Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
412.46 Кб
Скачать

3. Електрон

Електронна пошта - це одне із центральних застосувань Internet. Використовуючи електронну пошту (E-mail) користувач може спілкуватися з людьми у всьому світі, часто отримуючи відповідь у той самий день чи навіть за декілька хвилин. Листи користувача зберігаються у поштоеій скриньці адресата до тих пір, поки він їх не прочитає, через те небезпека, що вони залишаться непоміченими, є невеликою. Користувач може включати у текст листа попередні повідомлення; надсилати лист одній людині або декільком людям одночасно. E-mail - зручний та потужний інструмент, попрацювавши з ним деякий час, ви будете дивуватися, як ви обходилися без нього раніше.

E-mail дає можливість надсилати повідомлення за допомогою комп'ютера. E-mail має переваги перед звичайною поштою, і не остання із них - швидкість доставки. Не дарма класичну поштову службу США на жаргоні Internet називають "snail mail" -"пошта-равлик".

На відміну від листа, надрукованого на папері, електронний лист зберігається на диску вашого комп'ютера. Ви можете працювати із ним, як із будь-яким іншим файлом: завантажувати у текстовий редактор для редагування та друку, чи надіслати іншій особі.

Незважаючи на те, що більша частина листів є текстовими повідомленнями, можливості E-mail не обмежені передачею символів. Якщо у користувача виникає потреба надіслати файл у двійковому вигляді, наприклад, таблицю Excel, документ, підготовлений у Word, виконувану програму - це можна зробити, використовуючи стандарт МІМЕ. МІМЕ (Багатоцільове розширення пошти в Internet) - це новий стандарт, який допомагає подолати заборону на пересилання двійкових даних.

E-mail як засіб комунікації породив новий термін „асинхронна комунікація". Цей термін означає, що E-mail звільняє користувача від звичайної послідовності подій, пов'язаних з процесом спілкування.

Сучасний поштовий клієнт зазвичай підтримує такі функції: підписи, адресні книги, додатки, поштові скриньки для вхідних та вихідних листів, фільтрування/маршрутизацію, універсальну поштову скриньку.

Детальніше розглянемо кожну із цих функцій.

Підписи. Функція підпису надає можливість автоматично приєднувати файл чи текстову мітку до кожного вихідного повідомлення. Краще, якщо їх декілька. Тоді ділові листи можна підписувати одним способом, а приватні - іншим.

Адресні книги. За допомогою адресних книг можна зберігати як індивідуальні E-mail адреси, так і групові, тобто цілі списки розсилання. Деякі пакети автоматично приєднують до адресної книги адресу повідомлення, яке надійшло.

Додатки. E-mail служить для пересилання файлів у текстовому форматі. Бінарні (двійкові) файли (графіка, виконувані програми і т. ін.) кодуються спеціальним чином і передаються як додатки. Хоча кінцевий користувач може сприймати додатки як окремі файли, насправді вони оформлюються як частина поштового повідомлення. Найпопулярнішим форматом додатку є формат МІМЕ. Він перетворює двійковий файл у текст, відмічає маркерами його початок і кінець. Маркер початку включає ім'я файла і тип додатку. Після отримання повідомлення поштовий пакет знову перетворює текст у двійковий файл. При цьому зберігає ім'я (існує можливість змінити його), відображає ім'я та розмір файла, піктограму (вона відповідає його типу).

Поштову скриньки. Для ведення численної переписки за допомогою E-mail дуже незручно тримати усю кореспонденцію в одній поштовій скриньці. Необхідно мати можливість легко створювати декілька поштових скриньок або папок, для роботи з різними кореспондентами. Сучасні пакети мають можливість створювати декілька папок, які розташовані ієрархічно.

Фільтрування/маршрутизація. Завдяки способам фільтрування або маршрутизації можна задавати правила, за якими програма повинна обробляти вхідні повідомлення.

