Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
внешнеторговые отношения Украины - misso.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.05.2014
Размер:
630.78 Кб
Скачать

Статья 12 Присоединение

1. Любое государство или отдельная таможенная территория, обладающая полной автономией в осуществлении своих внешнеторговых отношений и в отношении других вопросов, предусмотренных в настоящем Соглашении и многосторонних торговых соглашениях, может присоединиться к настоящему Соглашению на условиях, подлежащих согласованию между таким государством и ВТО. Такое присоединение имеет место одновременно в отношении настоящего Соглашения и многосторонних торговых соглашений.

2. Решение о присоединении принимается Конференцией министров. Конференция министров утверждает соглашение об условиях присоединения двумя третями голосов членов ВТО.

3. Присоединение к Торговому соглашению многостороннего характера регулируется положениями соответствующего Соглашения.

Приложение 2

Понимание о правилах и процедурах относительно урегулирования споров (Understanding on Rules and Procedures Governing the Settlement of Disputes)

Приложение 3

Механизм пересмотра торговой политики (Trade Policy Review Mechanism)

Приложение 3

Про Програму заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі

(отдельные статьи)

На сьогодні Світова організація торгівлі (СОТ) визначає правила багатосторонньої системи торгівлі у світі. Її нормами та правилами регулюється понад 92 відсотки обсягів світової торгівлі. Членами СОТ є 144 держави, до її складу також входять як спостерігачі держави, що бажають приєднатися до СОТ, та міжнародні фінансово-економічні організації та угруповання.

Система багатосторонніх угод СОТ є надійною гарантією захисту інтересів підприємств-експортерів на ринках держав — членів Організації. В існуванні такої системи правил заінтересовані як уряди розвинутих держав, так і уряди держав, що розвиваються, які проводять політику ринкової орієнтації, відкривають власні ринки.

Україна розпочала процес приєднання до системи ГАТТ/СОТ у 1994 році.

За станом на кінець 2001 року відбулося вісім засідань Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до Світової організації торгівлі (далі — Робоча група), останнє з яких — 13-14 червня 2001 року.

Україна перебуває в стані двосторонніх переговорів з доступу до ринку товарів та послуг, що є однією з основних складових процесу набуття членства у СОТ, з 24 державами — членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ.

Підписано двосторонні протоколи з Мексиканськими Сполученими Штатами, Східною Республікою Уругвай та Новою Зеландією. Досягнуто принципових домовленостей з доступу до ринку товарів та послуг ще з низкою держав — членів Робочої групи.

Ключовими етапами завершення Україною процедури вступу до СОТ є:

укладення протоколів з доступу до ринку товарів та послуг з державами — членами Робочої групи;

взяття Україною зобов’язань щодо трансформації державної підтримки сільського господарства відповідно до норм СОТ;

гармонізація національного законодавства з нормами та вимогами СОТ.

Ця Програма визначає шляхи ефективного розв’язання завдання щодо найскорішого набуття Україною членства у СОТ. Реалізація заходів, передбачених її розділами, дозволить:

завершити двосторонні переговори в рамках Робочої групи з питань доступу до ринку товарів та послуг України і підписати двосторонні протоколи;

забезпечити гармонізацію національного законодавства з нормами та вимогами угод СОТ, визначення обсягу зобов’язань, які ввійдуть до проекту Протоколу про вступ України до СОТ;

підготувати та надати державам — членам Робочої групи проект Протоколу про вступ України до СОТ.

Соседние файлы в предмете Экономика