Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
165.89 Кб
Скачать

3. Зміст, особливості укладання та виконання договорів на ведення реєстру власників іменних цінних паперів

Емітент може здійснювати ведення власного реєстру влас­ників іменних цінних паперів за умови отримання відповідної ліцензії (п. 4 глави 1 Ліцензійних умов провадження професій­ної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затверджених рішенням ДКЦПФР від 26 травня 2006 р. № 348).

Відповідно до п. 2 розділу 1 Положення про порядок веден­ня реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 17 жовтня 2006 року № 1000, емітент іменних цінних паперів має право ведення реєстру власників випущених ним цінних паперів доручити реєстратору шляхом укладення договору на ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Передача системи реєстру оформляється актом приймання-передавання.

Відповідно до ст. 9 Закону «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів» та Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів рішення про передачу ведення реєстру власни­ків іменних цінних паперів приймається виключно загальними зборами емітента.

Умови договору на ведення реєстру затверджуються загаль­ними зборами або спостережною (наглядовою) радою у поряд­ку, визначеному статутом емітента. Якщо у визначений термін рішення про передачу ведення реєстру новому реєстроутримувачу не може бути прийняте загальними зборами акціоне­рів, виконавчий орган емітента (правління) за погодженням із спостережною радою (за її наявності) приймає рішення про об­рання тимчасового реєстроутримувача та передачу йому веден­ня реєстру на строк до прийняття рішення про обрання ново­го реєстроутримувача на найближчих загальних зборах, але не пізніше ніж у двомісячний термін.

Реєстр власників іменних акцій і номінальних власників — перелік за станом на певну дату власників та номінальних утри­мувачів іменних цінних паперів, які обліковуються на їх особо­вих рахунках, що є складовою частиною системи реєстру та дає змогу ідентифікувати цих власників, кількість, номінальну вар­тість та вид належних їм іменних цінних паперів.

Сторонами договору на ведення реєстру власників імен­них цінних паперів є емітент та реєстратор. Даний договір по­роджує певні права та обов'язки для тих, кому належать чи на­лежатимуть (власники, номінальні утримувачі тощо) акції.

Договір про ведення реєстру власників іменних цінних папе­рів укладається емітентом та реєстратором на підставі Типового договору на ведення реєстру, затвердженого рішення ДКЦПФР від 14 вересня 2004 р. № 399.

Предметом договору є зобов'язання реєстратора надавати емітенту послуги щодо ведення реєстру власників іменних цін­них паперів: обліку та зберігання інформації про власників імен­них цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає не­обхідність внесення змін до реєстру власників іменних цінних аперів на підставі законодавства, а емітент зобов'язується здійс­нювати оплату наданих послуг.

Реєстратор веде облік усіх випусків акцій емітента. Емітент передає реєстратору копії своїх статутних документів, проспек­тів емісії та існуючий реєстр. Передача цих документів оформ­ляється спеціальним протоколом, підписання якого є підставою для початку виконання сторонами своїх обов'язків за договором.

До основних обов'язків сторін за договором належати на­ступні.

Емітент зобов'язаний:

  1. Повідомити акціонерів та інших зацікавлених осіб листом або публікацією у засобах масової інформації про назву, місце­знаходження, номери телефонів реєстратора.

  2. Надати реєстратору у строк, визначений договором, до­кументи, необхідні для формування системи реєстру. Всі до­кументи повинні бути прошнуровані, з пронумерованими сто­рінками, засвідчені підписом керівника та печаткою емітента. Передача цих документів оформляється актом приймання-пе­редавання.

  3. Надавати запит на складання реєстру, оформлений відпо­відно до законодавства.

  4. Прийняти з оформленням акта приймання-передавання документи, які були підставою для внесення змін до емісійного та особового рахунків емітента та особових рахунків зареєстро­ваних осіб, після закінчення строку зберігання їх реєстратором.

  5. Надавати своєчасно та в повному обсязі документи, які не­обхідні для проведення корпоративних операцій.

  6. Передавати реєстратору з оформленням акта приймання-передавання на зберігання бланки сертифікатів іменних цінних паперів для їх подальшої видачі.

  7. Забезпечити реєстратора необхідною кількістю бланків сертифікатів іменних цінних паперів.

