проводити ергокальциферолом у щоденній дозі:

-2000-3000 МО

-100-200 МО

-400-500 МО

-300-400 МО

+1000-1200 МО

?

Дитині віком 10 місяців з метою зниження температури давали сироп парацетамолу, через 2 години температура не знизилася і мати дала дитині аспірин в дозі 0,1 г. Через 20 хв. у дитини появився набряк обличчя, папульозний висип, утруднене дихання. З анамнезу відомо, що дідусь хлопчика не переносить аспірин. Якщо це набряк Квінке, то що необхідно призначити дитині першочергово?

-серцеві глікозиди

-анальгін в/м

-еуфілін в/в

+глюкокортикоїди в/в

-антигістамінні ентерально

?

Хлопчик 14 років лікується комплексом препаратів з приводу виразки шлунка. В останній тиждень скаржиться на закрепи, які найімовірніше є наслідком вживання:

-обліпихової олії

-метоклопраміду

+альмагелю

-ранітидину

-вітаміну U

?

Мати дівчинки 8 років скаржиться на низький ріст дівчинки та підвищену вагу. Об’єктивно: ожиріння з надлишковим відкладенням жиру на тулубі і обличчі (кругле, місяцеподібне обличчя), вугрі, стриї на стегнах, внизу живота, гірсутизм. Надлишок якого гормону в організмі дитини може викликати зазначені прояви?

+кортизол

-тироксин

-тестостерон

-інсулін

-глюкагон

?

Дівчинка 9 років у 2-місячному віці перенесла пневмонію, у 3 роки - кір у важкій формі. Перенесла важкий грип з високою температурою. Упродовж 3 днів на фоні лихоманки відчувала страх, була неспокійною, бачила “чортів з противними мордами”, які “щось говорили”. Після зниження температури та покращення самопочуття на 7 день пішла в школу, але швидко стомлювалася, боліла голова, через 4 дні ввечері побачила на стіні в малюнках шпалер змій, тарганів, з’явилися “голоси”, знову стала неспокійною, в зв’язку з чим була госпіталізована в психіатричну лікарню. Що потрібно було призначити хворій для профілактики повторного деліріозного стану інфекційного генезу?

+транквілізатори

-дезінтоксикаційну терапію

-антидепресанти

-загальнозміцнювальну терапію

-ноотропи

?

У дитини 6 років виразкова хвороба 12-палої кишки. Вкажіть, який антибактеріальний засіб слід включити разом з метронідазолом і де-нолом для ерадикації гелікобактерної інфекції:

-бісептол

-тетрациклін

-олеандоміцин

+амоксицилін

-сульфадиметоксин

?

Дитині 8 місяців; після відповідного обстеження встановлено діагноз атипової позалікарняної пневмонії хламідійної етіології. Виберіть оптимальний варіант антибіотикотерапії.

-макролід І покоління

-цефалоспорин ІІ покоління

-амінопеніцилін

-аміноглікозиди

+макролід ІІ покоління

?

У дитини 2,5 місяців з’явилися гіпотонія м’язів, пітливість, облисіння потилиці. Поряд з масажем і лікувальною гімнастикою призначений вітамін Д. Вкажіть його дозування і кратність уведення.

-500 МО щодня

+3000 МО щодня

-1000 МО щодня

-500 МО через день

-1000 МО через день

?

Дитина 1,5 років занедужала гостро: температура - 40,10С, що швидко знизилася до 36,20С, озноб, на шкірі рясна геморагічна висипка, багрово-ціанотичні плями. Кінцівки холодні, риси обличчя загострені. Діагноз: менінгококова інфекція, блискавична форма, токсично-інфекційний шок. Який антибактеріальний препарат необхідно використати на догоспітальному етапі?

+левоміцетину сукцинат розчинний

-пеніцилін

-ампіцилін

-гентаміцин

-еритроміцин

?

