Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
165.89 Кб
Скачать

2. Зміст, особливості укладання та виконання договорів комісії та доручення на фондовому ринку

На сучасному ринку цінних паперів переважна більшість угод між власниками опосередковується брокерами, які діють на підставі договорів комісії. Однією з особливостей договору комісії є те, що брокер (комісіонер) діє за дорученням, за раху­нок, але не від імені свого клієнта (комітента).

Відповідно до ст. 1011 ЦК України за договором комісії од­на сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

За договором доручення одна сторона (повірений) зобов'я­зується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довіри­теля) певні юридичні дії (ст. 1000 ЦК України).

Особливості здійснення брокерської діяльності на фондо­вому ринку визначаються Правилами (умовами) здійснення ді­яльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними па­перами, затвердженими рішенням ДКЦПФР від 12 грудня 2006 р. № 1449 (далі — Правила).

Відповідно до розділу 2 Правил брокерська діяльність — укладення торговцем цивільно-правових договорів (зокрема договорів комісії, доручення) щодо цінних паперів від свого імені (від імені іншої особи), за дорученням і за рахунок іншої особи.

Предметом договору комісії на фондовому ринку є надан­ня послуг з купівлі, продажу або міни цінних паперів комісіоне­ром від свого імені за рахунок та в інтересах комітента. Договір комісії містить в собі разове замовлення на виконання певного виду послуги щодо цінних паперів.

Відповідно до п. 3 розділу 3 Правил, крім істотних умов до­говору, у договорах комісії та доручення обов'язково має бути зазначено такі загальні умови:

  • реквізити ідентифікації договору;

  • реквізити сторін;

  • для юридичної особи: повне найменування; ідентифікацій­ний код за ЄДРПОУ (для юридичної особи-резидента); номер реєстрації (для юридичної особи-нерезидента);

  • для фізичної особи: прізвище, ім'я, по батькові, ідентифі­каційний номер та дані паспорта (або іншого документу, що від­повідно до законодавства засвідчує особу);

  • місцезнаходження сторін;

  • номер та дату видачі торговцю ліцензії на провадження відповідного виду професійної діяльності на фондовому ринку;

  • у разі, якщо клієнтом (контрагентом) за договором є про­фесійний учасник фондового ринку, вказуються серія, номер та дата видачі йому ліцензії на провадження відповідного виду професійної діяльності на ринку цінних паперів;

  • предмет договору;

  • права та обов'язки сторін;

  • відповідальність сторін і порядок розгляду спорів;

  • строк дії договору (у разі укладання строкового договору);

  • порядок зміни умов договору;

  • умови дострокового розірвання договору;

  • відомості про засоби зв'язку між сторонами договору, а та­кож відомості про уповноважених осіб сторін, через яких сторо­ни підтримують зв'язок.

Договір комісії, крім вищезазначених умов, повинен перед­бачати:

а) реквізити ідентифікації цінного папера: вид цінного папе­ра; найменування емітента цінного папера, номінальна вартість цінного папера — у національній чи іноземній валюті, форма випуску та існування цінного папера, міжнародний ідентифіка­ційний номер цінних паперів, якщо інше не встановлено зако­нодавством; для емітента резидента його ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, для емітента нерезидента — номер реєстрації;

б) кількість цінних паперів;

в) сума договору;

г) умови і термін оплати цінних паперів, які є предметом до­говору;

ґ) умови, порядок і строк здійснення переходу прав власності на цінні папери, сторона, відповідальна за перереєстрацію прав власності на цінні папери;

д) порядок нарахування та сплати комісійної винагороди.

Комісіонер має право:

1. Самостійно визначати регіональні ринки для здійснення покладених на нього обов'язків із продажу цінних паперів.

  1. Самостійно визначати рівень курсової надбавки при про­дажу цінних паперів.

  2. З метою виконання договору комісії укладати договори субкомісії з іншими торговцями цінними паперами для вико­нання покладених функцій із продажу акцій, що є предметом договору. За договором субкомісії комісіонер здобуває у відно­шенні субкомісіонера права й обов'язки комітента, визначені договором комісії.

  3. Якщо договір комісії не був виконаний з причин, що за­лежать від комітента, комісіонер зберігає право на комісійну винагороду, а також на відшкодування понесених витрат.

  4. Утримувати комісійну винагороду, що належить йому за договором, з усіх сум, що надійшли йому від комітента.

Комісіонер зобов'язується:

  1. Виконати дане йому доручення відповідно до вказівок ко­мітента на найбільш вигідних для нього умовах.

  2. Виконати дане йому доручення в терміни, визначені дого­вором.

  3. Здійснювати продаж цінних паперів на основі документа­ції (договорів-заявок, форм реєстрації, звітності), яка погодже­на з комітентом.

  4. Складати Реєстр власників цінних паперів у відповіднос­ті з визначеним графіком; вести облік договорів-заявок, видачу цінних паперів по укладених договорах.

  5. Передати комітентові протягом строку, визначеного до­говором, що обраховується з моменту закінчення виконання до­ручення, всі необхідні документи, що підтверджують виконання покладеного на нього доручення.

