Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Фінансова звітність малих підприємств.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

3. Загальні вимоги п(с)бо 25 до фінансового звіту малого підприємства

П(с)БО 25 установлює зміст і форму Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва в складі Балансу (форма №1-м) і Звіту про фінансові результати (форма 2-м) та порядок заповнення його ста­тей. Показники цього звіту наводяться у тисячах гривень з одним де­сятковим знаком.

Норми П(с)БО 25 застосовуються суб'єктами малого підприємництва, які визнані такими відповідно до чинного законо­давства, і представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності.

Підприємства, які за результатами діяльності за минулий рік визнаються відповідно до чинного законодавства суб'єктами малого підприємництва, застосовують Положення (стандарт) 25 у поточно­му (звітному) році. Якщо такі підприємства, а також новостворені за результатами діяльності за І квартал або І півріччя поточного (звітного) року не можуть бути відповідно до чинного законодавст­ва визнані суб'єктами малого підприємництва, то фінансовий звіт цими підприємствами складається за цей і подальші періоди поточ­ного (звітного) року відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року №87 (стандарти 2, 3, 4, 5).

Підприємства, які за результатами діяльності за 9 місяців поточного (звітного) року не можуть бути відповідно до чинного законодавст­ва визнані суб'єктами малого підприємництва, можуть складати фінансовий звіт за 9 місяців і звітний рік із застосуванням Положення (стандарту) 25.

Суб'єкти малого підприємництва середньооблікову чисельність працюючих визначають у порядку, установленому Державним комітетом статистики України. Представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності показники про середньооблікову чи­сельність не подають.

Згортання статей активів та зобов'язань є неприпустимим, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. У графі 4 Звіту про фінансові результати на­водяться дані за аналогічний період минулого (попереднього) року.

Форма Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва включає в себе лише баланс (форма № 1-м) та звіт про фінансові ре­зультати (форма №2-м).

4. Особливості складання Балансу суб'єктами малого підприємництва

Форму Балансу суб'єктів малого підприємництва визначено П(С)БО 25 "Фінансовий звіт малого підприємництва" (затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000р. №39 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.03.2000р. за № 161/4382, та зміни і доповнення Наказом МФУ від 25.11.2002 р. № 989 , форма № 1-М (код ДКУД 1801006). Додаток Ж.

Баланс за формою № 1-м в активі налічує 13 статей, а в пасиві — 15 статей. Це пов'язано з тим, що для суб'єктів малого підприємництва дозволяється об'єднувати облік розрахунків, до­даткового капіталу, готової продукції на одному балансовому ра­хунку, показувати забезпечення, довгострокові зобов'язання в цілому.

Баланс суб'єкта малого підприємництва складається щок­вартально і за рік в тисячах гривень з одним десятковим знаком і включає такі розділи та кількість статей, суми по яких включа­ються у валюту Балансу (табл. 27).

Таблиця 27

Структура і обсяг статей Балансу суб'єкта малого підприємництва

Актив

Пасив (капітал + зобов'язання)

Розділ І. Необоротні активи (4 статті)

Розділ II. Оборотні активи (8 статей)

Розділ III. Витрати майбутніх періодів (1 стаття)

Розділ І. Власний капітал (5 статей)

Розділ II. Забезпечення наступних витрат і цільове фінансування (1 стаття)

Розділ III. Довгострокові зо­бов'язання (1 стаття) Розділ IV. Поточні зобов'язання (7 статей)

Розділ V. Доходи майбутніх періодів (1 стаття)

БАЛАНС

БАЛАНС

Для підтвердження того, що підприємство є суб'єктом малого підприємництва, до обов'язкових реквізитів Балансу відноситься середньооблікова чисельність працюючих.

Суб'єкти малого підприємництва середньооблікову чисельність працюючих визначають у порядку, установленому Дер­жавним комітетом статистики України. Представництва інозем­них суб'єктів господарської діяльності показники про середньо-облікову чисельність не подають.

Правила оцінки активів, зобов'язань і власного капіталу для суб'єктів малого підприємництва залишаються такими ж як і для усіх інших підприємств і регламентуються відповідними П(С)БО.

Зміст і характеристика статей Балансу суб'єкта малого підприємництва наведено в табл.

Таблиця

Зміст і характеристика статей Балансу суб'єкта малого підприємництва.