Дитина 8 років скаржиться на підвищення температури - 38,80С, біль у горлі при ковтанні, висипку на шкірі. Об’єктивно: виявлена лакунарна ангіна, відмежована гіперемія і енантема м’якого піднебіння, дрібноточкова висипка на шкірі, переважно у складках, на згинальних поверхнях кінцівок, обличчя з блідим носо-губним трикутником. Який антибактеріальний препарат необхідно призначити?

-гентаміцин

+пеніцилін

-ампіцилін

-лінкоміцин

-тетрациклін

?

У дитини 3 років діагностовано типову середньоважку форму скарлатини. Лікується амбулаторно. Який препарат треба вибрати з метою етіотропного лікування?

+еритроміцин

-бісептол

-гентаміцин

-левоміцетин

-доксициклін

?

У дитини 10 місяців лікар діагностував генералізовані форму менінгококової інфекції, менінгококцемію, інфекційно-токсичний шок І ступеня у 1-й день захворювання. Яке лікування найбільш доцільно призначити на до госпітальному етапі?

-преднізолон та гамма-глобулін

-пеніцилін та преднізолон

+левоміцетину сукцинат та преднізолон

-пеніцилін та гамма-глобулін

-гамма-глобулін

?

У 3-річної дитини раптово підвищилася температура тіла до 39,50С, на шкірі сідниць, рук і ніг, живота з’явився геморагічний висип зірчастої форми, з некрозом в центрі. Стан тяжкий, свідомість затемнена, блювання 2 рази, пульс 140/хв., АТ - 75/45 мм рт. ст., олігурія, з’являються нові елементи висипу. Який із нижчеперелічених антибіотиків необхідно призначити на догоспітальному етапі?

+левоміцетину сукцинат

-пеніцилін

-гентаміцину сульфат

-цефтриаксон

-ампіцилін

?

Дитина 5 років захворіла гостро: підвищилася температура тіла до 38,00С, скарги на біль у горлі при ковтанні, відмічалося одноразове блювання, з’явилася дрібно крапчаста екзантема на гіперемованому фоні. Дільничний педіатр поставив діагноз “скарлатина”, призначив стаціонар на дому. Який препарат слід обрати для етіотропної терапії?

-тетрациклін

+пеніцилін

-ацикловір

-поліміксину-М сульфат

-інтерферон

?

Дитина 5 років захворіла раптово: підвищилася температура до 39,70С, на стегнах і сідницях з’явився геморагічний висип зірчастої форми розміром від 0,5 до 3 см, акроціаноз, кінцівки холодні, ниткоподібний пульс. Лікар швидкої допомоги запідозрив менінгококцемію. Який антибіотик необхідно призначити дитині на до госпітальному етапі?

-рифампіцин

-оксацилін

-гентаміцин

-цефазолін

+левоміцетину сукцинат

?

Дитина 6 років захворіла гостро: підвищилася температура до 39,50С, з’явився сильний головний біль, нудота, блювання. При огляді дитина млява. Виражена ригідність потиличних м’язів, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. Ліквор каламутний, цироз - 1450/мкл (90% - нейтрофіли), білок - 1,8 г/л, реакція Панді (+++). Який антибіотик слід призначити для стартової терапії?

-тетрациклін

-офлоксацин

+пеніцилін

-еритроміцин

-рифампіцин

?

У 5-літньої дитини гостро виник приступ серцебиття, що супроводжується нудотою, запамороченням, загальною слабкістю. На ЕКГ зафіксована тахікардія з частотою серцевих скорочень 220/хв. Шлуночкові комплекси деформовані і розширені. Зубець P відсутній. Який першочерговий препарат ви призначите для надання невідкладної допомоги?

+лідокаїн

-ізоптин

-седуксен

-новокаїнамід

-строфантин

?

Дитина 8 років, що страждає на протязі 3 років цукровим діабетом, доставлена у відділення в стані гіперглікемічної коми. Первинну дозу інсуліну ви призначите із розрахунку:

-0,05 ОД/кг маси тіла в годину

+0,1-0,2 ОД/кг маси тіла в годину

-0,2-0,3 ОД/кг маси тіла в годину

-0,3-0,4 ОД/кг маси тіла в годину

-0,4-0,5 ОД/кг маси тіла в годину

?

