Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біосферні заповідники.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Галицький національний природний парк

Розташування: Івано-Франківська область, Галицький район Площа: 14684,8 га Підпорядкування: Державний комітет лісового господарства України

Територія парку розміщена вздовж річки Дністер та пониззі його приток - річок Лімниці, Лукви, Гнилої Липи. До складу території парку включено лісові урочища (загальною площею близько 11 тис. га), водно-болотні угіддя (площа водного дзеркала - 4096 га), ділянки з цінними угрупованнями лучно-степової рослинності, геологічні утворення.

Розташування парку на стику трьох фізико-географічних країн (Опілля, Галицька улоговина та Передкарпаття), сприяло збереженню унікального генофонду рослинного і тваринного світу - тут трапляються як подільські, так і карпатські види. На території мешкає близько 5 тис. видів тварин (з них 355 видів хребетних), і виявлено 700 видів вищих судинних рослин. В межах парку зареєстровано 45 видів рослин і 48 видів тварин, занесених до Червоної книги України.

Галицький національний природний парк створений згідно з Указом Президента України від 9 серпня 2004 року на площі 14684,8 га, з них у постійному користуванні парку перебуває 12159,3 га.

Національний природний парк "Голосіївський"

Розташування: м. Київ Площа: 4521,29 га Підпорядкування: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України

Створено відповідно до Указу Президента України від 27 серпня 2007 року № 794 створено Національний природний парк "Голосіївський".

Національний природний парк "Гомільшанські ліси"

Розташування: Харківська область, Зміївський та Первомайський райони Площа: 14314,8 га Підпорядкування: Державний комітет лісового господарства України

Національний природний парк "Гомільшанські ліси" був створений указом Президента України від 6 вересня 2004 року № 1047. Парк розташовано у мальовничому куточку лівобережної України, у долині річок Сіверський Донець та Гомольша, на відстані 45 км від міста Харкова. Загальна площа парку становить 14314,8 га, із них у постійному користуванні парку знаходиться 3377,3 га.

Деснянсько-Старогутський національний природний парк

Розташування: Сумська область, Середино-Будський район Площа: 16215,1 га Підпорядкування: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України Поштова адреса: 41000, Сумська обл., м. Середина-Буда, вул. Новгород-Сіверська, 62

Національний природний парк "Деснянсько-Старогутський" створено згідно з Указом Президента України від 23 лютого 1999 року №196. Парк розташований у крайній північно-східній частині України, в Середино-Будському районі Сумської області. Його площа становить 16215,1 га, з якої 7272,6 га надані парку в постійне користування.

Старогутська частина парку розташована у межах майже суцільного лісового масиву на третій терасі Десни. Вона має загалом плоску поверхню з невеликими улоговинами. В їх межах розвинуті переважно мезотрофні та оліготрофні болота (тоді як більшість боліт в Україні - евтрофні). Загальну рівнинну поверхню тераси в її західній частині дещо порушують заболочені, а нині меліоровані, долини невеликих водотоків - лівих приток Десни. Ліси Старогутської частини національного парку є крайньою південною частиною масиву відомих Брянських лісів. У Російській Федерації прилегла до нього територія виділяється як Неруссо-Деснянське Полісся.