Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты / krok kl ph4378383945178842730

.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
445.95 Кб
Скачать

-дигоксин + діуретини + препарати калію та магнію

-нітрати + діуретини + кисень

+лідокаїн, при неефективності - інструментальна кардіоверсія

-АТФ, при неефективності - пропафенон

-допамін + стероїди + діуретини

?

Хворого 48 років турбує стискаючий біль в ділянці серця і за грудиною, який виникає при ходьбі на відстані 150-200 м, підйомі по сходах на другий поверх і зникає в спокої. Пульс і ЧСС - постійно 55-60/хв. АТ - 120/70 мм рт. ст. На ЕКГ ритм синусовий, правильний. Велоергометрія - ішемічні зміни на ЕКГ при потужності навантаження 40 Вт. Який препарат слід призначити хворому в першу чергу?

-дигоксин

-пропранолол

-верапаміл

-рибоксин

+дилтіазем

?

Жінка 60 років, госпіталізована з приводу гострого трансмурального інфаркту. Годину тому стан хворої почав погіршуватися. З’явилася наростаюча задишка, сухий кашель. Частота дихання - 30/хв., ЧСС - 130/хв., АТ - 90/60 мм рт. ст. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. У нижніх відділах легень справа і зліва вологі середньо пухирчасті хрипи. Температура тіла - 36,40С. Який препарат доцільно застосувати в першу чергу?

+морфін

-еуфілін

-допамін

-гепарин

-дигоксин

?

Чоловік 52 років, звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення, відчуття оніміння кінцівок. В анамнезі - хронічний обструктивний бронхіт. Об’єктивно: пульс - 78/хв., ритмічний, АТ - 160/95 мм рт. ст. Перкуторно ліва межа серця на 1 см на зовні від лівої середньо ключичної лінії. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена. Набряків немає. Який препарат найдоцільніше призначити хворому як монотерапію?

-раунатин

-пропранолол

-клофелін

-допегіт

+гіпотіазид

?

Хворому 72 роки у зв’язку з фібриляцією передсердь та проявами недостатності кровообігу призначено фуросемід, дигоксин, інгібітори АПФ. На 5-й день з початку лікування з’явилися ниючі болі в животі, нудота, одноразове блювання. На ЕКГ: шлуночкова бігемінія, тривалість інтервалу РQ - 0,25 с, коритоподібне зміщення сегменту ST нижче ізолінії. Яке ускладнення найбільш вірогідно виникло у хворого?

+дигіталісна інтоксикація

-інтоксикація фуросемідом

-гіперкаліємія

-інфаркт міокарда (абдомінальний варіант)

-медикаментозний гастрит

?

У хворого 72 років з гострим інфарктом міокарда при моніторуванні ЕКГ виявлено пароксизмальну шлуночкову тахікардію. В той же час у хворого розвинулася клініка гострої лівошлункової недостатності. АТ - 90/50 мм рт. ст. Що є найбільш ефективним і безпечним у лікуванні хворого?

+електроімпульсна терапія

-новокаїнамід

-лідокаїн

-кордарон

-мекситил

?

Пацієнтка 34 років, відчула сильне серцебиття, запаморочення, виражену слабкість. Об’єктивно: хвора бліда, незначна активність призводить до появи запаморочення. Пульс - 200/хв., ритмічний, ниткоподібний, АТ - 80/50 мм рт. ст. На ЕКГ: зубці Р не визначаються, інтервали R-R однакові та складають 0,3 с, QRS - 0,09 с. З якого препарату найбільш доцільно почати невідкладну допомогу?

+верапаміл

-кордарон

-лідокаїн

-новокаїнамід

-пропафенон

?

У хворого 56 років відзначаються напади стискаючих болів в області серця при найменшому фізичному навантаженні, що проходять у спокої чи після прийому нітрогліцерину. Які венулярні вазодилататори найбільш доцільно призначити для гемодинамічного розвантаження серця?

