Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМИНАР МАШКИНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

8.Особлиовості методики викладання географії у 10 класі.

Вивчення географії в цілому та економічної географії зокрема завершується в нинішній українській школі курсом економічної та соціальної географії світу. Це єдиний курс у нашій школі, який дає комплексні знання про сучасну політичну карту світу, країни, історико-географічні й політико-економічні райони планети. Учні ознайомлюються з особливостями природних ресурсів світу, його населенням і господарством, міждержавних політичних і економічних зв'язків. Потім іде вивчення окремих районів і найбільших країн світу.

У процесі вивчення курсу, в умовах дуже обмеженого часу на його засвоєння, необхідно вирішити складні навчальні та виховні завдання. В цілому завданням економічної та соціальноїгеографіїсвіту є сформувати у свідомостіучнівскладну і розмаїтугеографічну картину буттянашоїпланети.

Завданням курсу є також розгляд соціально-економічних і суспільно-політичних моделей розвитку окремих країн та цілих груп, визначення сильних, і слабких сторін економіки й політики, вивчення кращого світового досвіду організації суспільства і раціональної взаємодії між країнами.

Важливимзавданням курсу є подальше вироблення і закріпленняпрактичнихнавичокпошуку, обробки та усногочиписьмовогопредставленняматеріалу по регіонахсвіту і окремихкраїнах. На вищомурівні повинна здійснюватися і постійнопроводитися робота з картами різного масштабу і змісту, контурними картами, таблицями; вчитель повинен систематично формуватинавичкиучнів з графічного і картографічногооформленнявідповіднихцифровихпоказників. Учнімаютьрозвивати в собіздатністьдаватиписьмові та усні характеристики країн, порівнюватиїх.

Побудова і зміст курсу все ще не є адекватнимивимогамчасу. Ниніекономічна і соціальнагеографіясвітувикладаєтьсялише в обсязі одного уроку на тижденьпротягомнавчального року в 10 класі. Взагалі географія — єдина з базовихдисциплін, яка не викладається у випускномукласісередньоїзагальноосвітньоїшколи.

9. Особлиовост і методики викладання географії у 6 класі.

Зміст курсу спирається на природничу базу початковоїшколи і 5 класу (курс "Рідний край" або "Природознавство"). Найбільшважливими є поняття про сторони горизонту, гірські породи та кориснікопалини, використанняїх у господарстві, значення і роботу води у природі, причини змінипір року в Південній та Північнійпівкулях, властивостіґрунту та йогоутворення, рослинний і твариннийсвіт, необхідністьохорони і збереженняприроднихбагатств.

Великезначення в успішномузасвоєннігеографічногоматеріалу 6 класумаєпідготовка з математики. Вивчення основ картографії і топографіїнеможливебез понять про кути, градуси, масштаб. Формуваннюпрактичнихнавичок з теми "Атмосфера" сприяєматематичнийматеріал про додатні й від'ємні числа, середнєарифметичне, побудовуграфіків. Важкозрозумітипоняття "солоність води" без знань про відсотки.

Зміст самого курсу "Загальнагеографія" маєзабезпечититеоретичну основу для вивченнянаступнихкурсівгеографії. Знання про закономірностііснуваннязовнішніхоболонокЗемлі, їхнівзаємозв'язок і взаємозалежність, про природнікомплекси є важливою базою для глибокогорозумінняособливостейприродиматериків (7 клас), України (8 клас), природних умов зарубіжнихкраїн (10 клас).Практичніроботи, передбаченіпрограмою 6 класу, мають на метісформуватинавичкикористуваннярізнимиджереламиздобуваннягеографічнихзнань, передусімгеографічними картами. Без цьоговивченняподальшихкурсів просто втрачаєсенс. Саміметоди і формиорганізаціїнавчання, яківчительзастосовує у 6 класі, налаштовуютьучнів на певний ритм роботи, значнодинамічніший, ніж у 5 класі. Методичнізнахідкивчителямають бути такими, щобуникнутикрайнощів у ставленні до предмета: або, як до занадто простого, що не вартийособливоїуваги, або ж як до дуже складного, незрозумілого. Вершиною методичноїмайстерності було б досягти золотої середини: щоб складні речі учні засвоювали без особливої напруги. Вдало вибрана модель викладання, що враховує індивідуальніо собливості учнів кожного класу, сприяє найбільшій ефективності навчання.

Бесіда у цьому віці не є ефективним методом. Ефективним для даного віку є комплекс із розповіді, уривків із кумедної літератури. Ні в якому разу не можна проводити лекцію! Не менш ефективним є читання уголос уривків із підручника по 2-3 хвилини. Пояснення та розповідь необхідно подати у формі доказу. Наочні методи будуть дуже ефективними у цьому віці. Найефективнішими серед них є натуральні та реальні.

"Загальна географія" тісно пов'язана з іншими шкільними предметами природничого, суспільного та математичного циклів і дає базові знання для вивчення у майбутньому окремих тем чи розділів цих предметів.