Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2 Тема: Norton commander

Мета роботи: вивчити структуру, основні можливості та набути навичок роботи з програмою NC .

План.

  1. Вивчити теоретичний матеріал.

  2. Відповісти на тематичний диктант.

  3. Виконання практичного завдання.

  4. Захист роботи.

Теоретична частина.

Для полегшеної та зручнішої роботи з файлами в DOS створено чимало надбудов. Одна з яких це програма NC.

Ця програма дозволяє зробити візуальними роботу деяких команд DOS і об’єднує виконання декількох команд DOS в одну команду NC, переглядати та редагувати файли, змінювати найменування файлів та каталогів, копіювати, видаляти та переносити файли та каталоги, отримувати інформацію про диски та дискети та виконувати деякі інші команди.

Зовнішній вигляд вікна програми NC показано на малюнку 1. Це дві (ліва та права) панелі керування файлами та каталогами, верхнє меню, командний рядок, рядок з інформацією про функціональні клавіші.

Керування файлами здійснюється за допомогою курсорної рамки. Пересування курсорної рамки всередині панелі здійснюється за допомогою стрілок (вліво, вправо, вгору, вниз), пересування курсорної рамки між панелями здійснюється за допомогою клавіші “TAB”. Запуск програм та зміна каталогу здійснюється розташуванням курсорної рамки у певній позиції та натисненням клавіші Enter.

Функціональні клавіші. У цьому рядку екрану наведене значення функціональних клавіш, які запрограмовані на виконання деяких команд.

Таблиця 1. – Основні команди функціональних клавіш.

F1

Допомога (Help). Виклик допоміжної інформації по роботі з NC на екран.

F2

Меню (Menu). Виклик меню користувача на екран. (Меню створює користувач програми в залежності від власних потреб).

F3

Перегляд. (View). Перегляд вмісту файлів.

F4

Редагування (Edit). Редагування файлів.

F5

Копіювання. (Сору). Копіювання файлів та каталогів.

F6

Перейменування/перенесення (Ren/Mov). Перейменування або перенесення (копіювання з подальшим видаленням оригіналу) файлів і каталогів.

F7

Новий каталог (MkDir). Створення нового каталогу.

F8

Видалення. (Delete). Видалення файлів і каталогів.

F9

Меню. (PdMenu). Активізація верхнього меню.

F10

Вихід. Вихід з програми.

Ліва та права панелі (виклик/вимкнення лівої – Ctrl+F1, правої Ctrl+F2). Це місце де виводиться вміст диску, каталогу, підкаталогу, файлу та деякої іншої інформації. Панелі рівносильні. Вони можуть містити однакову або різну інформації. Курсорна рамка визначає яке вікно, на даний момент, є активним.

Командний рядок. Призначений для подання команд DOS. Також у командному рядку виводиться шлях до поточного каталогу активного вікна.

Верхнє меню. Призначене для виконання всіх команд програми NC зміни конфігурації програми, реалізації деяких інших функцій програми. Активізація верхнього меню здійснюється за допомогою клавіші F9.

Позиції верхнього меню Ліва (Left) та Права (Right) є однаковими і стосуються, відповідно, лівої та правої панелей відповідно. Підменю цих двох позицій поділені на три зони. Перша зона – яким чином подавати інформацію про вміст диску або каталогу, друга зона – спосіб сортування файлів і каталогів, третя зона – зміна стану панелі.