-ніфедипін

+молсидомін

-празозин

-тразикор

-верапаміл

?

Жінка 25 років скаржиться на задишку при невеликому навантаженні, запаморочення, біль в ділянці серця стискаючого характеру. Захворіла після пологів. Ревматизмом не хворіла. Об’єктивно: шкіра без особливостей. АТ - 90/60 мм рт. ст., ЧД - 24/хв., пульс - 76/хв., ритмічний, слабкий. З боку серця: прекардіальна пульсація правого шлуночка, акцент ІІ тону над легеневою артерією. На ЕКГ - ознаки гіпертрофії правого шлуночка, рентгенологічно - збільшення правих відділів серця, випинання конусу легеневої артерії, центральний тип застою. Яка терапія доцільна в цьому випадку?

-інгібітори АПФ + серцеві глікозиди

-серцеві глікозиди + сечогінні

-нітропрепарати + серцеві глікозиди

+антагоністи кальцію + антикоагулянти

-сечогінні + інгібітори АПФ

?

У хворої 58 років з ІХС діагностовано синдром слабкості синусового вузла (СССВ). Пульс - 38/хв., АТ - 160/90 мм рт. ст. З анамнезу відомо, що іноді виникають напади серцебиття. Яким буде основний метод лікування в даному випадку в умовах спеціалізованого стаціонару?

+електрокардіостимуляція

-електроімпульсна терапія

-атропін

-ізадрин

-ніфедипін

?

Жінка 42 років, викликала лікаря швидкої допомоги у зв’язку з раптовим нападом серцебиття, яке супроводжується загальною слабкістю, запамороченням. Пульс - 200/хв., ритмічний, АТ - 140/90 мм рт. ст. Лікар запідозрив надшлуночкову тахікардію, що і підтвердилось на ЕКГ. Який з наведених медикаментів буде найбільш ефективним у даній ситуації?

-ритмілен

-новокаїнамід

-кордарон

+верапаміл

-обзидан

?

Чоловік 74 років, звернувся до терапевта зі скаргами на повільне виділення сечі слабким струменем. З боку серця скарг не мав. При обстеженні виявлено фібриляцію передсердь з ЧСС - 72/хв., без дефіциту пульсу. Ознаки серцевої недостатності відсутні. ЕКГ підтверджує наявність фібриляції передсердь. З анамнезу відомо, що аритмію знаходили 3 роки тому. Якою повинна, бути тактика терапевта відносно лікуванні фібриляції передсердь?

-дигоксин

+лікування не потребує

-верапаміл

-пропранол

-аймалін

?

Чоловік 50 років, госпіталізований в палату інтенсивної терапії з гострим трансмуральним інфарктом міокарда задньодіафрагмального відділу лівого шлуночка. Призначення якого препарату є найменш показаним?

-пропранолол

-нітрогліцерин

+ніфедипін

-фентаніл

-морфін

?

У чоловіка 53 років, який знаходиться в палаті інтенсивної терапії кардіологічного відділення з гострим інфарктом міокарда з рубцем Q передньоперетинкової ділянки лівого шлуночка, виник напад шлуночкової тахікардії. Який з наведених нижче препаратів не слід застосовувати в даному випадку?

-пропранол

-мексилетин

-лідокаїн

+дізопірамід

-кордарон

?

Жінка 43 років, хворіє протягом 2-х років на дилатаційну кардіоміопатію, пароксизми фібриляції передсердь. Який з наведених препаратів буде найдоцільнішим для лікування пароксизмів в даному випадку?

+аміодарон

-етмозин

-ацебуталол

-новокаїнамід

-дигоксин

?

Жінка 40 років, хвора на мітральний стеноз, скаржиться на задишку, кволість, які поступово прогресують. На сьогодні може виконувати легку домашню роботу. Найбільш адекватною терапією для цієї хворої є:

-серцеві глікозиди

-біцилінотерапія

-вазодилататори

+хірургічні втручання

-діуретики

?