Назва статті та номер рахунку, субрахунку

Код рядка

Зміст статей

1

2

3

АКТИВ Розділ І. Необоротні активи

Незавершене вироб­ництво (15,377)

020

Відображається вартість незавершених капітальних інвестицій (включаючи ус­таткування для монтажу), що здійсню­ються для власних потреб суб'єкта мало­го підприємництва, а також авансові пла­тежі для фінансування таких інвестицій.

Основні засоби: (р.031-р.032) Первісна вартість (10,11,12) Знос (13) Залишкова вартість

032 030 031

Показується вартість власних і отрима­них на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних держав­них майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів, а також вартість інших необоротних активів і вартість нематеріальних активів. У цій статті наводяться окремо первісна (пере­оцінена) та залишкова вартість основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів, а також нарахова­на в установленому порядку сума їх зно­су. До підсумку Балансу включається за­лишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю вказаних необоротних активів і сумою їх зносу на дату Балансу

Довгострокові фінан­сові інвестиції (14)

040

Тут відображаються фінансові інвестиції на період більше одного року, які не мо­жуть бути вільно реалізовані в будь-який час

Інші необоротні акти­ви (16,17,18,19)

070

В цій статті наводяться суми інших нео­боротних активів, які не можуть бути включені до згаданих вище статей І розділу активу Балансу.

Усього за розділом І

Сума рядків (020+030+040+070)

Розділ II. Оборотні активи

Виробничі запаси (20,21,22,23,25)

100

У цій статті відображається вартість запасів] сировини, основних і допоміжних ма­теріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектувальних виробів, запасних час­тин, тари (крім інвентарної), будівельних матеріалів та інших матеріалів, призначе­них для використання в ході нормального операційного циклу; вартість дорослих тва­рин на відгодівлі і в нагулі, птиці, звірів, кролів, дорослих тварин, вибракуваних з основного стада для реалізації, та молодня­ку тварин, а також сума витрат в незавер­шене виробництво і незавершені роботи (послуги).Валова заборгованість замов­ників за будівельними контрактами

Готова продукція (26,27,28)

130

У цій статті показується собівартість ви­робів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, прийман­ня, укомплектовані згідно з умовами до­говорів із замовниками та відповідають технічним умовам і стандартам, а також покупна вартість товарів, які придбані підприємством для подальшого продажу

Дебіторська заборго­ваність за товари, ро­боти і послуги: чиста реалізаційна вартість (р.161-р.162) первісна вартість (36, 34) ре­зерв сумнівних боргів (38)

160 161 (162)

Показується заборгованість покупців або замовників за реалізовану їм про­дукцію, товари, роботи або послуги, включаючи заборгованість забезпечену векселями. У підсумок розділу вклю­чається чиста реалізаційна вартість, яка визначається шляхом вирахування з дебіторської заборгованості резерву сумнівних боргів, (рядок 160)

Дебіторська заборго­ваність за розрахунка­ми з бюджетом (641,642,644)

170

В цій статті показується визнана дебіторська заборгованість казначейсь­ких, фінансових і податкових органів

Інша поточна дебіторська заборго­ваність (37,66 та ін.)

210

Показується заборгованість дебіторів, яка не може бути включена у статті по зядках 160-170 та, яка відноситься до поточної.

Поточні фінансові інвестиції (352)

220

В цій статті показуються фінансові інве­стиції на строк, що не перевищує один )ік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів)

Грошові кошти та їх еквіваленти: в національній валюті (301,311,313,333,351) в іноземній валюті (302,312,314,332,334)

230 240

Відображаються грошові кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточ­них операцій, а також еквіваленти гро­шових коштів. Кошти, які не можна ви­користати для операцій протягом року, починаючи з дати Балансу, або протягом операційного циклу внаслідок обмежень, відображаються у складі необоротних активів

Інші оборотні активи (331,332,643 та ін.)

