Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12. Лекція 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

Отруйні й інфекційні речовини

1. Отруйні речовини приймаються до перевезення на автомо­більному транспорті у заводській упаковці.

2. Перевезення особливо небезпечних отруйних і інфекційних речовин здійснюються під збройною охороною. Допускається наявність неозброєної охорони тільки при внутрішніх міських переве­зеннях.

3. Перевезення синильної кислоти в літній період (квітень -жовтень) здійснюється з дотриманням заходів захисту вантажних місць від впливу сонячних променів. При покритті вантажних місць брезентом він повинен розташовуватися на висоті не менш ніж 20 см над вантажем, що перевозиться.

4. Вантажно-розвантажувальні роботи з отруйними речови­нами здійснюються із забезпеченням надійної охорони, що виклю­чає допуск у пункт навантаження (розвантаження) сторонніх осіб.

5. Перевезення інфекційних речовин здійснюється з дотриман­ням таких вимог:

• наявність вентиляції закритих кузовів;

• попередня обробка кузова транспортного засобу дезінфікую-чими розчинами і дезодорантами, що знищують неприємні запахи.

У зимовий період допускається перевезення інфекційних речо­вин у відкритих кузовах.

Радіоактивні речовини

1. Перевезення радіоактивних речовин здійснюється відповід­но до вимог чинних Правил, а у разі міжнародних перевезень — Правил МАГАТЕ.

2. Номенклатура радіоактивних речовин встановлюється Пра­вилами безпеки при транспортуванні радіоактивних речовин.

12.5.8. їдкі й корозійні речовини

1. При перевезеннях свинцевого шлаку, що містить сірчану кислоту, кузов транспортного засобу зсередини покривають шаром картону, просоченого парафіном чи дьогтем, а під час перевезення зазначеного вантажу під брезентом не допускається його безпосе­редній контакт з вантажем.

2. Транспортні засоби, призначені для перевезення їдких і ко­розійних речовин, повинні бути очищені від займистих залишків (солома, сіно, папір і т.п.).

3. При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт з кисло­тами для захисту обслуговуючого персоналу застосовуються такі засоби: протикислотний фартух, костюм із сукна, гумові рукавички, окуляри або маска.

Працювати з кислотами в одязі з бавовняної тканини без кис­лотостійкого просочення забороняється.

4. При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт з лугами використовуються ті самі захисні засоби, що і при роботі з кислота­ми, і костюми з кислотостійким просоченням.

Речовини з порівняно низькою небезпекою при транспортуванні

1. До речовин з порівняно низькою небезпекою при транспор­туванні належать:

• займисті речовини і матеріали (ефіри, нафтопродукти, сірка колоїдна, динітроортокрезолат амонію, макуха, рибне борошно, смоли, тирса, бавовна);

• речовини, що стають їдкими і корозійними за певних умов (окиснювачі, вапно негашене, сульфіди натрію і калію, солі амо­нію);

• не дуже отруйні речовини (пестициди, ізоціаніти, барвники, олії технічні, сполуки міді, карбонату амонію, насіння і плоди от­руйні, аноідна маса);

• аерозолі.

2. Речовини, перелічені в пункті 1, перевозяться відповідно до загальних вимог чинних Правил без застосування системи інфор­мації про небезпеку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]