Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль4 / Бруцельоз.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
466.98 Кб
Скачать

Br. suis — свині.

Br. canis — собаки.

Br. pinnipediae китоподібні.

Br. ceti — морські ластоногі.

Поки що незрозумілим є джерело інфекції для Br. inopinata. Ще для 3-х видів бруцел (Br. ovis, Br. neotomae, Br. microti) патогенність для людини поки не встановлена.

Основним джерелом інфекції для людини є дрібна й велика рогата худоба, а також свині. Найбільш характерною клінічною ознакою бруцельозу у сільськогосподарських тварин є аборт. Плід, оболонки, навколоплідна рідина містять збудника бруцельозу у величезній кількості. У тварин, у яких відбувся аборт, до 15-ти місяців можна виявити бруцели в патологічних виділеннях з родових шляхів, у молоці, сечі й випорожненнях. З виділеннями збудники потрапляють назовні, контамінують підстилку, корм, воду в місцях водопою, де заражаються інші тварини, що сприяє виникненню епізоотичних спалахів. Хвора людина для оточуючих небезпеки не представляє.

3

людини та специфіка (дрібна чи велика рогата худоба, свинарство) накладають відбиток на формування осередків з переважним поширенням певного виду збудників бруцельозу.

Найбільша захворюваність спостерігається серед осіб, що мають тісний контакт із хворими на бруцельоз тваринами (чабани, пастухи, ветеринари, зоотехніки), працівників м'ясокомбінатів, підприємств, на яких обробляють вовну. У більшості випадків бруцельоз людей — це професійне захворювання. Можливе зараження у лабораторіях, де працюють з живими культурами бруцел. Через часту хронізацію хвороби мова про імунітет, що захищає, при бруцельозі не йде.

5 Патогенез

4.2Механізм і фактори передачі

Зараження людей відбувається контактним механізмом із залученням безпосередньо контактнопобутового й аліментарного шляхів. Зараження контактним шляхом особливо часто відбувається при потраплянні на шкіру навколоплідної рідини (під час допомоги при отеленні, при догляді за новонародженими телятами, ягнятами). Зараження може наступити й при переробці м'ясної сировини, шкіри, вовни хворих на бруцельоз тварин. Бруцели проникають через найменші ушкодження шкіри. Небезпечними є сирі молочні продукти, овеча бринза, кумис та ін. Молоко є причиною інфікування багатьох людей, які професійно не пов'язані із тваринництвом. При цьому зараження відбувається через слизову ротоглотки, а не шлунка й кишечника, тому що шлунковий сік згубно діє на бруцел.

4.3Сприйнятливий контингент та імунітет

Саме тому, що інфікування диких тварин не має істотного значення в поширенні бруцельозу в людській популяції, цю патологію відносять не до захворювань із природною осередковістю, а до крайової патології, оскільки зустрічається вона, головним чином, у регіонах із тваринницькою орієнтацією сільського господарства. Таким чином, господарська діяльність

Гістологічний зріз бруцельозної гранульоми з некрозом в центрі при експериментальній інфекції Br. suis у гвінейських свинок.

Потрапляючи в організм людини, бруцели не зумовлюють яких-небудь істотних змін на місці проникнення. Перша фаза регіонарної інфекції, коли бруцели по лімфатичних шляхах досягають лімфатичних вузлів, відповідає інкубаційному періоду. Розмноження й накопичення бруцел відбувається переважно в лімфатичних вузлах. При гострому бруцельозі клінічні прояви відповідають первинній бактеріємії (гематогенному заносу). Підгострий бруцельоз характеризується повторною й багаторазовою бактеріємією з явищами сенсибілізації. З током крові збудник потрапляє в органи СМФ (печінка, селезінка, кістковий мозок), де формуються нові вогнища інфекції з повторним потраплянням збудника в кров, що обумовлює гарячку і загальноінфекційний синдром. При хронічному бруцельозі збудник потрапляє в різні органи і системи (ЦНС, статеву систему, опорно-руховий апарат). Для бруцельозу характерна алергійна перебудова організму, різко виражена гіперчутливість ΙV типу/уповільненого типу, що зберігається тривалий час навіть після очищення організму від збудника. Необхідно відзначити, що зовсім необов'язковим є перехід гострого бруцельозу в хронічний, також при роз-

Соседние файлы в папке Модуль4