У хлопчика 2 років, що на протязі 3-х діб хворіє на гостру пневмонію з токсичним синдромом, на фоні підвищення температури тіла до 400С розвинулися тоніко-клонічні судоми. Який захід невідкладної допомоги необхідно ввести першим?

-гексенал 5% в/м

-дроперидол 0,25% в/м

-сульфат магнію 25% в/м

+седуксен 0,5% в/м або в/в

-манітол 20% в/в крапельно

?

Хлопчин 2 років з дефектом міжшлуночкової перегородки знаходиться у кардіологічному відділенні з приводу тотальної серцевої недостатності. На 4 добу насичення дигоксином у дитини розвинулася пароксизмальна передсердна тахікардія. Спостерігаються ознаки глікозидної інтоксикації. Який засіб є найкращим для лікування цього ускладнення?

-хлорид кальцію

+хлорид калію

-анаприлін

-фенобарбітал

-лідокаїн

?

Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На другу добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

+фіноптин (ізоптин)

-норадреналін

-серцеві глікозиди

-морфін

-хінідин

?

З дому поступила дитина 3 років, у якої на фоні гіпертермічного синдрому, спричиненого грипом, упродовж 50 хв. утримуються тоніко-клонічні генералізовані судоми. Терапія не проводилась. Для негайного лікування судомного синдрому необхідно:

-ввести кальцій

+ввести діазепам

-фізичні методи охолодження

-фенобарбітал перорально

-жарознижуючі

?

У хлопчика 4 місяців через 15 хв. після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препарат ви використаєте для надання дитині невідкладної допомоги?

-седуксен

-гепарин

-адреналін

-фуросемід

+преднізолон

?

У пологовому будинку у дитини на 3 день життя з’явилася геморагічна висипка, блювота з кров’ю, випорожнення чорного кольору. Обстеження виявило анемію, подовження часу згортання крові, гіпопротромбінемію, нормальну кількість тромбоцитів. Яка оптимальна терапевтична тактика лікування цього хворого?

-етамзилат натрію

+вітамін К

-Е-амінокапронова кислота

-фібриноген

-глюконат кальцію

?

У хлопчика 4 діб життя з’явились прояви геморагічної хвороби новонароджених у вигляді мелени. Який препарат повинен був призначити лікар в перші години життя для профілактики цього захворювання?

-дицинон

-глюконат кальцію

+вікасол

-епсилон-амінокапронову кислоту

-вітамін С

?

Дитина народилась недоношеною від третьої вагітності в гестаційний строк 34 тижні з масою тіла 2 кг. Попередні вагітності закінчувалися народженням мертвих дітей. Дитині встановлено діагноз: токсоплазмоз. Призначте лікування.

-антибіотики цефалоспоринового ряду

+піриметамін

-аміноглікозиди

-нітрофурани

-бісептол

?

Дитині 1,5 роки. На основі даних: непродуктивний кашель з виділенням гнійного харкотиння, ядуха, відставання у фізичному розвитку, поліфекалія, підвищення хлоридів поту до 150 мекв/л. Розвиток захворювання з 2-місячного віку. Встановлено діагноз: муковісцидоз. Виберіть найкращу терапію.

-Н2-блокатори + гепатопротекторы

-жовчогінні препарати + адаптогени

+панкреатичні ферменти + антибіотики

-вітаміни + антибіотики

-вітамінотерапія + муколітики

?

Пацієнтка 22 років звернулась до жіночої консультації зі скаргами на первинне безпліддя. В анамнезі хронічний сальпінгоофорит. При поглибленому дослідженні в зіскобі з цервікального каналу виявлені хламідії. Вкажіть препарат для проведення етіотропного лікування.

-пеніцилін

-трихопол

+сумамед

-сульфадиметоксин

-ністатин