250

Наводяться суми оборотних активів, які не включені до згаданих вище статей розділу активу Балансу. У цій статті на­водяться, зокрема, вартість грошових до­кументів і сальдо субрахунку "Податкові зобов'язання" рахунку 64 "Розрахунки за податками і платежами"

Усього за розділом II

260

Сума рядків (100+130+160+170+210+220+240+250)

Розділ III. Витрати

Витрати майбутніх періодів (39)

270

Наводяться витрати, що мали місце про­тягом поточного або попередніх звітних періодів, або належать до наступних звітних періодів

ПАСИВ (капітал + зобов'язання) Розділ І. Власний капітал

Статутний капітал (40)

300

В цій статті показується зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства

Додатковий капітал (41,42)

320

В цій статті показується сума дооцінки необоротних активів, вартість безоплат­но отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, необорот­них активів та інші види додаткового капіталу, а також сума пайового капіталу (пайових внесків) членів споживчого то­вариства, спілок та інших організацій

Резервний капітал (43)

340

Тут показується сума резервів, які ство­рені відповідно до законодавства за ра­хунок нерозподіленого прибутку підприємства

Нерозподілений при­буток (непокритий збиток)(44)

350

Показується сума нерозподіленого при­бутку, а сума непокритого збитку наво­диться в дужках і вираховується при визначенні підсумку І розділу пасиву Балансу

Неоплачений капітал (45,46)

(360)

В цій статті показується сума заборгова­ності власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Господарські то­вариства в цій статті також відобража­ють вилучений капітал, тобто фактичну собівартість часток, викуплених у свої учасників. Ці суми наводяться в дужках і вираховуються при визначенні підсум­ку І розділу пасиву Балансу

Усього за розділом І

380

Сума рядків (300+320+340+350-360)

Розділ II. Забезпечення

Забезпечення наступ­них витрат і цільове фінансування (47, 48, 49)

430

В цій статті відображаються суми забезпе­чення для відшкодування наступних вит­рат і платежів (на виплату наступних відпусток працівникам, виконання га­рантійних зобов'язань, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень з бюджету та інших джерел)

Розділ III. Довгострокові зобов'язання

Довгострокові зо­бов'язання (50, 51, 52, 53, 54, 55)

480

В цій статті показуються суми заборго­ваності підприємства, банкам за отри­мані від них позики, які не є поточними зобов'язаннями, сума довгострокової за­боргованості підприємства за зо­бов'язаннями щодо залучення позико­вих коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки, та за іншими довгостроковими зобов'язаннями)

Розділ IV. Поточні зобов'язання

Короткострокові кре­дити банків (60)

500

Тут відображається сума поточних зо­бов'язань підприємства перед банками щодо отриманих від них короткостроко­вих позик, включаючи суми відсотків за їх користування, які підлягають сплаті

Поточна заборго­ваність за довгостро­ковими зобов'язання­ми (61)

510

По даній статті відображаються суми зо­бов'язань, які утворилися як довгостро­кові, але з дати Балансу підлягають по­гашенню протягом 12 місяців

Кредиторська забор­гованість за товари, роботи, послуги (62,63)

530

Тут показується сума заборгованості по­стачальникам і підрядникам за матеріаль­ні цінності, виконані роботи та отримані послуги, включаючи заборгованість, за­безпечену векселями, а також заборго­ваність постачальникам за невідфактуро­вані поставки і розрахунки з надлишку товарно-матеріальних цінностей, який встановлено при їх прийманні

Поточні зобов'язання за розрахунками: з бюджетом (641, 642, 643)

550

В цій статті відображається заборго­ваність підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи суми податку з працівників підприємства

зі страхуванням (65)

570

Показується сума заборгованості за відрахуванням до Пенсійного фонду Ук­раїни, на обов'язкове соціальне страху­вання, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування його працівників

з оплати праці (66)

580

В цій статті показується сума заборгова­ності працівникам підприємства, яка на­рахована і ще не виплачена, а також де­понована зарплата

інші поточні зобов'я­зання (644, 67, 68)

610

Тут відображаються суми зобов'язань до інших статей, наведених в IV розділі па­сиву Балансу (заборгованість з одержа­них авансів, заборгованість засновникам у зв'язку з розподілом прибутку , а також валову заборгованість замовникам за будівельними контрактами та сальдо суб­рахунку "Податковий кредит" рахунка 64 "Розрахунки за податками і платежами"

Усього за розділом IV

620

Сума рядків (510+530+550+570+580+610)

Розділ V. Доходи майбутніх періодів

Доходи майбутніх періодів (69)

630

Тут показуються доходи, отримані про­тягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів

БАЛАНС

640

Сума рядків (380+430+480+620+630)

Таким чином, суб'єкти малого підприємництва складають Баланс за скороченою формою, але з дотриманням принципів фінансової звітності і методів оцінки статей Балансу визначених положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.