Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-пародонтальн индексы укр.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
75.68 Кб
Скачать

3.5. Матеріали для самоконтролю студентів на доаудиторному етапі:

А. Теоретичні питання для самоконтролю

  1. На чому базується проба Писарєва-Шиллера, з якою метою вона проводиться?

  2. За допомогою яких індексів оцінюють наявність запалення слизової оболонки ясен?

  3. Опишіть алгоритм визначення індексу РМА.

  4. Опишіть алгоритм визначення індексу SВI.

  5. За допомогою яких індексів оцінюють стан тканин пародонта?

  6. Опишіть алгоритм визначення індексу СРІ.

  7. Опишіть алгоритм визначення індексу втрати прикріплення.

Б. Тестові завдання для самоконтролю репродуктивного рівня теоретичних знань

1. При обстеженні 12-ти річної дитини було виявлено, що значення індексу РМА складає 28%. Який ступінь тяжкості гінгівіту у даної дитини?

А. Легкий

В. Середній

С. Тяжкий

2. При зондуванні зубоясеневої борозди в ділянці верхніх молярів та премолярів виявлено, що через 30 с міжзубні проміжки заповнені кров’ю. Якому оцінюювальному критерію індексу кровоточивості зубних сосочків (РВІ) відповідає даний стан ?

А. 1- ступінь

В. 2- ступінь

С. 3- ступінь

Д. 4- ступінь

3.При обстеженні дитини 14-ти років було виявлено гіперемію та незначний набряк ясен в ділянці фронтальних зубів нижньої щелепи. При зондуванні ясеневої борозни в ділянці даних зубів через 20с виявлено кровоточивість. Який ступінь запалення ясен виявлено відповідно до показників індексу кровоточивості ясеневої борозни (SВІ)?

А. 1-ступінь

В. 2-ступінь

С. 3-ступінь

Д. 4-ступінь

Е. 5-ступінь

4. При визначенні комунального пародонтального індексу (СРІ) у дитини 16-ти років в ділянці 31 зуба виявлено під´ясенний зубний камінь, але чорна ділянка пародонтального зонду розташовується над яснами. Якому коду індексу СРІ відповідає дана клінічна картина?

А. 0

В. 1

С. 2

Д. 3

Е. 4

5. Під час профілактичного огляду дитини 13-ти років для оцінки стану тканин пародонту лікар використовав індекс РМА. Після фарбування ясен йодовмісним розчином було виялено темно-коричневе забарвлення сосочків та маргінального краю ясен біля всіх фронтальних зубів на нижній та верхній щелепах. Яке значення індексу РМА в даному випадку?

А. 16%

В. 33,3%

С. 51%

Д. 25%

Д. 70%

6. Дитина віком 15 років скаржиться на кровоточивість ясен під час чищення зубів та інколи під час їди. Під час індексної оцінки стану тканин пародонта було встановлено, що кількість здорових секстантів - 4 , секстантів з кровоточивістю - 2. Як розцінити інтенсивність кровоточивості ясен у даного пацієнта?

А. Дуже низька

B. Низька

С. Помірна

Д. Висока

Е. Дуже висока

7. Дитина віком 13 років скаржиться на кровоточивість ясен під час чищення зубів, що триває кілька місяців. Об’єктивно: слизова оболонка ясен у фронтальній ділянці нижньої щелепи набрякла, застійно гіперемована. Значення індексу РМА дорівнює 44,5%. Який ступінь тяжкості гінгівіту у даної дитини?

А. Дуже легкий

В. Легкий

С. Середній

Д. Тяжкий

Е. Дуже тяжкий

8. За результатами епідеміологічного обстеження, проведеного відповідно до рекомендацій ВООЗ, розповсюдженість кровоточивості ясен у 15-річних підлітків складає 80%. Якому рівню розповсюдженості кровоточивості ясен (за критеріями ВООЗ) відповідають отримані дані?

А. Дуже низькому

В. Низькому

С. Помірному

D. Високому

Е. Дуже високому

9. В результаті епідеміологічного обстеження 15-річних підлітків було виявлено низький рівень розповсюдженості зубного каменя. Які показники, згідно з рекомендаціями ВООЗ, свідчать про низьку розповсюдженість зубного каменя?

А. 0-20%

В. 21-50%

С. 0-50%

D. 51-80%

10. В результаті епідеміологічного обстеження 15-річних підлітків було виявлено, що середня кількість секстантів з кровоточивістю у них дорівнює 2,8. Якому рівню інтенсивності ураження тканин пародонта, згідно з критеріями ВООЗ, відповідає даний показник?

А. Дуже низький

В. Низький

С. Середній

D. Високий

Е. Дуже високий