  6. Повідомляти комітента про укладені договори субкомісії з іншими торговцями цінними паперами.

  7. Негайно повідомляти комітентові про зміну умов прода­жу цінних паперів, що істотно впливають на здійснення обов'я­зків комісіонера за договором.

  8. Не приймати на себе поруки за виконання угоди з третьою особою.

  9. Перераховувати комітентові наступного дня гроші, отри­мані на свій рахунок за продані інвесторам цінні папери.

Комітент має право відмовитися в будь-який час від виконання договору комі­сії, скасувавши дане комісіонеру доручення. Комісіонер має право вимагати відшкодування збитків, викликаних скасуванням доручення.

Комітент зобов'язується:

  1. Сплатити комісіонеру винагороду в розмірі й у термін, ви­значений договором.

  2. Повідомляти негайно комісіонеру про зміну умов прода­жу цінних паперів, що істотно впливають на здійснення обов'я­зків комісіонера по їх продажу.

  3. Передати комісіонеру весь комплект документів, визна­чених законодавством, для здійснення продажу цінних паперів.

  4. Не надавати протягом строку дії договору комісії третім особам права укладати в його інтересах і за його рахунок угоди, здійснення яких доручено комісіонеру.

Договір доручення на фондовому ринку — це договір, за яким одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити щодо цінних паперів від імені та за рахунок другої сторони (довірите­ля) певні юридичні дії.

Предметом договору доручення на фондовому ринку є на­дання послуг із купівлі, продажу або міни цінних паперів пові­реним, який діє від імені та за рахунок довірителя.

Договір доручення, крім загальних вимог, повинен містити:

а) реквізити ідентифікації цінного папера; для емітента ре­зидента його ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, для емітента нерезидента — номер реєстрації;

б) кількість цінних паперів;

в) суму договору;

г) умови і термін оплати цінних паперів, які є предметом до­говору;

ґ) умови, порядок і строк здійснення переходу прав власності на цінні папери; сторону, відповідальну за перереєстрацію прав власності на цінні папери.

Договір доручення може містити по­рядок нарахування та сплати винагороди повіреного.

Основні права та обов'язки сторін за договором дору­чення.

Повірений має право:

  1. Самостійно визначати регіональні ринки для здійснення покладених на нього обов'язків по покупці цінних паперів.

  2. Самостійно визначати рівень курсової надбавки при по­купці цінних паперів, не вище рівня, визначеного довірителем.

3. Діяти від імені довірителя протягом терміну, необхідного для перереєстрації в реєстратора прав власності на придбані цін­ні папери для довірителя.

4. За дострокове виконання покладених на нього обов'язків одержати додаткову винагороду, розмір якої визначається дого­вором чи додатковою угодою сторін.

Повірений зобов'язується:

  1. Негайно повідомляти довірителю про зміну умов розмі­щення цінних паперів, що істотно впливають на виконання обо­в'язків повіреного за договором.

  2. Виконати дане йому доручення відповідно до вимог дові­рителя на умовах, найбільш вигідних для довірителя.

  3. Повідомляти довірителю на його вимогу відомості про хід виконання доручення.

  4. Залучати при необхідності представників довірителя до виконання доручення.

  1. Здійснити перереєстрацію права власності на придбані цінні па­пери у реєстратора.

  2. Передати довірителю всі документи, що підтверджують право власності на придбані цінні папери не пізніше визначе­ного договором строку після виконання доручення в повному обсязі.

  3. Забезпечити цільове використання коштів, що надійшли від довірителя для виконання умов даного договору.

Довіритель має право:

1. Одержувати у встановлений строк і за погодженою фор­мою документацію і звіти повіреного про виконання ним зобо­в'язань по розміщенню цінних паперів.

2. Збільшити розмір винагороди повіреному за дострокове виконання покладених на нього обов'язків.

3. Скасувати доручення повіреному, сповістивши про це повіреного у визначений договором строк до скасування дору­чення.

Довіритель зобов'язується:

  1. Сплатити повіреному винагороду в розмірі й у термін, ви­значений договором.

  2. Повідомляти негайно повіреному про зміну умов обігу цін­них паперів, що є предметом договору, які істотно впливають на виконання обов'язків повіреного.

  1. Видати наступного дня після укладання даного договору доручення повіреному на здійснення: угод по покупці цінних паперів; дій у реєстратора по перереєстрації прав власності на придбані для довірителя цінні папери; дій по одержанню доз­волу на покупку пакета акцій у випадках, передбачених антимонопольним законодавством.

  2. Відшкодувати повіреному необхідні для виконання свого доручення витрати.

  3. Виплатити повіреному належну йому відповідно до дого­вору винагороду.

  4. Забезпечити при необхідності участь своїх повноважних представників у виконанні доручення.

  5. Прийняти від повіреного усе виконане останнім відповід­но до договору.

  6. Відшкодувати понесені повіреним збитки.

  7. Для здійснення функцій повіреного щодо купівлі пакета цінних паперів, перерахувати повіреному на його рахунок кош­ти у визначених договором сумі та терміни.

Разове замовлення клієнта має містити доручення на визна­чених умовах надати послугу певного виду та виконати певну операцію з конкретними цінними паперами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]