Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕДМОВА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Фізико-географічні умови

Курорт знаходиться на Подільській височині, на висоті 275 м, в долині р.Верещиця (притока Дністра), на віддалі 28 км на південний захід від Львова і 8 км на південь від м. Городок та зв'язаний з ними шосейною, а зі Львовом також і залізничною дорогою. Територія курорту зайнята великим старовинним лісопарком площею понад 48 га. В парку переважають листяні породи дерев (дуб, граб, бук та ін).

Клімат курорту — помірно-континентальний з надлишковою і достатньою вологістю, негарячим літом, м'якою зимою і теплою осінню. Зима, загалом, відзначається значною хмарністю і частими туманами, нерідко тут бувають від­лиги, сніжний покрив нестійкий. Середня температура січня -4°С. Літо тепле, переважають ясні, сонячні погоди, середня температура липня 18°С. Для літа притаманна велика кількість опадів, що випадають у вигляді грозових злив і теп­лих дощів. Осінь — тепла, суха. Теплий період триває 180-190 днів, починаючи з середини квітня і закінчуючись у другій декаді жовтня. Відносна вологість повітря коливається на протязі року від 55% до 80%. Опадів близько 700 мм в рік, максимум — в червні-липні. Число годин сонячного сяйва близько 1500 б рік.

В орогідрографічному відношенні район являє собою суміжну зону Воли-но-Подільської височини та Прикарпатської низовини. Район Великого Любі­ня є частиною Прикарпатської низовини, яка поблизу курорту перетинається грядами невисоких пагорбів Розточчя, відокремлених один від одного довгими долинами.

Територія курорту розташована на правобережній надзаплавній терасі долини р. Верещиці, яка являє собою пологу рівнину з широким розвитком торфовищ. Абсолютні відмітки поверхні землі району становлять 259-315 м, в районі курорту — 280м.

По західній межі курорту протікає р.Верещиця шириною 10-15м та глибиною 1,5-2,0м.

Основними природними лікувальними чинниками курорту є сульфідні води Великолюбінського родовища та лікувальні торф'яні багна (грязі) Р.ели-колюбінського родовища, які згідно Постанови КМ України № 1499 від 11.12.1996 р. відносяться до об'єктів категорії лікувальних.

Основний лікувальний профіль — захворювання серцево-судинної та нер­вової систем, органів опори та руху, гінекологічних та шкірних захворювань тощо. В санаторії функціонує одне з перших в Україні (1978р.) відділення для доліковування хворих, які перенесли гострий інфаркт міокарду та відділ реа­білітації дітей з дитячим церебральним паралічем.

Типи мінеральних вод курорту та їх бальнеологічна характеристика

Води верхньотортонського водоносного горизонту за хімічним складом гід-рокарбонатно-сульфатні кальцієві з мінералізацією від 1,9 г/дм3 до 2,5г/дм-". Вміст сірководню у воді, як правило, перевищує 50 мг/дм3.

20.04.1974 року Центральним НДІ курортології і фізіотерапії (м.Москва) видані кондиції на мінеральні сульфідні води курорту Любінь Великий, які виведені експлуатаційними свердловинами № 1-К і № 2-К.

На цей час мінеральні води родовища виводяться свердловинами Лі; 1-К, №2-К та джерелом №2.

В 1952 році каптажною свердловиною №1-К глибиною 21,5 м, яка про­бурена Українською комплексною гідрогеологічною експедицією на відстані 50 м від джерела ЛЧ (колишній "Людвіг") були виведені з ратинських вапняків тираської світи верхнього тортону сульфідні гідрокарбонатно-сульфатні кальцієві води з мінералізацією 1,9-2,5 г/дм3. Свердловина №1-К експлуатується санаторієм з 1956 року по даний час з дебітом від 55,0 м3/ добу (1956 р.) до 23,8 м3/добу (2001 р.). Джерело №1 ("Дюдвіг") ліквідовано в 1976 році через антисанітарні умови.

В 1967 році на території санаторію була пробурена резервна каптажна свердловина №2-К глибиною 50 м, яка вивела на поверхню такі ж мінеральні води, що й експлуатаційна свердловина №1-К. Крім свердловин №1-К і №2-К на території курорту розташоване висхідне джерело №2 з орієнтовним дебітом до 26 м3/добу, яке раніше було відоме під назвою "Адольф". На цей час джерело не використовується. По даним польових вимірів дебіт джерела складає 0,2 л/сек (2001 р.).

20.04.1977 року Державною комісією по запасах корисних копалин при РМ СРСР (протокол №7830) затверджені експлуатаційні запаси середньосульфідних (вміст сірководню 66-75 мг/дм3) мінеральних вод для бальнеолікування Великолюбінського родовища в кількості по категоріях: А — 442 м3/добу (експлуатаційні свердловини №№ 1-К, 2-К), В — 134 м3/ добу (експлуатаційні свердловини №№ 1-К, 2-К). На сьогодні експлуатаційні запаси родовища використовуються за допомогою двох свердловин з загальним видобутком води близько 33 м3/добу, тобто трохи більше 5% запасів (див. додаток 1).

