Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль4 / Бруцельоз.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
466.98 Кб
Скачать

6

7 ДІАГНОСТИКА

6.4.3 Ураження серцево-судинної системи

Відбуваються васкуліти, міокардит, ендокардит, рідко — порушення ритму серця.

6.4.4 Ураження статевих органів

У чоловіків з'являються орхіти, епідидиміти, зниження статевої функції. Орхіти частіше бувають однобічними, супроводжуються сильним болем й збільшенням органа. У жінок — аднексити, ендометрити (запальні процеси у ендометрії. Можливі передчасні пологи, аборти, розвиток безплідності. У той же час необхідно відзначити, що жінки, які страждають на бруцельоз, можуть завагітніти й народити цілком здорових дітей. Діти під час пологів і при вигодовуванні бруцельозом не заражаються.

6.4.5 Ураження очей

Зустрічаються рідко, розвиваються ірити, хоріоретиніти, увеїти, кератити тощо.

6.5Резидуальний бруцельоз

У клінічній картині наслідків бруцельозу на чільне місце виходять скарги на підвищену втомлюваність, слабкість, дратівливість. Хворі відзначають субфебрилітет, порушення сну, зниження пам'яті, підвищену пітливість, судинні порушення — похолодання кінцівок, легке утворення синців. Запальні зміни в суглобах і навколишніх тканинах призводять до розвитку артрозів, анкілозів суглобів з їхньою деформацією і порушенням функції. У хребті виникає склерозування міжхребцевих дисків з наступним здушенням нервових корінців і формуванням стійкого радикулярного болю. Деформація хребців відбувається внаслідок розвитку остеопорозу, утворення остеофітів. Ще довгі роки після стихання активності процесу хворих турбує біль у м'язах, суглобах і хребті, який посилюється за зміни погоди. На тлі гіпоталамічного/діенцефального синдрому можливе прогресування порушень психіки (нав'язливість, явища деперсоналізації і дереалізації, галюцинації тощо). Формується адгезивний арахноїдит, який іноді буває причиною сильного головного болю, нападів. Ураження n. opticus може призвести до сліпоти. Перенесені запальні процеси в статевій сфері чоловіків нерідко стають причиною безплідності, імпотенції, жінок — постійного невиношування вагітності, безплідності. На цій стадії в організмі хворого збудника вже немає.

7 Діагностика

7.1 Бактеріологічний метод

Збудник бруцельозу при гострих і підгострих формах може бути виділений із крові, кісткового мозку та інших біосубстратів шляхом посіву на штучні поживні середовища. Однак, бактеріологічні методи дослідження складні й вимагають спеціальних умов, в тому числі, підвищеного захисту лаборантів. Ріст бруцел відбувається повільно, протягом місяця.

7.2 Серологічний метод

Із серологічних реакцій найбільш інформативною є реакція аглютинації, яка виконується в 2-х модифікаціях — реакція Райта[22], що проводиться у пробірці, та реакція Гуддлесона[23][24], яка проводиться на предметному склі й враховується в якісних поняттях (+ плюсах). При гострому варіанту перебігу бруцельозу антитіла починають виявлятися на другому тижні хвороби й надалі їхній титр наростає. Діагностичним вважається титр не менш ніж 1:200 (реакція Райта) та не менше ніж 2+ (реакція Гуддлесона). Більш чутливими для діагностики є реакція зв'язування комплемента і непрямої гемаглютинації, які можуть віддиференціювати хворобу від поствакцінальних змін. В світі широко застосовують також дослідження в крові на антитіла різних класів в ІФА та проводять ПЛР.

7.3 Алергологічний метод

З алергологічних методів діагностики бруцельозу використовують пробу Бюрне[25] шляхом внутрішньошкірного введення бруцеліну (фільтрату триденної бульйонної культури Br. melitensis). Реакцію враховують за величиною набряку (при діаметрі менше 1 см

— реакція вважається сумнівною, при 1-3 см — слабко позитивною; більше 3 см — позитивною). Внутрішньошкірна проба, як правило, стає позитивною до кінця першого місяця захворювання. Варто враховувати, що постановка алергологічної проби може приводити до появи антитіл або до наростання титру антитіл. Реакція не дозволяє визначити ступінь активності процесу, а свідчить лише про інфікування, без уточнення його термінів. Вона буває позитивною й у вакцинованих. Негативні результати проби Бюрне дозволяють виключити бруцельоз. Іноді у хворих, яким проводилась проба Бюрне, відбувається загострення перебігу хвороби. Великим недоліком цієї проби є саме те, що вона може впливати на результати наступних серологічних досліджень, тому частіше використовують при епідеміологічних обстеженнях населення, ніж у клінічній практиці.

Соседние файлы в папке Модуль4