Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

5. Ветеринарно-санітарні вимоги до освітлення, вентиляції

5.1. Для загального освітлення виробничих приміщень використовуються люмінесцентні лампи. У приміщеннях з підвищеною вологістю повітря треба застосовувати лампи накалювання.

5.2. Освітлювальні прилади з люмінесцентними лампами повинні бути обладнані захисними решітками, розсіювачами або спеціальними ламповими плафонами, які запобігають випадінню ламп з освітлювачів, лампи накалювання - суцільними плафонами з скла.

5.3. Забороняється віконні отвори заставляти тарою, обладнанням, замінювати в них скло на непрозорі матеріали.

5.4. Систему освітлення при зміні призначення виробничого приміщення, а також при перенесенні або заміні обладнання потрібно переобладнувати у відповідності до нових умов згідно з нормами освітлення.

5.5. Скло вікон потрібно постійно підтримувати у чистому стані. Освітлення в будь-якій частині виробничого приміщення має бути не менше 325 люксів, на ділянці ветеринарно-санітарної експертизи тушок птиці та перевірки якості сировини й харчових продуктів - не менше 540 люксів.

5.6. Виробничі цехи, складські та допоміжні приміщення потрібно обладнувати системою вентиляції або системою кондиціювання повітря.

5.7. Цехи, які мають механічну проточну вентиляцію, повинні устатковуватися системою очищення зовнішнього повітря від пилу.

5.8. У цехах забою та первинної обробки птиці має бути приточно-витяжна вентиляція, що запобігає утворенню туману та конденсації вологи на стінах, стелі, обладнанні. Якщо дозволяє технологічний процес, то приміщення повинно забезпечуватися фрамугами для природної вентиляції.

Вікна треба обладнувати протимоскітною сіткою, яка не повинна зменшувати освітленість.

5.9. Вентиляційні канали, повітропроводи від технологічного обладнання потрібно чистити у міру забруднення та дезінфікувати 0,25 %-ним розчином препарату "Байфоміл" або іншими деззасобами, дозволеними Міністерством охорони здоров'я.

5.10. Прилади опалення з рівною поверхнею встановлюються таким чином, щоб їх можна було легко оглянути, почистити та відремонтувати.

5.11. Категорично забороняється використовувати прилади системи опалення виробничих приміщень для сушки одягу та взуття.

5.12. Температура повітря виробничих приміщень, де проводять обвалку м'яса, приготування фаршу, напівфабрикатів, шприцювання ковбас, розбивання яєць та зливання у банки або пакети меланжу, не повинна перевищувати 12° C.

6. Ветеринарно-санітарні вимоги до технологічного обладнання, інвентарю, тари, транспортних засобів

6.1. Технологічне обладнання: машини, агрегати, посуд, апарати, трубопроводи, чани, ванни, лотки, дека, прокладки, інвентар, посуд та тара, які мають контакт із сировиною та харчовими продуктами, потрібно виготовляти з матеріалів, стійких до хімічної, теплової та механічної дії, має бути водонепроникним, корозійностійким, що легко піддається чищенню, дезінфекції.

6.2. Не дозволяється застосовувати обладнання з оцинкованої сталі, нелудженої міді, а також емальований посуд та інвентар.

6.3. Дека, крючки та інший металевий інвентар має бути нелуджений, виготовлений з нержавіючої сталі або вкритий захисним полімерним матеріалом, який має висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи щодо контакту з харчовими продуктами.

6.4. Поверхня робочих столів повинна бути виготовлена з нержавіючої сталі. Дозволяється застосовувати столи, робочі поверхні яких виготовлені з мармурового щебеню, бетону (на кислотостійкому цементі), та покривати робочу поверхню столів листами з полімерних матеріалів, які мають висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи щодо контакту з харчовими продуктами.

6.5. Технологічне обладнання та апарати зовні потрібно фарбувати світлими фарбами, окрім обладнання, покритого нержавіючим матеріалом, який не містить шкідливих добавок.

Не дозволяється фарбувати посуд, інвентар та інші поверхні, що мають контакт із харчовими продуктами, білилами зі свинцем, суриком тощо.

6.6. Ванни, трубопроводи, лотки, жолоби, тара повинні мати рівну, без щілин, щербин, виступаючих болтів або клепок поверхню, бути доступними для огляду, легко чиститися, митися та дезінфікуватися.

6.7. Технологічне обладнання потрібно розташовувати згідно з технологічною схемою виробництва, щоб забезпечити потоковість процесів, найкоротший шлях проходження продукції та виключення зустрічі потоків сировини та готової продукції.

6.8. Обладнання потрібно конструювати, розміщувати та монтувати з урахуванням санітарних вимог до його використання, очищення, миття, дезінфекції та санітарного контролю за виробничим процесом.

6.9. Частини обладнання, які відкручуються та замінюються, повинні легко демонтуватися та бути доступними для санітарної обробки.

6.10. Машини, автомати, пристрої на всіх етапах технологічного процесу переробки птиці, обробки пухо-перової сировини, виробництва морожених та сухих яйцепродуктів перед початком роботи цеху повинні бути чистими та добре відрегульованими для запобігання забрудненню продукції, накопиченню та розмноженню мікроорганізмів на їхніх поверхнях.

6.11. При переробці м'яса птиці, виробництві яйцепродуктів інструменти потрібно використовувати тільки за призначенням.

6.12. Забороняється використовувати ті самі ваги для зважування сировини та готової продукції.

6.13. Необхідно мати запасні (не менше двох) комплекти інструментів для виконання технологічних операцій.

6.14. Транспортні засоби для внутрішнього користування, внутрішньоцехова тара, індивідуальні інструменти, інвентар для прибирання потрібно закріплювати за кожною окремою ділянкою цеху, видами сировини, готової продукції і відповідним чином маркувати.

6.15. Чиста тара для готової продукції повинна зберігатися на продезінфікованих полицях або спеціальних підставках в окремому сухому приміщенні.

При тривалому зберіганні перед використанням чисту тару та інвентар потрібно дезінфікувати повторно.

6.16. Для продукції, яка непридатна для харчових потреб, застосовується окрема маркована тара з кришками із водонепроникних матеріалів. Санітарну обробку тари потрібно проводити після кожного звільнення її від продукції. Така тара зберігається у спеціально відведеному приміщенні.

6.17. Транспорт, який використовується для перевезення птахопродуктів до місця реалізації, повинен бути чистим, продезінфікованим, сухим, без сторонніх запахів, у справному стані, мати санітарний паспорт, виданий органами санітарно-епідеміологічної служби, строком не більше ніж на 6 місяців. Транспорт без санітарного паспорта на територію підприємства не допускається.

Після механічного очищення та миття гарячим (60 - 70° C) струменем води під тиском 2 атм автотранспорт потрібно дезінфікувати розчином хлорного вапна з умістом 2 - 3 %-ного активного хлору або 2 %-ним розчином формальдегіду.

Забороняється використовувати транспорт, що не пройшов санітарну обробку.

6.18. Перед навантаженням продукції транспортний засіб повинен оглядатися фахівцем ветеринарної медицини, призначеним суб'єктом господарювання, після чого дозволяється використовувати транспорт для завантаження та перевезення продукції.

6.19. Прилади для реєстрації температури та вологості повітря у виробничих, складських приміщеннях, холодильних камерах мають бути в оправі, яка захищає їх від механічних ушкоджень.

6.20. Меланж повинен транспортуватися рефрижератором, а яйця - в спеціальному транспорті, призначеному для перевезення яєць.