  8. Передати реєстратору документи стосовно виданих ним (емітентом) сертифікатів іменних цінних паперів (копії журна­лу, довідки, переліки). Документи повинні бути засвідчені під­писом керівника та печаткою емітента.

  9. Надавати реєстратору анкети осіб, які уповноважені отри­мувати інформацію з системи реєстру або надавати розпорядження від імені Емітента, із зазначенням прізвища, ім'я, по батько­ві, посади, зразка підпису, визначення наданих повноважень та строку їх дії.

  1. Надавати реєстратору інформацію щодо рішень органів управління емітента, які стосуються діяльності емітента або впливають на фактори, що є важливими для виконання обов'яз­ків реєстратора за договором;

  2. Інформувати реєстратора у строк визначений договором про: будь-які зміни та доповнення до статуту; зміни, що стосу­ються прав власників іменних цінних паперів; плани проведен­ня загальних зборів; проведення додаткових емісій; реорганіза­цію або ліквідацію товариства;

  3. Оплачувати послуги реєстратора згідно з тарифами на умовах та у строки, передбачені договором.

Реєстратор зобов'язується:

  1. Сформувати систему реєстру на підставі документів, на даних емітентом за результатами розміщення (розповсюджен­ня) випуску іменних цінних паперів, або документів, наданих по­переднім реєстроутримувачем.

  2. Відкривати, вести та закривати емісійний рахунок та осо­бові рахунки емітента та зареєстрованих осіб.

  3. Вести систему реєстру, а саме: вести облік осіб, зареєстрованих у системі реєстру; вносити до системи реєстру необ­хідні зміни; за результатами кожної проведеної операції з цін­ними паперами кожного випуску забезпечувати баланс цінних паперів.

  1. Проводити відповідні зміни до системи реєстру при здійс­ненні емітентом корпоративних операцій з цінними паперами.

  2. Вести облік документів, які є підставою для формування та внесення змін до системи реєстру.

  3. Забезпечити зберігання документів, які були підставою для внесення змін до емісійного та особового рахунків емітента та особових рахунків зареєстрованих осіб, протягом всього стро­ку ведення реєстратором реєстру власників іменних цінних па­перів та протягом п'яти років після втрати чинності договором. Після закінчення встановленого строку зберігання документів передати їх емітенту або уповноваженому на зберігання з оформ­ленням акта приймання-передавання.

  1. Складати та надавати емітенту у строк, визначений дого­вором, реєстр власників іменних цінних паперів, складений на дату обліку у паперовій формі, з прошитими та пронумеровани­ми сторінками, засвідчений підписами посадових осіб та скріп­лений печаткою Реєстратора.

  2. Отримати бланки сертифікатів іменних цінних паперів, з оформленням акта приймання-передавання, та забезпечити їх зберігання.

  3. Звертатися своєчасно до емітента за наданням бланків сертифікатів іменних цінних паперів.

  1. Вести облік виданих, погашених, втрачених сертифіка­тів цінних паперів.

  1. Видавати, погашати сертифікати іменних цінних паперів.

  1. Надавати інформацію, що міститься в системі реєстру, за винятком конфіденційної.

  2. Видавати зареєстрованим особам виписки з реєстру щодо належних їм цінних паперів.

  3. Вчиняти дії щодо підтвердження справжності підпису власників — фізичних осіб (уповноважених осіб власників) на розпорядженнях.

Оплата робіт та послуг реєстратора за ведення системи реєстру здійснюється за тарифами на послуги реєстратора, які є невід'ємною частиною договору.

Реєстратор не несе відповідальності перед емітентом та за­реєстрованими особами:

    • за шкоду, заподіяну діями або бездіяльністю Реєстратора, якщо ці дії (бездіяльність) здійснювались на підставі письмових розпоряджень емітента;

    • за перевищення строків передачі реєстру, якщо таке перевищення зумовлене діями або бездіяльністю емітента або ново­го реєстроутримувача;

    • за дії або бездіяльність номінальних утримувачів щодо знерухомлених цінних паперів емітента.

V мішалку припинення договору Реєстратор зобов'язаний ін |>і ' ч и Емітенту чи його новому реєстратору реєстр акціо-ііг|ііі! і мі і сита як в електронному вигляді, так і у вигляді архі-ну и.' '' "і. інших носіях у тій формі, що прийнята для обліку у

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]