Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
t11_macro_u_vidkr_econom.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
450.56 Кб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Зробіть порівняльний аналіз основних теорій зовнішньої торгівлі і висловіть свою думку щодо переваг України відносно її торговельних партнерів.

2. Запишіть функцію чистого експорту і за допомогою графіка поясніть вплив окремих чинників на чистий експорт.

3. Використовуючи графік, продемонструйте мультиплікативний вплив чистого експорту на ВВП, запишіть і поясніть мультиплікатор витрат у відкритій економіці.

4. Поясність відмінність між протекціонізмом і вільною торгівлею і розкрийте зміст інструментів змішаної торговельної політики.

5. Розкрийте властивості моделі Манделла-Флемінга та роль світової процентної ставки в міжнародній міграції капіталу.

6. Запишіть рівняння кривих моделі Манделла-Флемінга і за допомогою графіка поясніть властивості цих кривих.

7. Проаналізуйте на графіку результати впливу фіскальної, монетарної і торговельної політики на дохід і валютний курс в умовах плаваючого курсоутворення.

8. Проаналізуйте на графіку результати впливу фіскальної, монетарної і торговельної політики на дохід і валютний курс в умовах фіксованого курсоутворення.

9. Маємо такі умови: ; ; с = 0,15. Припустімо, що автономний експорт збільшився на 600 млн грн, а імпорт — на 500 млн грн. Обчисліть на яку величину змінився дохід.

10. Маємо такі умови: ; ; с = 0,15. Припустімо, що автономні витрати збільшилися на 10 млрд грн, світова процентна ставка зросла від 10 % до 12 %, а курс гривні впав від 5 грн до 5,2 грн за 1 дол. США. При цьому , а . Обчисліть на яку величину змінився дохід згідно з функцією кривої у відкритій економіці.

11. Маємо такі умови: ; ; с = 0,15. Припустімо, що в умовах плаваючого курсоутворення пропозиція грошей збільшилася на 10 млрд грн, а світова ставка процента зросла на 1,4 процентних пункти. При цьому ; . Обчисліть на яку величину змінився дохід згідно з функцією кривої у відкритій економіці.

До цього часу ми розглядали закриту економіку, тобто таку економіку, яка не має зв’язків з рештою світу. Але в дійсності в сучасному світі практично не існує країни, економіка якої функціонувала б в режимі автаркії, тобто ізольовано від решти світу. Це стосується і України, економіка якої є відкритою і пов’язана з рештою світу торгівлею товарами і послугами, іноземними інвестиціями та кредитами, міжнародною міграцією робочої сили, міжнародною кооперацією виробництва тощо. Це означає, що ефективність функціонування національної економіки залежить не лише від результатів її внутрішньої діяльності, а й від її зв’язків з рештою світу. Тому об’єктом аналізу цієї теми є відкрита економіка.

В цій темі висвітлюються основні механізми, які пов’язують національну економіку з рештою світу, вплив зовнішньоекономічної діяльності на параметри економічної рівноваги; розкривається методологія складання платіжного балансу, зміст рахунків платіжного балансу, взаємозв’язки між цими рахунками та шляхи врівноваження платіжного балансу; подається теорія валютного курсу та коротка історія розвитку міжнародної валютної системи. Аналізуються основні теорії зовнішньої торгівлі, засади торговельної політики, фактори чистого експорту та його вплив на ВВП. Наприкінець подається модель Манделла-Флемінга, яка є теорією сукупного попиту в умовах малої відкритої економіки з абсолютно мобільним капіталом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]