Жінка середнього віку, яка хворіє на аортальний стеноз ревматичного генезу, звернулася зі скаргами на задишку. Об’єктивно: загальний стан задовільний, шкірні покриви бліді. Над легенями - дихання везикулярне. Межі серця розширені вліво, тони ослаблені, над аортою - грубий систолічний шум, який проводиться на судини шиї. ЧСС - 100/хв., АТ - 90/60 мм рт. ст. Печінка збільшена на 2 см, край м’який, чутливий при пальпації. Набряки нижніх кінцівок. Який з препаратів протипоказаний хворій?

-фуросемід

+каптоприл

-аспаркам

-верапаміл

-рибоксин

?

Хвора 54 років, один рік тому перенесла інфаркт міокарда з зубцем Q. Через 6 місяців з’явилися напади ангінозного болю, що носять прогресуючий характер. В теперішній час реєструється до 12-14 нападів за добу. За останні півроку 4 рази лікувалася в стаціонарі. На ЕКГ іноді реєструються ознаки ішемії міокарда. Яке лікування найбільш показане хворій?

-призначення нітратів

+аортокоронарне шунтування

-призначення бета-блокаторів

-корекція ліпідного складу крові

-призначення гепарину

?

Хворий 65 років, відчуває перебої в роботі серця. На ЕКГ: передчасні розширені і спотворені комплекси QRS з довгою паузою після них. ЧСС - 100/хв. АТ - 100/60 мм рт. ст. Що з перерахованого найкраще застосувати у хворого?

-нітронг

+лідокаїн

-сензит

-хінідин

-обзідан

?

Чоловік 62 років, скаржиться на напади стенокардії під час ходьби, при підйомі на 2-й поверх. Багато років хворіє на ІХС. Об’єктивно: над легенями везикулярне дихання, ЧД - 18/хв. Тони серця ослаблені, ЧСС і пульс - 94/хв., АТ - 140/70 мм рт. ст. Гомілки пастозні. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка. Найбільш обґрунтованим є призначення:

+метопрололу

-ніфедипіну

-нітронгу

-кордарону

-рибоксину

?

Чоловік 49 років, скаржиться на напади стенокардії, що виникають при ходьбі на відстані до 500 м. Багато років хворіє на хронічний бронхіт. Об’єктивно: над легенями невелика кількість сухих розсіяних хрипів, ЧД - 18/хв. Межі серця розширені вліво, тони ослаблені, ЧСС і пульс - 86/хв., АТ - 160/100 мм рт. ст. У крові: Hb - 160 г/л, Л - 6,4?109/л, ШОЕ - 7 мм/год. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка. Вкажіть групу ліків, застосування яких недоцільне.

-бета-блокатори

-антагоністи кальцію

-пролонговані нітрати

+ангіопротектори

-антиагреганти

?

У чоловіка 47 років у передранковий час регулярно виникає напад стенокардії. За даними холтерівського моніторингу в цей час фіксується дугоподібне зміщення сегмента ST вгору в грудинних відведеннях, яке зберігається протягом 15 хв. Об’єктивно: тони серця ослаблені, ЧСС - 64/хв., АТ - 140/80 мм рт. ст. Найбільш обґрунтовано призначення:

-капотену

-метопрололу

-кордарону

+ніфедипіну

-нітронгу

?

Чоловіка 57 років доставлено до приймального відділення зі скаргами на пекучий біль за грудиною, відчуття нестачі повітря, загальну слабкість. Об’єктивно: над легенями везикулярне дихання, над нижніми відділами поодинокі вологі хрипи, ЧД - 24/хв. Тони серця ослаблені, ЧСС - 98/хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. На ЕКГ - елевація сегмента ST у відведеннях V1 - V3, Черговий лікар встановив діагноз “ІХС: інфаркт міокарда”. Лікування слід почати із введення:

-поляризуючої суміші

-гепарину

-анаприліну

+морфіну

-стрептази

?

