Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕДМОВА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

2). Води з специфічними компонентами

У Львівській області до цієї групи відносяться води з підвищеним вмістом органічних речовин, сульфідні, бромні, йодобромні і залізисті.

Бромні і йодобромні виявлені тільки поодинокими аналізами і не вико­ристовуються, тому їхня характеристика тут не наводиться.

2.1). Мінеральні води з підвищеним вмістом органічних речовин

До цієї групи відносяться води, що містять органічні речовини в кількості не меншій за 0,8 г/дм3. Це найвідоміша "Нафтуся", яка складає основу гід-ромінеральної бази курорту Трускавець і нафтусеподібні води курортів Схід-ниця, Шкло та інших родовищ і накопичень. За своєю дією на організм людини, ця вода є унікальною при лікуванні ннрково-кам'яної хвороби та ряду захво­рювань шлунка. За хімічним складом це гідрокарбонатна магнієво-кальцієва вода з мінералізацією 0,0-0,8 г/дм3 та незначною кількістю сірководню (до 1,5мг/дм3). Вміст органічних речовин у перерахунку на валовий вуглець змі­нюється від 10-15 до 30мг/дм3. Присутність сірководню надає воді спе­цифічного запаху, а органіки — смаку.

Родовище "Нафтуся" у Трускавці пов'язано з водоносним горизонтом у відкладах воротищенської світи неогену, з добре промитою її частиною (за-горська підсвіта). Формування хімічного складу відбувається внаслідок взаємодії інфільтраційних вод з вміщуючими иіщано-глинистими відкладами, збагаченими органікою нафтового ряду |21).

Мінеральні води типу "Нафтуся" розвіданих родовищ у Східниці і Верхньому Синьовидному пов'язані з менілітовими сланцями неогену, які дуже поширені в гірській частині Карпат. Менілітові сланці — це чорні, темно-сірі або коричневі тонкорозшаровані невапнисті аргіліти збагачені бітумінозною органічною речовиною (до 20%) — керогеном. Вони утворюють потужні пачки (до 300-400 м) з прошарками пісковиків, а в підошві залягає кремневий горизонт. Саме з контактом останнього і нижньою товщею аргілітів пов'язані водоносні горизонти мінеральної води потужністю від 5-8 до 12-15м.

За хімічним складом води Скибопоїзоии відрізняються відТрускавсцьких перевантаженням натрію (до 90%). Мінералізація їх досягає 1,0 г/дм3, вміст органічних речовин — 15-35 мг/дм3 (ЗІ.

В гідрогеологічному плані родовища приурочені до мініатюрних арте­зіанських басейнів, в межах яких знаходяться області живлення розванта­ження і транзиту, а площа не перевищує декількох квадратних кілометрів. В результаті інфільтрації атмосферних опадів через водовмісні породи вода змі­нює свій хімічний склад, збагачується органічною речовиною і набуває харак­терних органолептичних ознак (смак, запах). В Карпатах в межах поширення менілітової світи виявлено багато джерел з аналогічною за хімічним складом, смаком і запахом водою. Але віднесення їх до ряду лікувальних можливе тільки після детального вивчення фізіологічної дії води на організм.

2.2). Сульфідні води

Специфічним компонентом, який зумовлює фізіологічну дію цих вод є сірководень (Н25) і гідросульфід (115), сумарний вміст яких повинен пере­вищувати 10 мг/дм3. Сульфідні води дуже поширені на Львівщині і генетич­но пов'язані з родовищами самородної сірки, які зустрічаються в смузі зчленування Волино-Подільської плити з Передкарпатським прогином. Водо­вмісними відкладами є сірконосні вапняки та гіпеоангідрити баденського ярусу неогену перекриті товщею глин. Утворення сірководню в підземних водах зумовлено процесами сульфатредукції — відновлення сульфатів у водному середовищі до сірководню в анаеробних умовах.

Сульфідні води представлені азотними сульфатними і гідрокарбонатно-сульфатними кальцієвими водами з мінералізацією до 5,0 г/дм1. Вміст сірко­водню від 50 до 170 мг/дм3. Широко відомі курорти Львівщини Немирів, Лю­бінь Великий, Шкло, які використовують сірководневі води.

Є також сульфідні води на Трускавсцькому курорті, пов'язані з нижньою частиною гіпсо-глинистої "шапки" воротищенських відкладів. Розкриті вони старими шахтами глибиною до 100 м, які тепер заповнені соленими водами і розсолами сульфатно-хлоридного або хлоридного складу. Мінералізація змінюється від 6,0-9,0 г/дм3 до 150-300 г/дм3, вміст сірководню досягає 70-80 мг/дм3. На жаль, в даний час, вони курортом не використовуються.