Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гудз Світлана..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте адміністративну школу менеджменту (ії представники, основні принципи та особливості)

Адміністративна школа (класична теорія організації) опрацьовувала підходи до удосконалення управління організацією в цілому. Представники цієї школи (Анрі Файоль – Франція, Ліндалл Урвік – Англія, Макс Вебер – Німеччина, Джеймс Д. Муні – США) намагалися вирізнити загальні характеристики та закономірності управління організацією загалом. Метою їх досліджень було визначення універсальних принципів управління, дотримуючись яких організація досягатиме успіху.

На перший план вони висували соціологічні аспекти; цю школу називали школою бюрократизму. Згідно з цією теорією бюрократична організація повинна базуватися на системі чітко визначених:

1.правил поведінки суб’єктів;

2.компетенції;

3.регламентації поведінки під час праці.

3.Охарактерезуйте такий метод колективного прийняття рішення як «метод колективного блокноту»

Метод колективного блокноту поєднання індивідуального незалежного висування ідей із їх колективною оцінкою. При цьому кожний учасник групи отримує блокнот, у якому викладена сутність вирішуваної проблеми. Впродовж певного періоду часу (звичайно 2 тижні) кожний учасник групи записує до блокноту власні ідеї щодо вирішення даної проблеми. Потім блокноти збирає керівник групи для узагальнення та систематизації інформації. Реалізація методу завершується творчою дискусією всієї групи та обговоренням систематизованого матеріалу.

  1. Розкрийте суть мотиваційної теорії потреб Клейтона Альдерфера.

Теорія потреб К. Альдерфера - одна з найбільш поширених змістовних теорій мотивації. Ці теорії описують структуру потреб, їх зміст, зв'язок з мотивацією людини до діяльності. Клейтон Пол Альдерфер (нар. 1940) - психолог з Єльського університету.

Альдерфер погоджується з теорією Маслоу. На думку Альдерфера, людей турбують тільки три потреби - потреба існувати, потребу спілкуватися з іншими і потребу свого росту і розвитку. Він стверджував, що ці три потреби аналогічні потребам, виділеним Маслоу. Потреба існувати аналогічна фізіологічної потреби. Потреба спілкуватися з іншими - потреба соціального типу. Потреба зростання - потреба в самореалізації, у повазі.

Клейтон Альдерфер стверджував, що сьогоднішні потреби можуть залишитися незадоволеними і через п'ять років, і тоді можна поміняти орієнтири. Будучи молодою людиною, людина може прагнути стати президентом компанії. У зрілому віці він може вже не хотіти стати президентом, так як це забирає надто велику частину життя. Це вже інший погляд на потреби людини.

  1. Розкрийте суть нисхідних і висхідних комунікацій.

Нисхідні комунікації – це передавання інформації з вищіх рівнів управління на нижчі. Вони використовуються для спрямування, координації і оцінки діяльності підлеглих. За допомогою нисхідних комунікацій підлеглим передається інформація про поточні завдання, прореколмендовані процедури,прийняття рішень тощо.

Висхідні комунікації – це передавання інформації з нижчих рівнів управління на вищі. За допомогою таких комунікацій керівники отримують інформацію про стан справ на нижчих рівнях управління, а саме: про поточні проблеми робітників; про хід виконання поставлених задач; про те, що може сприяти вдосконаленню діяльності організації тощо. Обмін інформацією по висхідній здійснюється у формі звітів, пропозицій, пояснювальних записок тощо. Висхідні комунікації мають тенденцію до більшого викревлення інформації проти нисхідних .

Варіант 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]