У чоловіка, який перший день знаходиться в палаті інтенсивної терапії з приводу гострого інфаркту міокарда, на ЕКГ з’явились шлуночкові екстрасистоли, 10-15/хв., інколи парні, недовгі “пробіжки” шлуночкової тахікардії. У цій ситуації найбільш корисно ввести:

-кордарон

-новокаїнамід

+лідокаїн

-верапаміл

-анаприлін

?

У чоловіка з гіпертонічною хворобою під час лікування з’явився сухий кашель. Клінічних проявів пошкодження дихальної і серцево-судинної систем, що можуть обумовити кашель, немає. Лікар припустив побічну дію ліків. До якої групи найбільш імовірно належить препарат, що викликав цей ефект?

+інгібіторів АПФ

-діуретиків

-блокаторів кальцієвих каналів

-ганглаоблокаторів

-препаратів раувольфії

?

Чоловік 47 років, скаржиться на періодичний головний біль, серцебиття і порушення серцевого ритму. Об’єктивно: тони серця ослаблені, ЧСС - 90/хв., АТ - 170/100 мм рт. ст. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка, шлуночкові екстрасистоли, 10-15/хв. Встановлено діагноз гіпертонічної хвороби та ІХС. Для лікування хворого найкращим є препарат з групи:

-інгібіторів АПФ

+бета-блокаторів

-діуретиків

-симпатолітиків

-нітратів

?

Чоловік 52 років, звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення, оніміння кінцівок. В анамнезі - виразкова хвороба 12-палої кишки. Об’єктивно: пульс 52/хв., ритмічний. АТ - 165/90 мм рт. ст. Перкуторно - ліва межа серця на 1 см на зовні від лівої середньо-ключичної лінії. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена. Набряки відсутні. Вкажіть препарат, який доцільно використати в даного пацієнта:

-адельфан

-пропранолол

-клофелін

+гіпотіазид

-раунатин

?

У чоловіка 49 років діагностовано стенокардію напруження ІІ ФК. Прийом нітрогліцерину та нітратів пролонгованої дії викликає сильний головний біль. Яким з наведених препаратів можна замінити нітрогліцерин для зняття приступів стенокардії?

-аміодарон (кордарон)

+молсидомін (сиднофарм)

-ніфедипін (коринфар)

-пропранолол (обзидан)

-верапаміл (фіноптин)

?

У зв’язку з тривалим болем стенокардичного характеру хворий 56 років госпіталізований до лікарні, де виявлено підйом сегмента ST на 5 мм з формування зубця Q у відведеннях V1 - V4. На першу добу мав місце стан клінічної смерті, в подальшому - часті епізоди екстрасистолії. Який препарат вибору для постійного прийому в амбулаторних умовах?

-верапаміл

+атенолол

-дигоксин

-нітросорбід

-новокаїнамід

?

Хворий 48 років, скаржиться на стискаючі болі при фізичному навантаженні. Біль проходить самостійно після припинення фізичної активності. Об’єктивно: пульс - 97/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст., тони серця ослаблені, над легенями везикулярне дихання, живіт м’який, безболісний. Які препарати треба призначити хворому?

+бета-блокатори (атенолол)

-спазмолітичні засоби (папаверин)

-нітрати (нітросорбіт)

-антагоністи кальцію з групи ніфедипіну

-антикоагулянти (синкумар)

?

Жінка 22 років, скаржиться на постійний біль у верхівці серця, перебої, задуху при ходьбі, слабкість. Хворіє 2 тижні після ГРВІ. Об’єктивно: серцева тупість зміщена вліво на 2 см. На верхівці І тон глухий, систолічний шум, ЧСС і пульс - 96/хв., поодинокі екстрасистоли. В аналізах крові і сечі змін немає. На ЕКГ: РQ = 0,24 с., QRS = 0,10 с., амплітуда R знижена, Т - сплощений. Призначте патогенетичне лікування?

