Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зпу.Відносини України з мозамбіком.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Політичне життя у Мозамбіку

Мозамбік сьогодні — це фактично двопартійна країна. Правляча партія ФРЕЛІМО (Фронт Визволення Мозамбіку), опозиція — колишня антикомуністична партизанка — РЕНАМО (Мозамбікський Національний Опір). Інші партії помітної ролі у політичному житті країни не відіграють.

Президентом країни є кандидат від ФРЕЛІМО — Арманду Еміліу Ґебуза, який у середині 60-хх років навчався військової справи в Україні, у 165-му Учбовому центрі по підготовці іноземних військових, який знаходився у селищі Перевальне, що за 20 км від м. Симферопіль. Пан Ґебуза доброзичливо згадує часи свого навчання в Україні, не відкидає можливості відвідати Україну, а також свій колишній учбовий центр, який зараз частково використовується підрозділом 36-ої окремої бригади берегової охорони ВМС України, а частково підрозділами НГУ.

Перший в Африці український блоґ

15 грудня 2006 року, нашому блоґу (ґібрид сайту, вебчасопису та мережного щоденника) виповнилося два роки. Інформація у блозі подається здебільше португальською мовою, але він також має трохи новин англійською та українською. Блоґ був створений у дні Помаранчевої Революції, коли він поширював багато інформації з України портуґальською мовою. Ця інформація також розсилалася у вигляді пресових релізів на адреси часописів та ТБ у Мозамбіку, Портуґалії і Бразилії та для всіх політичних партій, які мають депутатів у парламенті Портуґалії, тощо.

Адреса блогу: http://ucrania-mozambique.blogspot.com

При створенні сторінки, переслідувалася ідея розповідати правду про Україну, людям портуґаломовного світу: Ангола, Бразилія, Ґвінея – Біссау, Кабо Верде, Мозамбік, Портуґалія, Східний Тимор та Макау. (08.03.2007) блоґ вже відвідали 21.839 осіб, з них Бразилія репрезентує 35% відвідувачів, Мозамбік 15%, Портуґалія 13%, Україна 8% та Сполучені Штати 5%.

Інший напрям роботи блоґу — це створення культурних мостів між Україною та Мозамбіком, між українською культурою та культурами народів цієї країни. Між мозамбікцями, які вчилися в Україні, українськими вузами, друзями чи навіть дітьми. Першою успішною благочинною акцією блогу стала успішна спроба допомогти мозамбікському тату, згаданому вже Антоніу Лоуренсу, знайти свого українського сина, якого він не бачив впродовж 34 років.

Окрім того, блоґ має добрі стосунки з іншим мережевим ресурсом, бразильським сайтом http://www.ganhei.net/ondaucraniana , який створили українці, що належать до третьої ґенерації української еміграції у цю країну. Оскільки, зазвичай, ці молоді люди вже не говорять по-українськи (часто вони лише трохи розуміють мову), то отримання правдивої і позитивної інформації з України, портуґальською, допомагає їм мати цілісну уяву про події в українському політичному, економічному і культурному житті.

Висновок

У данній роботі було розглянуто та проаналізовано співробітництво України з Африканською країною Мозамбік.

Встановлення та розвиток двосторонніх відносин між Україною та Мозамбіком відбувається дуже повільно, оскільки вектор зовнішньої політики України спрямований переважно на співробітництво з країнами Європи. Важливим є те , що дані відносини сформувалися нещодавно,оскільки Україна нещодавно стала незалежною державою.

Метою усунення протиріч між кон'юктурними і стратегічними цілями українсько-африканських торговельно-економічних зв'язків, для успішної реалізації істотного потенціалу українсько-африканських відносин необхідна політична, правова і кредитно-фінансова підтримка учасників зовнішньоекономічної діяльності з боку державних структур. За відсутності державної допомоги і підтримки розширення економічного співробітництва України з країнами Африки навряд чи можливо вирішення таких завдань:

o модернізація деяких раніше побудованих промислових і енергетичних об'єктів;

o розширення експорту промислової продукції, зокрема військової техніки, накомерційній основі;

o створення умов для стабільного і довгострокового одержання на взаємовигідній основі необхідних українській економіці деяких видів мінеральної сировини і сільськогосподарської продукції;

o об'єднання розрізнених учасників зовнішньоекономічної діяльності у таку організаційну структуру, яка б забезпечила просування на африканський ринок новітніх українських технологій.

Важливого значення набуває вивчення специфіки африканського ринку, проблем економічного розвитку країн Африки, їхнього експортного потенціалу і перспективнихпотреб у тих або інших видах імпортної продукції.

Отже, умовою реалізації потенційних можливостей торговельно-економічних відносин і співробітництва є розробка концепції зовнішньоекономічних відносин України з країнами Африки. Першочерговими завданнями цієї концепції доцільно визнати розвиток співробітництва з африканськими країнами-постачальниками насамперед енергетичної сировини - нафти та газу.

Найперспективнішим для розгортання українсько-африканського співробітництва є весь південноафриканський регіон, де порівняно міцну економіку мають ПАР, Ботсвана, Намібія, Зімбабве, швидко прогресує Мозамбік.

Список використаної літератури

  1. Україна і світ. Економічні зв’язки. – К., 2002.

  2. Економіка зарубіжних країн. Посібник. – К., 2001

  3. Розміщення продуктивних сил / За ред. Ковалевського. – К., 2000

  4. Управління зовнішньоекономічної діяльністю: підручник посібник.- 2-ое вид.- /Під общ. ред. А.И.Кредисова. -До.: ВИРА-Р, 2001.

  5. Іллічов Р., Волченко А. З безвиході: Огляд тенденцій української зовнішньої торгівлі // Бізнес. -2003 - №21

  6. Міжнародні економічних відносин: підручник посібник. -/під редакцією И.П.Фалинского. - вид. “Юрист”, 2001

  7. Фомишин С.В. Міжнародні економічні відносини: Навчальний посібник. Київ.:1997р.

  8. Фомичев В.И. Міжнародна торгівля. М.: ИНФРА-М, 1998 р.

  9. Спиридонов И.А. Світова економіка. М.: ИНФРА-М, 1998 р.

  10. Ліндердт ​​П. Економіка світогосподарських зв'язків. М.: Прогрес, 1992

  11. Кургман П.Р, Обетфельд М Міжнародна економіка. Теорія і політика-М.: ЮНИТИ, 1997

19