Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клиническое исследование кошки.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
177.66 Кб
Скачать

4. Власне дослідження тварини

4.1 Дослідження загального стану

Визначення габітусу

Положення тіла у тварини: тварина стоїть згорбившись, часто поглядає на живіт. Іноді спостерігається сильне збудження: тварина топчеться на місці, б’є себе ногами по животі, лягає, встає.

Вгодованість тварини – добра.

Будова тіла – міцна.

Конституція – щільна.

Темперамент – флегматичний.

Норов – добрий.

Слизові оболонки – з розвитком тимпанії посилюється гіперемія слизових оболонок порожнини носа, рота та кон’юнктиви очей, які потім набувають синюшного (ціанотичного) кольору, це відбувається в наслідок тиску рубця на серце (див. дослідження серцево-судинної системи).

Шкіра – нерідко шия і ділянка в грудей посиленно потіють. Великі периферичні венозні стволи помітно виділяються на фоні тіла тварини.

    1. Дослідження окремих систем і органів

      1. Серцево судинна система

В наслідок здавлювання серця, його камери – не можуть наповнюватися кров’ю, а це веде до недостатнього наповнення кровоносних судин. Щоб компенсувати недостатнє наповнення шлуночків, серце збільшує кількість скорочень в 2-3 рази, порівняно з нормою але сила скорочень значно зменшується. А так як при цьому кров, яка потрапляє по венам в серце не встигає перекачуватись серцем в артерії легень і великого кола кровообігу, то вона застоюється в венах сильно наповнюючи їх.

Перкусійні межі серця змінені в наслідок тиску рубця на діафрагму і в наслідок на серце. Величина зміщення вперед 3-5 см.

4.2.2. Система дихання

Носові витікання – відсутні.

Легені стиснуті діафрагмою не можуть повністю наповнюватися повітрям, тому дихання важчає, з’являється задишка и набряк легень. З рота тече слина язик вилазить з рота. Ослаблення дихання призводить до накопичення вуглекислого газу в крові.

Дихальні рухи частішають – 70-80. Дихає через відкритий рот. Дихання поступово стає поверхневим.

4.2.3. Система травлення

Апетит відсутній ( анорексія) спрага відсутня (олігодипсія)

Іноді проявляється відрижка з якою виходять гази із рубця.

З рота витікає збита в піну слина.

Контури живота – величина живота збільшена, найбільше в лівій стороні. Голодна ямка вирівнюється а іноді стає вищою за рівень спини. Бічні стінки напружені, з важкістю вдавлюються кулаком. Рухи рубця дуже слабкі або відсутні зовсім. Звук рубця при перкусії тимпанічний з металевим відтінком.

Раніше всього згасає скоротлива діяльність рубця, потім сичуга, книжки, и в останню чергу сітки. Шуми книжки і перистальтики не уловлюються. Через введений в рубець зонд, з силою виходять гази з неприємним запахом. Нерідко канал зонду закривається світло-зеленим, спіненим, з кислим запахом вмістиме рубця. Тварина часто приймає позу для акту дефекації, виділяє рідкі випорожнення.

Від великого скопління газів в рубці збільшується внутрічеревний тиск. Розтягнутий рубець тисне на селезінку, печінку, нирки, робота цих органів затрудняється.

4.2.4. Сечова система

Сечовиділення – тварина часто приймає позу для акту сечовиділення, виділяє невеликі порції сечі. Нирки зміщенні.