-амінохіноліни

-серцеві глікозиди

+глюкокортикостероїди

-антибіотики

-антиаритмічні засоби (хінідин)

?

У хворої, що скаржиться на прогресуючу задишку, кровохаркання, раптово виникає серцебиття, діяльність серця аритмічна, тони різної звучності, пульс - 108/хв. На верхівці серця тричленна мелодія, діастолічний шум. Яка найкраща подальша тактика лікування?

-призначити фуросемід

-призначити анаприлін

-призначити еуфілін

+порадити мітральну комісуротомію

-призначити преднізолон

?

Хвора 45 років, скаржиться на біль у ділянці серця тиснучого характеру, не пов’язаний з фізичним навантаженням, тривалістю до 1 години, приливи жару, підвищену роздратованість, порушення менструального циклу. Щоденно випиває 50 г виноградного вина. Маса тіла хворої 62 кг. Для зменшення (ліквідації) симптомів ви порекомендуєте:

-нітросорбід

+седуксен

-рибоксин

-верапаміл

-аспаркам

?

Чоловік 56 років, скаржиться на серцебиття, що раптово виникло 3 години тому. Об’єктивно: межі серця + 1 см вліво, тони приглушені, ритм неправильний, ЧСС - 135/хв., пульс - 110/хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Печінка не палькується, набряків немає. На ЕКГ: RR - 0.42-0.82 c, зубці Р не виявляються. Який з препаратів доцільно призначити хворому?

-хінідин

+кордарон

-пропранолол

-дигоксин

-новокаїнамід

?

Хворий М. 50 років, скаржиться на часті головні болі, серцебиття. В анамнезі - ХОЗЛ. Пульс - 110/хв., ритмічний, АТ - 180/120 мм рт. ст., І тон помірно послаблений, акцент ІІ тону на аорті, шумів немає. Дихання жорстке, поодинокі сухі хрипи. Яку комбінацію з наведених антигіпертензивних препаратів можна призначити хворому?

-еналаприл і метопролол

-ніфедипін і доксазозин

-метопролол і гідрохлортіазид

+еналаприл і гідрохлортіазид

-ніфедипін і атенолол

?

Чоловік 45 років, госпіталізований з приводу здавлюючих болей за грудиною та задишки. Болі почалися 4 години тому назад. Діагностований інфаркт міокарда. Об’єктивно: шкіра волога, над легенями в нижніх відділах вологі недзвінкі хрипи. АТ - 110/70 мм рт. ст., пульс - 72/хв. На ЕКГ - підйом ST до 8 мм в V1-4 - відведеннях, депресія ST в ІІ, ІІІ, aVF. Який препарат найбільш ефективний для відновлення коронарного кровотоку?

-аспірин

+стрептокіназа

-тиклід

-клексан

-гепарин

?

Хворий 65 років, скаржиться на підвищення АТ, головний біль, запаморочення. Артеріальну гіпертензію відмічає протягом останніх 2 років. Об’єктивно: пульс 60/хв., ритмічний, АТ 190/110 мм рт. ст. На аорті систолічний шум. Призначення комбінації еналаприлу з гідрохлортіазидом призвело до зниження АТ до 170/96 мм рт. ст. Яким лікарським засобом необхідно посилити цю комбінацію?

+ніфедипін пролонгованої дії

-верапаміл пролонгованої дії

-метопролол пролонгованої дії

-діазепам

-клофелін

?

Хворий 54 років, скаржиться на тупий головний біль у потилиці, почуття важкості у голові, іноді - мерехтіння перед очима. Протягом року - підвищений АТ до 150/100 мм рт. ст. Протягом 4 років страждає цукровим діабетом, приймає манініл. Об’єктивно: Т - 36,50С, ЧД - 20/хв., пульс - 78/хв., ЧСС - 78/хв., АТ - 152/98 мм рт. ст. Шкіра звичайного кольору. Дихання везикулярне. Ліва межа серця по лівій середньо ключичній лінії. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону над аортою, ритм правильний. Печінка біля краю правої реберної дуги. Назвіть групу препаратів для лікування хворого:

-бета-блокатори кардіоселективні

+інгібітори ангіотензин-перетворюючого ферменту

-бета-блокатори не кардіоселективні

-діуретики тіазидні

-діуретики петльові

?

