Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Фінансова звітність малих підприємств.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Склад річної фінансової звітності. Регламентуючі документи

Пунктом 11.3 ст. 11 Закону № 996 визначено, що для суб'єктів малого підприємництва національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена фінансова звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати, тоді як для решти підприємств (крім бюджетних установ) фінансова звітність включає: Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, примітки до річної фінансової звітності.

Скорочені форми фінансової звітності Балансу і Звіту про фінансові результати передбачено також п. 9 П(С)БО 2 і п. 6 П(С)БО 3.

Зміст і форму скороченої фінансової звітності для суб'єктів малого підприємництва у формі Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва (додаток до П(С)БО 25), що складається з Балансу (форма № і-м) і Звіту про фінансові результати (форма №2-м), встановлено П(С)БО 25.

При застосуванні П(С)БО 25 у суб'єктів підприємництва виникає запитання щодо обов'язкового подання такої скороченої форми звітності — чи є у них свобода вибору? Часто виходить так, що сьогодні підприємство підпадає під критерії суб'єкта малого підприємництва, а завтра, при зміні обсягу реалізації продукції або розширенні виробництва, — ні. Чи може таке підприємство і в періоді відповідності критеріям суб'єкта малого підприємництва, і в періоді їх перевищення подавати фінансову звітність за повною формою?

Зазначимо, що П(С)БО 25 передбачає такі випадки подання скорочених форм звітності:

1. Підприємства, які за наслідками діяльності за минулий рік відповідають критеріям суб'єктів малого підприємництва, в поточному році застосовують П(С)БО 25, тобто роблять звіт за скороченою формою.

2. Якщо такі підприємства, а також новостворені підприємства за наслідками діяльності за І квартал або за І півріччя поточного (звітного) року не відповідають критеріям суб'єктів малого підприємництва, то фінансовий звіт цими підприємствами подається за повною формою.

3. Підприємства, які за наслідками діяльності за 9 місяців поточного (звітного) року не відповідають критеріям суб'єктів малого підприємництва, можуть подавати фінансову звітність за 9 місяців і за звітний рік згідно з П(С)БО 25.

Як бачимо, свободу вибору передбачено тільки в третьому випадку.

У першому випадку підприємства, не будучи суб'єктами малого підприємництва, все ж таки зобов'язані керуватися П(С)БО 25.

Валюта і одиниці вимірювання фінансової звітності

Відповідно до ст. 5 Закону № 996 фінансова звітність складається в грошовій одиниці України — гривні. Якщо валюта, в якій ведеться бухгалтерський облік, відрізняється від валюти, в якій має склада­тися фінансова звітність, у примітках повинна бути розкрита причина цього і методи переведення даних бухгалтерського обліку в єдину валюту.

Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва відповідно до п. 1 П(С)БО 25 складається в тисячах гривень з одним десятковим знаком.

Основні вимоги до складання фінансової звітності

Для малого підприємства передбачена своя фінансова звітність, яка складається згідно з П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єктів малого підприємництва». Фінансові звіти складають в повному обсязі або за скороченою за показниками формою. Право подання фінансо­вих звітів за скороченою формою мають малі підприємства, які від­повідають критеріям суб'єкта малого підприємництва (обсяг вируч­ки, чисельність)

До фінансового звіту (квартального, річного) включені такі форми:

  • Баланс (форма № 1-М);

  • Звіт про фінансові результати (форма № 2-М).

Мале підприємство не складає Примітки до звітності, обов'язкові для всіх інших підприємств.

Показники фінансового звіту наводяться в тисячах гривень з од­ним десятковим знаком (п. і П(С)БО 25). Звітним періодом для фінан­сового звіту є календарний рік. Квартальна ж звітність є проміжною і складається наростаючим підсумком з початку звітного періоду, тобто Року. Баланс підприємства складається на останній день кварталу (року), тобто на 31 березня, 30 червня, ЗО вересня, 31 грудня.

Термін подання річної звітності — не пізніше 20 лютого року, що настає за звітним, проміжної — не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом.

На титульному аркуші фінансового звіту слід указати середньо-облікову чисельність працівників, оскільки цей показник — один з двох головних, які дають право складати фінансову звітність згідно з П(С)БО 25, а також інші реквізити (вид діяльності, форми власно­сті тощо).

Основними користувачами інформації, поданої у звітності, бу­дуть власники підприємства, а також статистичні органи. Серед ін­ших можливих користувачів — податкові органи (на їх прохання), банки (якщо підприємством взято кредит або воно має намір його отримати), фіноргани Державного казначейства (якщо підприємству надаються дотації) та ін.

Перед складанням річної фінансової звітності на підприємстві має бути проведено інвентаризацію активів і зобов'язань.

При складанні фінансової звітності слід пам'ятати про її мету — надання повної, правдивої, неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності, рух грошових потоків підприємства користува­чам для прийняття правильних рішень,

Інформація, наведена у фінансової звітності, базується виключно на даних бухгалтерського обліку і повинна бути тотожна даним аналітичного і синтетичного обліку. Слід пам'ятати, що дані фінансової звітності вважаються достовірними, якщо вони не містять яких-небудь перекручень або помилок, які можуть згодом вплинути на прийняті рішення.

При складанні фінансової звітності необхідно чітко дотримуватися принципів її підготовки — автономності підприємства, безперервності діяльності, періодичності, історичної (фактичної) собівартості, нарахування і відповідності доходів і витрат, повного висвітлення, послідовності, обачності, превалювання змісту над формою, єдиного грошового вимірника.

Фінансова звітність має бути підписана керівником підприємства і головним бухгалтером.