Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надання рододопомоги при патродах.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
43.34 Кб
Скачать

Неправильне положення кінцівок при тазовому передлежанні плода

Патологія родів при тазовому передлежанні плода потребує швидкого втручання, оскільки при цьому часто відмічається асфіксія плода, внаслідок защемлення пуповини між тканинами плода і кістками таза матері.

Неправильне розміщення тазових кінцівок плода, як і передніх, викликає порушення динаміки другої стадії родів.

П’яткове передлежання однієї або обох кінцівок. Як найбільш часте ускладнення при тазовому передлежанні, відмічається вклинювання плода з кінцівкою, зігнутою у стегновому, колінному і скакальному суглобах. При односторонньому, а тим більше двосторонньому п’ятковому передлежанні гармошкоподібне накладання стегна, що створює неможливість проходження плода через таз породіллі.

Діагноз. Відмічається затримка стадії виведення плода. При односторонньому п’ятковому передлежанні із родових шляхів виходить одна ніжка з повернутим доверху копитцем. Пальпацією діагностують характерні обриси скакального суглоба і крупу плода.

Допомога полягає у тому, що фіксують кінцівку, яка знаходиться у нормальному положенні. За допомогою петлепровідника проводять акушерську петлю в ділянку скакального суглоба, а потім зміщують її вниз до путового суглоба. Слід зазначити, що чим більше тягнути тазову кінцівку, тим більше розгинається путовий, вінцевий і копитний суглоби, а разом з цим виникає небезпека розриву стінки матки. Тому акушер повинен ввести руку в матку, взяти копитце, і після того, як помічник відштовхне плід у матку, підтягуючи за петлю на руці, виправляти кінцівки. При п’ятковому передлежанні обох кінцівок виправлення, як і в перших випадках, проводити по черзі.

Одна або обидві кінцівки зігнуті в кульшовому суглобі. Коли одна кінцівка зігнута, Діагноз встановити неважко. Із родових шляхів виходить одна тазова кінцівка, а введеною у родові шляхи рукою намацують хвіст і стегно другої. У тому разі, коли обидві кінцівки зігнуті у кульшовому суглобі, поставити діагноз важче. Орієнтиром при акушерському дослідженні є хвіст, що підтверджує тазове передлежання плода.

Допомога. Коли плід малий, а таз широкий, провівши акушерську петлю під черевом, можна спробувати витягти його, не виправляючи кінцівки. Проте практика свідчить, що такі випадки зустрічаються досить рідко. Витягнути плід можна лише після виправлення кінцівок. Для цього за допомогою петлепровідника накладають петлю на кінцівки. Потім її, наскільки можливо, зсовують вниз до скакального суглоба. Відштовхуючи плід у порожнину матки, переводять кінцівки спочатку у п’яткове передлежання, а потім і зовсім виправляють. При неможливості виправлення застосовують фетотомію або кесарів розтин.

Неправильне розташування хвоста

Хвіст може защемлятись між крупом плода і кістковим кільцем таза матері. Однак, це не може бути суттєвою перешкодою для нормального перебігу родів; защемлений хвіст легко вдається витягнути за допомогою акушерської петлі або рукою.

Неправильні позиції

Неправильні позиції (нижня і бокова), відмічаються інколи при головному і тазовому передлежаннях, створюють перешкоди для родів тим, що об’ємні частини плода повинні проходити через вузькі ділянки тазу. Нерідко вони ускладнюються неправильними положеннями голови і кінцівок плода. Неправильні позиції бувають наслідком недостатньої скоротливої спроможності матки і черевного пресу і смерті плода і відмічаються у старих тварин з об’ємним черевом, при водянці плідних оболонок і при двійнях.

Нижня і бокова позиції при головному передлежанні діагностуються промацуванням передлежачих передніх кінцівок і голови плода. Підошви копитець повернуті доверху.

Допомога. Без виправлення позиції можна витягнути лише маленькі плоди, проте і у цьому випадку при прорізуванні плечового і тазового поясу бувають ускладнення. Для усунення їх інколи роблять як при витягуванні перерозвинутого плода, або злегка покручують тулуб плода навколо його осі, з розрахунку на те, що найбільш широкі ділянки плечового або тазового поясів співпадуть з косим чи вертикальним діаметром таза матері.

Виправлення бокової позиції – порівняно проста операція; вона полегшується клиноподібною формою плода і косим положенням входу в таз.

Щоб перевести плід із нижньої позиції у верхню, перш за все, його необхідно відштовхнути у матку, влити в неї ослизнюючі розчини, підняти трохи круп і виправити неправильні членорозміщення. На передлежачі частини (голову і кінцівки) накладають акушерські петлі і доручають помічнику підтягувати за них. Одночасно акушер рукою, підведеною під плід, старається повернути його навколо поздовжньої осі. Мотузки натягують лише за командою акушера і сильніше за ту кінцівку, в бік якої хочуть повернути плід. Часто достатньо лише підтягнути кінцівки і надати належне положення голові, як у процесі витягування плід займає нормальну позицію.

Із окремих прийомів оперативного втручання слід відмітити: повертання плода за кінцівки. Непогані наслідки дають і повертання поваленої породіллі при фіксованому через піхву плоді, як це робиться при скручуванні матки.

Нижня позиція при тазовому передлежанні характеризується тим, що із родових шляхів виступає одна або дві кінцівки з підошвами, повернутими донизу.

Діагноз Встановлюють після детальної пальпації передлежачих скакальних суглобів і інших частин плода.

Нижню позицію при тазовому передлежанні виправляють у тій послідовності, як і при головному передлежанні. Ці операції виконувати дещо простіше, оскільки задні кінцівки більше виступають із родових шляхів і їх простіше зафіксувати. У цьому випадку зручніше застосовувати опутування кінцівок і повертання плода навколо його осі за допомогою палиці. У деяких випадках виконують фетотомію.

У кобили, завдяки овальній формі і розмірам її тазу, слабого розвитку сідничних горбів і гребенів, плід при нижній і боковій позиціях вдається витягнути без виправлення цих позицій.