У хворої 52 років, оперованої з приводу мітральної вади серця з протезуванням клапана, несподівано вночі з’явилось відчуття серцебиття. Об’єктивно: АТ - 135/80 мм рт. ст., ЧСС - 108/хв., пульс 88/хв. На ЕКГ: Р відсутній, QRS без змін, РR = 0,88-0,60 с, хвилі f. Найбільш ефективним засобом для відновлення серцевого ритму у хворої є:

-строфантин

-анаприлін

-верапаміл

+кордарон

-панангін

?

Чоловік 68 років, хворіє на гіпертонічну хворобу ІІ ступеня. Постійно приймає інгібітори АПФ (еналаприл - 10 г/добу). Об’єктивно: пульс - 60/хв., тони серця глухі, акцент ІІ тону над аортою. ЕхоКГ: ознаки гіпертрофії міокарда лівого шлуночка. Останній час ефективність лікування зменшилася. АТ не нижчий 160/110 мм рт. ст. Препарати якої групи доцільно приєднати до еналаприлу?

-антагоністи рецепторів до ангіотензину

-похідні верапаміл

-бета-блокатори

+діуретини

-похідні раувольфії

?

У хворої 52 років діагностовано гіпертонічна хвороба ІІ ст. з об’єм-натрійзалежною патогенетичною формою. Який з перерахованих препаратів необхідно призначити або у вигляді монотерапії, або в комплексі з іншими антигіпертензивним засобами?

+гіпотіазид

-дібазол

-клофелін

-моксонідин

-ніфедипін

?

У хворого 57 років, який протягом 14 років страждає на цукровий діабет, з’явилися набряки обличчя, почав підвищуватися тиск до 180-200/110-120 мм рт. ст. Який з гіпотензивних препаратів є препаратом вибору в даному випадку?

-ніфедипін

-клофелін

-атенолол

-раунатин

+еналаприл

?

Хворий Д., 65 років, скаржиться на біль у грудній клітці, що виникає при ходьбі на 200 м, купується нітрогліцерином. Три роки тому переніс гострий інфаркт міокарда. Приймає постійно препарати: атенолол - 100 мг 2 рази на день, капотен - 25 мг 3 рази на день, аспірин - 160 мг 1 раз на день. Останні дні відмічає слабкість, задишку. Об’єктивно: пульс 52/хв., АТ 120/80 мм рт. ст. На ЕКГ - ознаки після інфарктного кардіосклерозу. Які зміни в призначенні медикаментів треба зробити?

+зменшити дозу атенололу

-все відмінити

-призначити мезатон

-призначити кордарон

-призначити ізадрин

?

У хворого 50 років з гострим інфарктом міокарда виник напад задухи. Об’єктивно: дихання - клекочучи, з частотою 32/хв.., кашель з виділення великої кількості пінного рожевого харкотиння, акроціаноз, набрякання вен на шиї. Пульс -108/хв.., АТ -80/50 мм рт.ст.. Тони серця глухі. Над усією поверхнею легенів вислуховуються різнокаліберні вологі хрипи. Із введення якого препарату треба розпочинати лікування?

-нітрогліцерин

-діуретик

-серцевий глікозид

+дофамін

-бета-блокатор

?

Хворий 48 років, з діагнозом: ІХС, гострий інфаркт міокарда з зубцем Q передньоперегородкової області, верхівки та бокової стінки лівого шлуночка, поступив у відділення в перші 4 години захворювання. Які з перерахованих підходів до лікування найбільш ефективно нижують летальність в цьому випадку?

