Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧІ (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
72.95 Кб
Скачать

Комплексна ситуаційна задача варіант № з

Ви - менеджер ТОВ «Світоч», що є аграрним підприємством. Вирішіть наступну виробничу ситуацію.

  1. Вихідні дані:

ТОВ «Світоч», має 3200 га сільськогосподарських угідь, середньорічна чисельність працюючих - 255 осіб, кількість населених пунктів - 3, функціонує 2 відділки до складу яких входять 1 рільнича бригада, 2 тракторних бригади, 2 молочнотоварні ферми, свиноферма, 2 відгодівельні ферми, вівцеферма. До підрозділів обслуговуючого і підсобного виробництва відносяться автопарк, ремонтна майстерня, будівельна бригада, млин, консервний цех, цегельний завод, їдальня.

Правлінням ТОВ розглядається проект досліджень, що вже обійшовся підприємству в 150 тис. грн. Відомо, що у випадку продовження проекту він буде закінчений через рік. Результати досліджень дозволять зменшити сукупні виробничі витрати цегельного заводу на 3% і можуть бути продані іншій організації за 100 тис. грн.

Додаткові витрати пов'язані із завершенням робіт:

а) матеріали - 60 (80) тис. грн.

б) трудові витрати становлять 40 тис. грн. Спеціалісти мають високу кваліфікацію і питання їх найму складне. Вони були переведені з виробничого відділу для виконання проекту і на минулій нараді керівник підприємства відмітив, що у випадку повернення йому цих спеціалістів підприємство може додатково продавати продукції на 250 тис. грн. щорічно. За підрахунками економіста прямі витрати на виробництво цієї продукції складають 200 тис. грн., а сума накладних витрат (всі витрати постійні) - 10 тис. грн.

в) утримання штату дослідників - 60 тис. грн. Було прийнято рішення про те, що наступний етап досліджень — останній і найважливіший. Тому після закінчення робіт співробітники будуть виведені зі штату і звільнені з вихідною допомогою 25 тис. грн.

г) витрати на обслуговування будівель загального призначення становлять 35 тис. грн. Керівник проекту не має чіткої уяви, що включається в ці витрати. Однак відомо, що відділ бухгалтерського обліку щорічно розподіляє ці суми на кожен відділ.

Обсяг виробництва продукції цегельного заводу за звітний рік досяг 3220 тис. грн. Виробничі витрати склали 2250 тис. грн., з них 445 тис. грн. - постійні витрати.

  1. Завдання до ситуації:

1.Опрацювати заходи удосконалення структури управління підприємства, оскільки фактична є залишковою, сформованою в реформованому колективному сільськогосподарському підприємстві. Визначте орієнтовний склад категорій апарату управління і виконайте схему пропонованої структури.

2.Підготовити рішення про затвердження пакету посадових інструкції, що має стати логічним наслідком впровадження нової структури управління ТОВ «Світоч».

3.Здійснити економічне обґрунтування пропозицій про доцільність продовження виконання інноваційного проекту на цегельному заводі. Чітко пояснити причини вашого трактування кожної статті витрат.

    1. Визначити основні характеристики організації інноваційної діяльності щодо проекту, які доцільні в конкретному випадку (в т.ч. статус керівника проекту, характер підпорядкування співробітників).

    2. Сформулювати основні принципи побудови структур управління інноваційною діяльністю на виробничих підприємствах.