Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

Проектування і розміщення молокопереробних підприємств

При розробці проектів нових і реконструкції діючих молокопереробних підприємств необхідно керуватися відповідною нормативно-технічною документацією. Зокрема:

  1. ГОСТ 12.1.005-88 Система стандартов безопасности труда. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны.

  2. ГОСТ 2874-82 Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством.

  3. ДСП (ДержСанПіН) 173-96 Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів.

  4. ВСТП 601-87 Санитарные требования к проектированию предприятий молочной промышленности.

  5. СанПиН 42-128-4690-88 Санитарные правила содержания территории населенных мест.

  6. СанПиН 4630-88 Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения.

  7. СНиП 2.04.01-85 Внутренний водопровод и канализация домов Нормы проектирования.

  8. СНиП 2 04.03.-85 Канализация. Наружные сети и сооружения.

  9. СНиП 114-79 Естественное и искусственное освещение. Нормы проектирования.

  10. СНиП 2.04 09-87 Вспомогательные здания и помещения.

  11. СН 496-77 Временная инструкция по проектированию предприятий для очистки поверхностных сточных вод.

  12. СН 4088-86 Санитарные нормы микроклимата производственных помещений.

  13. ДБН А.2.2-1-95 склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (овнс) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд. Основні положення проектування

Принциповим завданням при проектуванні є вибір асортименту продукції, яку вироблятиме підприємство. Як показує практика, найкращі умови для забезпечення високих санітарних показників продукції створюються при спеціалізації підприємства з виробництва одного-двох продуктів оскільки, при цьому (з урахуванням автоматизації технологічного процесу) можна досягти майже стерильних умов. Але подібне рішення не може бути прийнятним при проектуванні, наприклад, молокопереробних заводів для малонаселених пунктів, оскільки такі підприємства повинні виготовляти різноманітну молочну продукцію в невеликих обсягах, але широкого асортименту. У зв'язку з цим, при проектуванні таких заводів, виникає необхідність передбачити умови для забезпечення випуску продукції високої санітарної якості.

Під проектуванням розуміється складання проекту молокопереробного підприємства, що включає питання:

  1. розміщення, складання фінансового плану,

  2. планування цехів,

  3. забезпечення його сировиною,

  4. збуту готової продукції,

  5. також облік інших чинників, що забезпечують успішну діяльність підприємства.

Проектування молокопереробних підприємств вимагає спеціальних знань у ряді областей, а необхідність розробки нового проекту або зміни того, що існує може бути обумовлена різними причинами.

Зокрема, новий проект необхідний, коли створюється нове підприємство, якщо на діючому підприємстві створюється нова технологічна лінія, якщо змінюється номенклатура продукції, що випускається підприємством, якщо необхідно підвищити продуктивність діючих ліній, коли один з продуктів, що випускаються, знімається з виробництва або істотно міняється об'єм продукції, що випускається підприємством. Кожна з цих ситуацій вимагає індивідуального підходу до складання нового проекту і різного ступеня його деталізації. Об'єм інформації, необхідної для складання нового проекту, також залежить від конкретної ситуації.

В той же час окремі моменти складання нового проекту є загальними для всіх перерахованих ситуацій.

Складання проекту нового або перегляд проекту діючого підприємства вимагає ухвалення певних рішень ще до завершення процесу проектування. Це процес є, як правило, стадійним і здійснюється крок за кроком, на відміну від завдань, що вирішуються відразу.

Для кожної стадії проектування робляться попередні оцінки, потім проводиться коректування, яке полягає у зв'язуванні складових частин проекту, після чого процес повторюється на наступній стадії. У міру того як процес проектування просувається вперед, виникає необхідність в додаткових коректуваннях, і в інші частини проекту вносяться необхідні зміни. Наприклад, при проектуванні виробництва сметани може опинитися, що для досягнення проектної потужності підприємства необхідна не одна машина, як передбачалося спочатку, а дві, що пов'язано з продуктивністю цих машин.

Тоді для другої машини буде потрібно додаткова допомога і обслуговуючий персонал, а це, в свою чергу вплине на планування підприємства і рівень очікуваних витрат. Повторення процесу проектування на різних стадіях у результаті дозволяє одержати або декілька варіантів проекту, придатних для практичного застосування. Вибір оптимального варіанту залежатиме від цілей розробки проекту.