Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посіб.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
941.57 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3. Формули і функції в Excel.

Мета роботи: навчитися користуватися вбудованими в Excel функціями.

Теоретичний матеріал: оператори, що використовуються у формулах, функції вбудовані в Excel, типи аргументів функцій, уведення формул, поняття «абсолютних, відносних і змішаних посилань (координат)», правила присвоєння імен коміркам або блокам, типи помилок, примітки до комірок.

ЗАВДАННЯ ДО РОБОТИ:

  1. Розрахувати Загальний бал, у таблиці С4:І 12, користуючись функцією СУММ з діалогового вікна Мастер функций. Уставити стовпчик Загальний бал між стовпцями Історія і стовпцем Середній бал в таблиці С4 :І 12 та С19:I 27.

    1. Поставте табличний курсор в комірку, у якій потрібно створити формулу, тобто в комірку Н5 і наберіть знак рівності (=).

    2. Клацніть по пункті меню Вставка Функция, або по кнопці Вставка функции у рядку формул.

    3. У поле Категория виберіть Математические, у поле Выберите функцию - СУММ. Клацніть по кнопці Справка по этой функции, розташованої в нижній частині вікна, і прочитайте довідку.

    4. Щоб увести числові аргументи функції СУММ поставте курсор у поле Число1, потім клацніть на комірці, значення якої буде першим доданком у формулі. Які зміни відбуваються у комірці Н5?

    5. Клацніть курсором у поле Число2, а потім у комірці Е5; переведіть курсор у поле Число3, і відзначте комірку F5; аналогічно пододавайте значення комірки G5, натисніть ОК. Яку кількість аргументів можна вибирати для підсумовування?

    6. Перевести курсор в комірку Н6, відкрити Мастер функций, у поле Категорія вибрати 10 недавно використовувалися, функцію - СУММ.

    7. Клацнути курсором у поле Число1. Указати комірку D6, натиснути ліву кнопку миші і, не відриваючи руку , протягнути мишку до комірки G6 , ОК.

    8. Поставити табличний курсор в комірку Н5 і натиснути F2 (як для редагування). Те ж саме проробити для комірки Н6 і порівняти формули підсумовування в них.

    9. Скопіювати формулу з комірки Н6 до комірки Н12. Для цього: залишити табличний курсор в комірці Н6, поставити курсор мишки в правий нижній кут комірки (+) і, не відпускаючи ліву кнопку миші, протягти нею до комірки Н12 включно.

  2. Розрахувати Загальний бал, у таблиці С19:J 27, користуючись командою Автосумма на панелі інструментів Стандартная. Вставить стовпець между столбцами G и H. В комірку Н4 і Н 19 ввести назву Загальний бал.

    1. Поставити табличний курсор в комірку Н20.

    2. Клацнути по кнопці Автосумма, потім Ввод в рядку формул.

    3. Скопіювати дану формулу до комірки Н27 включно.

  3. Заповнити таблицю, з огляду на абсолютні і відносні координати (посилання) у формулі розрахунку процентного співвідношення відмінників. Скопіювати формулу для розрахунку процентного співвідношення відмінників у комірки для вказівки процентного співвідношення хорошистів, трієчників і невстигаючих. Застосувати до заповнених комірок процентний формат, у стовпцях С, D, Е, F вирівняти дані по центру, над таблицею помістити заголовок: "Успеваемость студентов 234 группы":