-нітрогліцерин в/в

+тромболізис в/в

-морфій в/в

-лідокаїн в/в

-поляризуюча суміш

?

Хвора С., 38 років, прибула в клініку зі скаргами при фізичному навантаженні, слабкість, стомлюваність. В анамнезі: з 18 років ревматизм. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, “facies mitrale”. Аускультативно: у легенях везикулярне дихання. Пальпаторно: діастолічне передсерцеве тремтіння. Тони серця ритмічні, ляскаючий І тон, поява додаткового тону відкриття мі трального клапана (“ритм перепілки”) , діастолічний шум на верхівці. АТ -130/70 мм рт.ст.. Пульс -80/хв.. Препарати яких груп необхідно призначити хворій?

-антагоністи кальцію + адреноблокатори

-серцеві глікозиди + антагоністи кальцію

+діуретини + серцеві глікозиди

-адреноблокатори + серцеві глікозиди

-інгібітори АПФ + антагоністи кальцію

?

Після проведення обстеження хворому 35 років виставлено діагноз: гостра ревматична лихоманка, ІІІ ст. активності, комбінована мі тральна вада з неясним переважанням. СН ІІ-А ст. У зв’язку з активністю ревматичного процесу хворому були призначені пеніцилін і аспірин. Яка помилка зроблена в призначенні лікування?

-достатньо було призначити тільки пеніцилін

+не призначили глюкокортикоїди (преднізолон)

-достатньо було призначити тільки аспірин

-необхідно призначити вітаміни

-не призначили цитостатики

?

У хворої 18 років через 3 тижні після ангіни з’явились біль у суглобах, підвищення температури тіла, слабкість, серцебиття, блідо-рожевий висип на шкірі у вигляді кілець. Об’єктивно: тахікардія, І тон серця послаблений, систолічний шум на верхівці. На ЕКГ: інтервал РQ=0,24с. Антистрептолізин-О -500 МО/мл. Які методи профілактики слід призначити хворій після проведення курсу лікування в умовах стаціонару?

-аспірин при інтеркурентних інфекціях

-біцилін-5 навесні та восени

-біцилін-5 до і після хірургічного та стоматологічного втручання

-аспірин 1-2 місяці навесні та восени

+біцилін-5 протягом 5 років

?

Хворий 28 років, хворіє 2 місяці після ангіни. Скарги на ранкову скутість, біль у проксимальних між фалангових ІІ та ІІІ пальців рук, колінних, ліктьових суглобах. При лабораторному обстеженні - гіпохромна анемія, ШОЕ - 40 мм/год., реакція Валера-Роузе 1:128. Який препарат слід використати для місцевого лікування суглобового синдрому?

-алфлутон

-депо-медрол

-апізартрон

+фіналгон

-лідаза

?

Хвора 70 років, скаржиться на болі в області плечових суглобів, сідниць, стегон, ранкову скутість понад 1 годину, схуднення. Занедужала гостро, симптоми наростали протягом 2-х тижнів. При обстеженні виявляється ущільнення і болючість м’язів при пальпації в зазначених областях, ШОЕ - 60мм/год. Лікування повинне починатися з:

-нестероїдних протизапальних препаратів

+глюкокортикоїдів

-препаратів 4-амінохінолонового ряду

-міоспазмолітиків

?

Хвора 22 років, скаржиться на нападоподібне побіління кінчиків пальців, що розвивається при охолодженні. При зігріванні пальці набувають спочатку синюшного, а потім багряного забарвлення. Препаратом вибору для лікування даного синдрому є:

-аспірин

-дипіридамол

-каптоприл

+ніфедипін

-нітрати

?

Хвора на СЧВ, 22 років, скаржиться на лихоманку неправильного типу, схуднення, біль у дрібних суглобах кистей. Об’єктивно: дифузна алопеція, генералізовані лімфаденопатія, енантема піднебіння, еритематозна висипка на щоках та спинці носа, ексудативний плеврит та перикардит. Температура -38,40 С. У крові: Л -3,1*109/л, Нb -102 г/л, ШОЕ -56 мм/год., С-реактивний білок -(++++). Яка доза преднізолону доцільна у даному випадку?