В 1994-1999рр. комплексна гідрогеологічна партія ГГП "Укргеокап-тажмінвод" в районі курорту Любінь Великий проводила детальну розвідку з підрахунком запасів та оцінку екологічного стану нової ділянки Великолюбінсь­кого родовища торф'яних лікувальних пелоїдів. В процесі детальної розвідки був виконаний комплекс гідрографічних, обстежувальних і розвідувальних робіт, якими було встановлено, що пелоїди Великолюбінського родовища представлені торфами двох різновидів: тростинно-осоковим і осоково-тростинним. Для лікувального використання придатні обидва шари торфів, які за своїми властивостями повністю відповідають вимогам, які пред'являються до лікувальних грязей.

Згідно загальноприйнятої класифікації торфи Великолюбінського родовища відносяться до різновиду низькомінералізованих слабосульфідних високозольних сульфатних магнієво-кальцієвих пелоїдів. Живлення родовища здійснюється, в основному, ґрунтовими водами, що зумовлює формування низинних видів торфу. Балансові запаси лікувальних торфів родовища складають 204,7 тнем3, в тому числі: по категорії А - 75,7 тис.м3; по категорії В - 128,9 тис.м3 (протокол ДКЗ України №492 від 12.03.1999 р.).

ПРОФІЛЬ КУРОРТУ, ЛІКУВАЛЬНІ МЕТОДИКИ

На курорті здійснюється лікування хворих із захворюваннями органів кровообігу, руху і опори, периферійної нервовоїсистеми. Цілющий ефект суль­фідних (сірководневих) мінеральних вод в основному зумовлений дією віль­ного сірководневого газу.

Лікувальна дія сульфідних вод проявляється регулюючим впливом на кро­вообіг, функціональний стан нервової системи, діяльність ендокринних залоз і реактивність всього організму, їх застосування сприяє нормалізації обміну речо­вин, проявляє розсмоктуючу і десенсибілізуючу дію при запальних захворюван­нях органів руху і опори, периферійної і центральної нервової системи, гінеколо­гічних захворюваннях. Особливо ефективні ці води при порушеннях серцево-судинної системи. Незамінимі сірководневі води при лікуванні хворіб шкіри. Без­посередній вплив сірководню полягає у тому, що він викликає подразнення нер­вових закінчень в шкірі та слизовій оболонці дихальних шляхів, проникає через шкі­ру в тканини організму, сприяє утворенню в організмі гістаміноподібної речовини.

З 1978р. у Любені Великому було створено реабілітаційне відділення для лікування хворих, що перенесли гострий інфаркт міокарду, а з 1998р. у сана­торії функціонує відділ Для лікування дітей з дитячим церебральним паралічем. Тут успішно лікуються захворювання кістково-суглобової системи, артрози, арт­рити, остеохондрози, спондільози, посттравматичні ускладнення, хвороби шкіри.

Основне використання вод з вмістом сірководню понад 10 мг/дм3 — це купелі у ваннах. Такою методикою забезпечується найкращий контакт шкіри пацієнта з сірководнем води і перехід газу через шкіру в тканини організму. Дозування кількості сірководню, який потрапить в організм, досягається при­писуванням лежачих, сидячих, двокамерних та чотирикамерних ванн. Різна площа шкіри занурена у воду — різна кількість сірководню всмоктується в тканини організму.

Воду використовують також для інгаляцій і зрошень.

Поряд з мінеральними водами широко застосовують торф'яні пелоїди, які добувають із торф'яників в околицях курорту. Пелоїди вирізняються високими терапевтичними якостями, містять значну кількість сірководню. Крім цього, застосовують кліматотерапію, лікувальну фізкультуру, штучні вуглекислі ван­ни, фізіотерапевтичні процедури та ін.

Крім основних лікувальних факторів, якими є сірководнева вода для купелей та природні торфи для теплолікування, впроваджено в практику ряддопоміжиих лікувальних методик: гінекологічні спринцювання і торфотампони, рефлексо-терапія. тренажерний зал, аромотерапія, кисневі пінки, масаж, підводний душ, гідропатичні процедури, підводне горизонтальне розтягування хребта, стомато­логічна та логопедична допомога. Функціональна та клініко-біохімічна діагнос­тика, консультації невропатолога, дитячого невролога, гінеколога, кардіолога, терапевта. Гомеопатія, іридодіагностика, лікувальна фізкультура та повний набір фізіотерапевтичних процедур.

В залежності від захворювання, розроблені конкретні методики для хво­рих кардіологічного, ревматологічного, неврологічного, дерматологічного та гінекологічного профілів.