Окрім тих функцій, які перераховані вище, деякі E-mail програми дозволяють перевіряти орфографію, шифрувати повідомлення та ін.

Розглянемо деякі поради щодо послуговування E-mail.

  1. У жодному разі не довіряйте E-mail ті листи, які можуть бути використані проти Вас - копії файлів часто залишаються на довгі роки.

  2. Не посилайте неетичних повідомлень навіть тоді, коли Ви звертаєтесь до своїх друзів; адміністратори мереж несуть відповідальність за роботу мережі, через те вони можуть отримати скарги від користувачів на Вас.

  3. Будьте обережними із фразами, які можна тлумачити двояко.

  4. Використовуйте великі та малі літери. Великі літери можна використовувати для надання емоційності деяким словам листа.

  5. Не використовуйте зайвих символів, які можуть бути сприйняті деякими поштовими програмами як службові символи.

  6. Не використовуйте довгих рядків, оскільки повідомлення у деяких поштових програмах може погано читатися; доцільно писати не більше 60 символів у рядку.

  7. Перед відсиланням повідомлення ще раз уважно його перегляньте. У більшості випадків користувач сам несе відповідальність за вміст свого листа.

На початку кожного електронного листа знаходиться заголовок, який складається із декількох символьних рядків. Від тексту листа він відокремлюється порожнім рядком. Кожен рядок заголовка починається із ключового слова, яке визначає формат рядка. Нижче наведений опис основних полів заголовка.

Received - відмітка про проходження через поштовий комп'ютер (поштовий штемпель). Таких рядків може бути декілька. Кожен із них визначає, коли лист проходив через відповідний вузол мрежі.

Date - дата та час відправлення листа; вони вказуються у стандартному форматі, оскільки поштова система уміє сортувати повідомлення за часом, якщо заданий відповідний параметр.

From - ім'я відправника та зворотня адреса <відокремлена кутовими дужками>.

Message-Id - внутрішній ідентифікатор повідомлення; надається поштовою службою відправника. Кожному листу присвоюється унікальний, єдиний у світі ідентифікатор. Його можна використовувати для посилань на лист і як вхідний номер.

То - адреса одержувача.

Subject - тема повідомлення. Примітка Re: означає, що це повідомлення - відповідь (від слова reply) на інше повідомлення. При підготовці відповіді на лист поштова програма автоматично бере тему із первинного повідомлення. Це зручно, коли йде переписка на одну тему. Поштова програма може сортувати повідомлення по темах.

Status - статус повідомлення. Поштова програма помічає для себе, що повідомлення вже прочитане, щоб повторно не запропонувати його як нове.

Приклад листа, отриманого за допомогою E-mail, наведений у додатку. У даному випадку послуговуються поштовим клієнтом Eudora.

Працюючи з E-mail варто пам'ятати, що легко можна заразити комп'ютер різними вірусами. Як правило, такий вірус розсилає себе без вашого відома усім вашим знайомим, електронні адреси яких зазначені в адресній книзі. Щоб уникнути цього, можна послуговуватися різними способами.

  1. Мати постійно працюючу програму-монітор (сторож), яка перевіряє усе, що надходить у комп'ютер. Комп'ютер може злегка пригальмовувати, проте гарантується, до деякої міри, безпека.

  2. Ніколи не відкривати файли, приєднані до листів, якщо немає впевненості у їхньому походженні й призначенні. Такі віруси не страшні доти, поки користувач сам їх не запустить.

Щоб убезпечити себе від вірусів, можна відключити вікно попереднього перегляду листа в поштовій програмі.

