Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12. Лекція 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

Самостійна робота Особливості організації і технічного забезпечення перевезень окремих класів небезпечних вантажів. Вибухові речовини

1. Перевезення вибухових речовин здійснюється відповідно до вимог чинних Правил і «Спеціальних вимог із забезпечення безпеки під час перевезення небезпечних вантажів класу 1 автомобільним транспортом».

2. Технологія і послідовність навантаження вибухових речовин на транспортні засоби повинні здійснюватися таким чином, щоб вантажоотримувача їх можна було розвантажувати без додаткового переміщення в кузові транспортного засобу.

3. Затарені в бочки вибухові речовини слід перевозити в лежа­чому положенні бочок з орієнтацією їх уздовж поздовжньої осі транспортного засобу.

4. Перевезення вибухових речовин здійснюється при обов'яз­ковому супроводі транспортного засобу відповідальною особою (експедитором), виділеною вантажовідправником-вантажоотримувачем, що має право на охорону або проведення робіт із зазначе­ними вибуховими речовинами.

5. Особа, яка відповідає за перевезення вибухових речовин (су­проводжуючий експедитор), повинна знаходитися в кабіні авто­мобіля, що перевозить вибухові речовини, а при русі колоною — у першому автомобілі.

6. Під час перевезення аміачно-селітрових вибухових речовин (тротилу і його сплавів з іншими нітросполуками, за винятком ви­бухових речовин, які містять рідкі нітроефіри, гексоген і ТЗН) у цент­ралізованих контейнерах слід дотримуватися вимог ДСТУ «Транс­портування вибухових матеріалів у контейнерах. Загальні вимоги».

7. Забороняється перевезення вибухових речовин на автопричепах, автобусах загального призначення й автомобілях з пасажирами.

8. Перевезення вибухових речовин, що містять рідкі нітро­ефіри, при температурі навколишнього середовища нижче темпера­тури їхнього замерзання і при тривалості перевезення понад одну годину, здійснюється на транспортних засобах, що мають утеплені кузови.

9. Під час перевезення ящиків з порохом чи снарядами їх роз­міщують на відстані 0,5 м один від одного і закріплюють.

10. Забороняється проїзд транспортного засобу з вибуховими речовинами на відстані ближче 300 м від вогнищ пожеж і ближче 80 м від факелів нафтогазових промислів.

11. Під час грози в дорозі транспортний засіб з небезпечними вантажами слід зупинити на відстані не менш 200 м від житлових будівель чи лісу і не менш 50 м від інших транспортних засобів, що стоять.

У цих випадках обслуговуючий персонал, крім охорони, повинен бути виведений від транспортного засобу па відстань не менш 200 м.

12. Перевезення транспортних засобів з вибуховими речовина­ми на поромах через водні перешкоди здійснюють за відсутності на поромі інших транспортних засобів і людей.

Гази стиснені, зріджені і розчинені під тиском

1. Перевезення стиснених, зріджених і розчинених під тиском газів здійснюється відповідно до вимог чинних Правил, «Правил безпечної експлуатації цистерн, працюючих під тиском», «Тимча­сових правил перевезення зрідженого природного газу автомобіль­ним транспортом», «Правил безпеки в газовому господарстві», затверджених Держміськтехнаглядом, а також «Технічних умов на газ горючий природний зріджений. Паливо для двигунів внутріш­нього згоряння» (див. додатки 23, 24).

2. Перевезення балонів із стисненими і зрідженими газами до­пускається при повній справності балонів і їхньої арматури, заглу­шок, а також за наявності на балонах чітких написів певного кольо­ру, запобіжного ковпака, знаків небезпеки.

3. Наповнення балонів газами здійснюється до встановленої норми, про що робиться позначка в товарно-транспортній накладній «Балони наповнені не вище встановленої норми», а також запис «Балони перевірені на герметичність, витоків газу немає».

4. На бортових автомобілях балони зі стисненим і зрідженим газом перевозяться:

• у горизонтальному положенні на спеціальних дерев'яних під­кладках з вирізаними гніздами за розміром діаметрів балонів, венти­лями усередину кузова;

• у вертикальному положенні — із установленими на балонах кільцями, виготовленими з гуми чи мотузки діаметром не менш 25 мм для запобігання від ударів.

Граничне завантаження автомобілів встановлюється залежно від категорії доріг.

5. Під час перевезення балонів з газом у літній період їх вкри­вають брезентом для захисту від нагрівання сонячними променями, крім того, на бортових автомобілях встановлюють два вуглекис­лотних чи порошкових вогнегасники, у передньому куті лівого бор­та — червоний прапорець.

6. Автомобілі-цистерни автопоїзди (рис. 12.3), які застосову­ються для перевезення стиснених, зріджених і розчинених під тис­ком газів, повинні мати, крім написів, передбачених чинними Пра­вилами, такі клейма і написи:

назва заводу-виробника;

номер цистерни;

рік виготовлення і дата огляду;

загальна маса, т;

місткість, м3;

величина робочого і випробувального тиску, кПа; клеймо ВТК заводу-виробника; реєстраційний номер.

7. На автомобілях-цистернах повинно бути встановлене таке обладнання:

• вентиль для заповнення і випуску (зливу) газів, що перево­зяться;

• вентиль для відбору парів газів, що перевозяться;

• вентиль для вирівнювання тиску і випуску (скидання) парів на верхній частині цистерни;

• два запобіжні клапани;

• манометр;

• пристрої контролю рівня рідини;

• пристрої, що автоматично захищають автоцистерну від ава­рійних витрат газу по зливно-наливних комунікаціях.

8. При проведенні газоскидання (у разі потреби) слід керувати­ся такими вимогами:

• у районі газоскидання стороннім особам забороняється знахо­дитися на відстані ближче 50 м;

• газоскидання токсичних речовин дозволяється у спеціально відведених для цієї мети місцях і з дотриманням заходів особистої безпеки персоналу;

• під час газоскидання двигун транспортного засобу слід вимк­нути, транспортний засіб і комунікації газоскидання надійно заземлити;

• тиск скидання не повинен перевищувати більш ніж на 10 % робочий тиск цистерни;

• тиск у цистерні повинен знижуватися зі швидкістю не більше ніж на 10 кПа за хвилину;

• скидання газу здійснюють за вітром убік від транспортного засобу, населених пунктів і будівель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]