Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надання рододопомоги при патродах.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
43.34 Кб
Скачать

Неправильне положення плода

Неправильні положення плода зустрічаються рідко, але вони являють собою найбільш важкі ускладнення родів, які майже завжди закінчуються загибеллю плода із негативними наслідками для матері. Горизонтальних і вертикальних положень, у буквальному розумінні цих понять, як правило, не існує, і коли вісь хребта плода знаходиться під більш чи менш тупим кутом до осі хребта матері, акушер тільки для орієнтації говорить про поперечне чи вертикальне положення плода.

Поперечне положення плода з черевним передлежанням. При введенні руки у родові шляхи, намацують передні і задні кінцівки, спрямовані у родові шляхи і черевну стінку плода. Копитця усіх кінцівок знаходяться на одному рівні, а міжкопитцева щілина розміщена горизонтально.

Допомога. Накладають акушерські петлі на задні кінцівки. У родових шляхах не завжди досить правильно можна визначити скакальний і ліктьовий суглоби. А тому слід завжди визначати розміщення кінцівки за карпальним суглобом. Зафіксувавши тазові кінцівки, акушер вводить руку у тазові шляхи, відштовхує передні кінцівки і передню частину плода у порожнину матки, намагаючись надати плоду верхню позицію. Помічник акушера у цей час підтягує плід за кінцівку, яка знаходиться зверху, і спрямовує в родовий канал.

Поперечне положення при спинному передлежанні. При введенні руки у родові шляхи намацують лише спину плода.

Допомога у таких випадках спрямована на відштовхування плода так, щоб його тазова частина була ближче до входу в таз породіллі. Потім за допомогою петлепровідника проводять петлю поза тазовими кінцівками, спочатку поза однією, а потім і другою, які зігнуті у кульшових суглобах. Підтягуючи задню частину плода до тазу породіллі, передню відштовхують у порожнину матки, стараючись надати верхню позицію. Поправивши положення, переводять у п’яткове передлежання кінцівок. При неможливості виправити положення, застосовують кесарів розтин або фетотомію.

Вертикальне положення плода з черевним передлежанням.

Діагноз. Встановлюється відносно легко. При введенні руки в родові шляхи намацують чотири кінцівки і голову плода, яка лежить на них. Передні кінцівки видаються довшими за задні. Таке положення плода буває у старих корів, у яких розтягнуті широкі маткові зв’язки, і матка з плодом дуже опускається у черевну порожнину.

Допомога. Необхідно зафіксувати передні кінцівки і голову. Після цього акушер вводить руку в родові шляхи і відштовхує задні кінцівки і задню частину тулуба в порожнину матки. У цей час помічник підтягує плід за передні кінцівки, а при необхідності – і за голову.

Подання рододопомоги при двійнях

У багатоплідних тварин внаслідок своєрідної структури матки і чіткого розташування плодів, двійні, як правило, народжуються почергово з одного і другого рогів. Коли розвивається двійня у одноплідних тварин, під час родів часто виникають ускладнення стадії виведення плода: обидва плоди, накладаючись один на одного, вклинюються у просвіт таза, причому, якщо один з них має головне передлежання, то інший, як правило, тазове.

Діагноз визначають мануально. У родових шляхах, ближче до входу в таз, знаходять голову і 2–4 кінцівки, а інколи лише 4 кінцівки. Діагноз ставлять на основі акушерського дослідження. Двійнят необхідно диференціювати від поперечного або вертикального положень з черевним передлежанням, при яких всі кінцівки майже на однаковому рівні і м’якуші на копитцях розміщені в один бік.

При цьому слід провести детальне акушерське дослідження, звертаючи увагу на те, куди повернуті м’якуші на копитцях, та на кількість суглобів на кінцівках.

Допомога. Перш за все, на всі кінцівки необхідно накласти акушерські петлі, а потім, по черзі, визначити передні і задні. Крім того, слід враховувати наявність карпального суглоба. Накладені акушерські петлі допомагають визначити парні передні чи задні кінцівки. Потягуючи за одну з них, відмічають, яка кінцівка рухається за нею. Щоб у подальшому не сплутати акушерські петлі, зафіксовані на передніх і задніх кінцівках, їх зв’язують окремо.

Коли плоди знаходяться у нормальному положенні, необхідно приступити до витягування спочатку верхнього, відштовхуючи нижній плід у порожнину матки.