Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міністерство науки і освіти України.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
109.57 Кб
Скачать

3. Дизайн спальної кімнати

Спальна кімната (житлова) проектується 3-х типів: для супружньої пари, для 2–х людин одного полу, одномісні. Проектуються спальні спеціально для дітей.

Відносно розміщення спальних кімнат:

  • спальня повинна бути максимально віддалена від шумних місць: кухні, вітальні;

  • в квартирах в 2-х рівнях, або в коттеджах спальні розміщують на 2-му поверсі.

Добра планіровка спальної кімнати залежить від зручного розташування ліжок. В середній полосі та в холодних кліматичних умовах ліжки розташовують тільки біля внутрішніх стін. Тому розміри участків внутрішніх стін повинні відповідати розмірам ліжок. До кожного з ліжок повинен бути вільний прохід. Від цього залежить габарити спальних кімнат: мінімально - 2,6м, оптимально – 3.0м.

3.А. Спальня-дитяча

Дитячі спальні обладнуються так, щоб визволити більше місця для гри.

Тут широко використовують меблі, що складаються, ліжка в два яруси (верхнє повністю над нижнім, або верхнє над половиною нижнього).

Під верхнім ліжком шкафчики.

Дитячі кімнати обладнуються ігровими або робочими столами, шафами та полками для іграшок та книг. На полу розміщують ковдру.

Кольорове оформлення дитячих кімнат: світлі ненасичені кольори стін з яскравими відкритими кольорами меблів, обладнання, контрастні системи м`яких драпіровок та ковдр. Стіни – фон для яскравих картин, фото, іграшок.

Організація інтер’єру спальних кімнат залежить в більшості від пропорцій приміщення та від характеру обладнання.

3.Б. Спальня подружжя

Композиційний центр цієї кімнати подружнє ліжко. Якщо спальня виконує не тільки функції сна, а кімната спальні велика, то можна теж зонувати її. Краще зонувати з допомогою багаторівневої стелі, або освітлення. Так, ліжко може бути розташоване на подіумі, в міні-бібліотеці стеля може бути заниженою, в спортивному куточку – стеля підвищена для більшого простору. В спальні використовується, окрім загального, місцеве освітлення: бра біля кожного спального ліжка, торшер в бібліотеці, настільна лампа на секретері, влаштоване освітлення в стінах шафи-бара.

Спальні кімнати подружжя обладнуються кімнатами–гардеробними, або влаштованими шафами, або шафами-купе. Біля ліжка краще мати м`яке ковдряне покриття, а підлогу в усій кімнаті – краще з дерева (паркет, дошка). Можливо використовувати ліноліумні покриття.

4. Кухня

Для влаштування кухні необхідн продуман планування. Головною цілью повинні стати комфорт та функціональність, кожен предмет обладнання кухонь повинен бути зручним, та оптимальним з точки зору потреб людини. Весь внутрішній простір повинен бути створений за законами економії простору. Кухня підрозділяється на 3 зони – робочу, їдальню та зону проходів.

Рабочая зона – сердце кухні, де розташовані місця для зберігання продуктів, столи для обробки та приготування їжі. Холодильник, раковина та плита повинні бути поруч одне з другим. При цьому вони образують так званий робочий трикутник: зберігання – обробка – приготування їжі. Комфортна площа робочого трикутника не повинна привищувати 7м2 та бути менше ніж 4м2 - для зручності хазяйки.

Існують 6 основних типів планування кухонь: в одну або дві лінії, L - образна (кутова), П - образна ( у формі прямокутної трапеції) а також 2 комбіновані, так звані «острів» та «півострів»

Кухня в одну лінію розрахована на одну-дві людини, використовується в умовах дуже стислого простору, робоча зона в неї дорівнює половині всієї площі, тому вона часто поєднується із їдальнею, для чого встановлюється видвіжний або розкладний обідній стіл.

Також це планування можно використовувати в багатоцільовій кімнаті «кухня-їдальня-вітальня», в цьому випадку всі кухонні меблі будуть розташовані в одній частині кімнати, а інша буде використовуватись для прийому їжі та відпочинку.

Кухня в дві лінії – проста і компактна за планом. Раціональне розміщення - пліта і раковина з однієї сторони, холодильник і шафи з іншої. Оптимальна відстань між протилежними лініями складає не менш 1,2 метри. Цей вид передбачає наявність видвіжних або розкладних столів, тобто їдальні.

L – планування найбільш приємне для створення зручного робочого трикутника. Меблі та техніка в такому разі розташовуються вздовж двох зміжних стін. Обідній стіл розміщують без утрати для зони проходу.

П – планування найкраще з усіх, зручне та безпечне, тому що меблі та техніка розміщуються вздовж трьох стін. Тут немає наскрізного руху. Також можливо використання кухні як їдальні. В маленькій кухні (5-8м²) відстань між лініями повинна бути не менш за 1,5-2метри.

Острів” та „ півострів” – пригодні тільки для великих кухонь(від 16м²). Кухня-острів містить в собі кутову або U-образну модель з додатковою по верхньою всередині.