Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання та відповіді на БХ.docx
Скачиваний:
398
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

66. Ліпопротеїни плазми крові: ліпідний та білковий (апопротеїни) склад. Гіпер-

ліпопротеїнемії.

Ліпопротеїни плазми крові

Кров людини містить декілька класів комплексів ліпідів із білками, що виконують функції міжорганного транспорту ліпідів - транспортні ліпопротеїди плазми крові. Транспортні ліпопротеїни є фізико-хімічною формою, за допомогою якої гідрофобні молекули ліпідів утримуються в стабільному стані у гідрофільному (водно-сольовому) середовищі плазми крові.

Основні класи ліпопротеїнів плазми крові'.

- хіломікрони (ХМ);

- ліпопротеїни дуже низької щільності (,ЛПДНЩ), або пре-β-ліпопротеїни;

- ліпопротеїни проміжної щільності (.ПППЩ);

- ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), або β-ліпопротеїни;

- ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ), або а-ліпопротеїни.

Ці класи ліпопротеїнів розрізняються за своїми фізико-хімічними характеристиками, біохімічним (ліпідним, білковим) складом та фізіологічними функціями.

За своєю молекулярною будовою ліпопротеїни плазми крові - це кулясті структури -

міцели, всередині яких міститься гідрофобна ліпідна серцевина (ядро), що складається переважно з триацилгліцеролів та ефірів холестерину. Гідрофобне ядро вкрите

шаром полярних амфіпатичних фосфоліпідів, периферичних та інтегральних білків.

Гіперліпопротеїнемії

Гіперліпопротеїнемія - клініко-біохімічний синдром, при якому в плазмі крові людини спостерігається підвищення (порівняно з нормою для певної популяції) концентрації певних класів ліпопротеїнів, а також триацилгліцеролів та холестерину.

За механізмом походження виділяють:

- первинні (спадкові) гіперліпопротеїнемії, тобто такі, що спричинені генетичними дефектами в синтезі певних ферментів обміну ліпідів крові (зокрема, ліпопротеїн-

ліпази, холестсрол-ацилтрансферази) або неферментних білків - порушеннями в син-

тезі певних апопротеїнів, рецепторів дія апобілків та ліпопротеїнів (зокрема ЛПНЩ);

- вторинні (набуті) гіперліпопротеїнемії- гіперліпопротеїнемії, що розвиваються

внаслідок певних хвороб внутрішніх органів (гепатит, цироз печінки, нефроз), ендо-

кринопатій (порушення функції щитовидної залози, статевих залоз, цукровий діабет),

дії пошкоджуючих факторів середовища (хронічний алкоголізм).

67. Патології ліпідного обміну: атеросклероз, ожиріння, цукровий діабет.

Атеросклероз

Атеросклероз - хвороба, головним проявом якої є відкладання в судинних стінках

ліпідних утворень - “бляшок”, основними біохімічними компонентами яких є холестерин та його ефіри. Навкруги ліпідних бляшок в інтимі судин виникає клітинна реакція, що включає в себе утворення фіброзної тканини та проліферацію їладком’язових клітин. Атеросклеротичні бляшки спричиняють звуження кровоносних судин, посилене згортання крові в ділянках їх локалізації та, як результат, порушення кровопостачання відповідних органів і тканин. Як наслідок атеросклерозу розвиваються ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда й порушення церебрального кровообігу, що стають важливою причиною смерті людей дорослого та похилого віку.

Біохімічною основою розвитку атеросклерозу є підвищена концентрацій в крові людини холестерину - гіперхолестеринемія, спричинена різними факторами - дієтарними, ендокринними, генетичними.

Ожиріння

Ожиріння - стан, що характеризується надмірним накопиченням у жировій тканині триацилгліцеролів. При ожирінні збільшується кількість жирових клітин (адипоцитів) або їх розмір. Загальна маса нейтральних жирів в організмі людини за умов

ожиріння може досягати значних кількостей. Порушення ліпідного обміну, що відбувається при ожирінні, часто поєднуються з наявністю у хворого атеросклерозу або цукрового діабету.

Цукровий діабет

Цукровий діабет традиційно розглядається як патологія, що первинно пов’язана

з порушеннями вуглеводного обміну. Найбільш характерним біохімічним проявом різних типів цукрового діабету в клініці є гіперглікемія (гіперглюкоземія), яка

розвивається внаслідок втрати специфічного впливу інсуліну на проникність клітинних мембран дія глюкози. Але метаболічні ефекти інсуліну поширюються на багато аспектів обміну глюкози, ліпідів та амінокислот, у зв’язку з чим цукровий діабет є хворобою, при якому відбуваються глибокі порушення не тільки вуглеводного, але й ліпідного та білкового обмінів.

Розрізняють інсулінозалежний цукровий діабет (діабет І типу, ювенільний діабет) та інсулінонезалежний цукровий діабет (діабет II типу, діабет похилого віку).

Соседние файлы в предмете Биохимия