З погляду безпеки категорично не рекомендується робити свою електронну адресу надбанням широкої громадськості. Вона вам потрібна для переписування з визначеними людьми - от нехай тільки ці люди її й знають. Уникайте залишати свою адресу у мережі, тому що це спричинює не тільки вірусну загрозу, але й те, що незабаром вона потрапить у руки спамерів. Спам - це нав'язлива реклама. Щоб не витрачати дорогоцінний час на відсортовування потрібної інформації, краще пам'ятати: ваша електронна адреса - конфіденційна інформація і подумайте тричі, перш ніж де-небудь її залишити. Крім того, є смисл завести два адреси: одна для вузького кола обраних, інша для тих випадків, коли вам усе-таки необхідно повідомити адресу сторонньому, наприклад, при одержанні реєстраційного ключа до програми.

Для роботи з E-mail існує досить багато найрізноманітнішого програмного забезпечення, наприклад, існують такі поштові клієнти: Pegasus Mail, cc:Mail, Microsoft Mail, Eudora, The Bat, Outlook Express, Outlook 2000. Далі розглядатимемо лише те програмне забезпечення, яке функціонує у середовищі WWW. Фактично у даному випадку в ролі поштового клієнта виступає деякий сайт. Прикладами таких поштових клієнтів є:

  • Hotmail (www.hotmail.com);

  • Yahoo! (www.yahoo.com);

  • Express-Mail (mail.zp.ua);

  • @Ukr.net (е.ukr.net);

  • ©MAIL.RU (mail.ru);

  • Яндекс (www.vandex.ru,:

  • Rambler-почта (mail.rambler.ru):

Розглянемо основні прийоми роботи із такими системами на прикладі Hotma Відкриваємо початкову сторінку сайта поштової системи ' Hotmail (http://www.hotmail.com). Ті користувачі, котрі є зареєстрованими клієнтами даної поштової системи, можуть увійти у неї, скориставшись персональною ідентифікаційною інформацією - адресою поштової скриньки та паролем. В іншому випадку потрібно зареєструватися. Цокаємо на кнопці Sign Up.

З'являється нова сторінка, на якій підтверджуємо

намір зареєструватися - цокаємо на

гіперпосиланні MSN Hotmal.

Наступна сторінка має рекламний характер та

при потребі надає користувачеві можливість

переглянкти демонстраційний ролик про

послуговування поштовою службою.

Для просування далі натискуємо кнопку

Get it free

Наступне вікно є важливим. На даній сторінці за допомогою форми здійснюється реєстрація користувача. Потрібно заповнити запропоновану форму: вибрати потрібне із

запропонованого списку варіантів (опцій) та вручну записати потрібну інформацію. Врешті-решт, заповнивши форму та перевіривши інформацію, натискуємо кнопку I Accept.

Якщо користувач допустить помилки під час заповнення форми, система поверне його на сторінку з формою та вкаже те місце, яке потрібно поправити.

Наступна сторінка є підтвердженням того, що

користувач з іменем proba_pera успішно

зареєстрований. Натискуємо кнопку Continue.

Нова сторінка має рекламний характер.

Пропускаємо її; кнопка Continue.

Переходимо на сторінку, яка вже не відноситься до реєстраційної частини поштової служби Hotmail. Зараз активною є закладка Today. Бачимо, що доступний об'єм поштової скриньки дорівнює 1000 MB. У поштовій скриньці є1 лист і він не прочитаний.

Переходимо на закладку Mail для того, щоб переглянути вхідні листи. Маємо один лист, який надійшов від персоналу системи Hotmail. Відкриємо його. Цокаємо на гіперпосиланні Hotmail Staff, яке відноситься до поля From. Це привітання користувачеві, яке містить елементи реклами.

Напишемо комусь листа. За допомогою кнопок навігації браузера повертаємося на сторінку зі списком листів. На цій сторінці у горизонтальному меню вибираємо команду New Message. З'являється нова сторінка. Заповнюємо форму - пишемо лист.

При потребі до листа можна приєднати файл/файли. Для цього цокаємо на кнопці Attach і далі вибираємо потрібний файл/файли.

Заповнивши форму та перевіривши усю інформацію, натискаємо кнопку Send – відсилаємо лист. З’являється нова сторінка з інформацією-підтвердженням.