-15-20мг

-5-10мг

+60-80мг

-30-40мг

-100-120мг

?

Жінка 23 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 37,40С, появу геморагічної висипки на нижніх кінцівках, біль у попереку, появу червоної сечі. Захворіла 3 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: шкіра бліда, на поверхні гомілок і стегон - дрібна геморагічна симетрична висипка. ЧСС -90/хв.,АТ-115/90 мм рт.ст. Симптом Пастернацького слабко позитивний з обох боків. У крові6 Л - 9,6*109/л, Тр – 115*109/л, ШОЕ - 31мм/год. В сечі: білок -0,33г/л, Ер -змінені, 3-40 в п/з, Л -5-8 в п/з. Який з наведених препаратів є патогенетично обґрунтованим для лікування в даному випадку?

-вікасол

-кальцію глюконат

-аскорбінова кислота

+гепарин

-рутин

?

У чоловіка 32 років, який знаходиться під наглядом лікаря протягом двох років з приводу ревматизму, мітральної вади серця, після переохолодження заболіло горло, була діагностовано ангіна. Яке лікування треба призначити хворому з метою проведення поточної профілактики ревматизму?

-преднізолон

-біцилін-5

-аскорутин

+бензилпеніцилін

-делагіл

?

Жінка 51 років, хворіє на суглобову форму ревматоїдного артриту з ураженням дрібних суглобів кистей, приймає нестероїдні протизапальні ліки, але захворювання прогресує, з’явився біль у колінних та гомілково-ступневих суглобах, вранішня скутість до 12 годин дня. Яку комбінацію ліків доцільно призначити?

+кризанол, диклофенак натрію

-преднізолон, плаквеніл

-алопурінол, ібупрофен

-румалон, напроксен

-артепарон, вольтарен

?

Жінка 49 років, скаржиться на біль у плечових суглобах, що посилюється при рухах, обмеження рухливості, короткочасну вранішню скутість. На рентгенограмі плечових суглобів - звуження суглобової щілини, субхондральний остеосклероз, остеофіти у нижньовнутрішньому відділі плечової головки. Яка найбільш доцільна базисна терапія?

-кризанол

-делагіл

-ібупрофен

-D-пеніциламін

+структум

?

Хвора страждає на ревматоїдний артрит, суглобова форма, більше 1 року. Має швидко прогресуючий перебіг хвороби. Рентгенологічно підтверджено наявність крайових узур. Лікування яким базисним препаратом найдоцільніше?

+кризанол

-делагіл

-преднізолон

-диклофенак натрію

-аспірин

?

На курорті лікар оглянув хворого на подагру у фазі ремісії перед початком бальнеотерапії (сірководневмісних ванн). На перші дні лікування додатково слід призначити для профілактики загострення:

-антуран

-алопуринол

+вольтарен

-преднізолон

-супрастин

?

Хвора 27 років, яка хворіє на ревматоїдний артрит протягом 7 місяців, об’єктивно має набряки ліктьових, променево-зап’ясткових, колінних та гомілково-стопних суглобів, ревматоїдні вузлики в ділянці ліктьових суглобів. У крові: ШОЕ -56мм/г, СРБ (+++). На рентгенограмах суглобів виявляється виражений остеопороз. Що є базисною терапією в такій ситуації?

-диклофенак натрію

-індометацин

+метотрексат

-преднізолон

-мелоксикам

?

Жінка 58 років, поступила зі скаргами на біль та обмеження рухів в колінних та гомілково-ступневих суглобах. Об’єктивно: уражені суглоби деформовані, рухи в них обмежені, при рухах відмічається хрускіт. На рентгенограмі - суглобова щілина звужена, остеофітоз. Призначення якого базисного препарату найбільш раціональне у даній ситуації?