Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зпу.Відносини України з мозамбіком.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

Українсько-мозамбікcькі двосторонні відносини

Республіка Мозамбік визнала незалежність України 17 березня 1992 року, а 19 листопада 1993 року були встановлені дипломатичні відносини. Офіційна мова у Мозамбіку португальська, але багато людей там розмовляють і англійською.

Перші двосторонні контакти високого рівня відбулися 25 вересня 2003 року у м.Нью-Йорк під час зустрічі Міністра закордонних справ України К.І.Грищенка з Міністром Іноземних Справ та Кооперації Республіки Мозамбік Леонарду Сімау, у ході якої розглядалися питання погодження строків візиту в Україну Л.Сімао, а також стан розгляду мозамбікcькою стороною українських проектів двосторонніх угод.

12-13 лютого 2004 р. в Україні з офіційним візитом перебував Міністр Міністром Іноземних Справ та Кооперації Республіки Мозамбік Леонарду Сімау. Це був перший в історії українсько-мозамбікcьких відносин візит високого рівня. У ході перебування Леонарду Сімау в Україні відбулися його зустрічі з керівництвом нашої держави, під час яких обговорювалися перспективи двостороннього співробітництва у політичній, торговельно-економічній та культурно-освітній сферах. За результатами візиту підписано Протокол про політичні консультації між Міністерством закордонних справ України та Міністерством Міністром Іноземних Справ та Кооперації Мозамбіку.

Українська продукція присутня на мозамбікcькому ринку, але велика кількість продукції, виробленої в Україні, все ще потрапляє в Мозамбік через Росію.

Існують широкі можливості для співробітництва у галузі освіти. У першу чергу, це обмін, підготовка спеціалістів, навчання студентів і підвищення кваліфікації викладачів вузів. Оскільки багато мозамбікcьких фахівців навчалися або проходили свого часу професійну підготовку в Україні, це створює сприятливу основу для поглиблення двосторонніх взаємин.

Величезні труднощі для африканських країн створює проблема зовнішнього боргу. На кожного африканця, включаючи дітей, припадає 350 дол зовнішнього боргу. Борги регіону складають більше 200 млрд дол, що дорівнює 80% ВВП (в Конго і Мозамбіку - 300%). 60% загальної суми зовнішньої заборгованості країни Африки повинні різним державам на двосторонній основі, 23% - міжнародним інститутам, а решта припадає на частку приватних кредиторів. Розвиток двосторонні відносин відкриває можливості диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, і співробітництва у військовій та військово-технічній сферах.

Українська громада у Мозамбіку

Сьогоднішня українська громада, переважно, складається із трьох великих груп громадян: лікарів, викладачів вузів та жінок, які одружилися в Україні із мозамбікцями та обрали місцем свого життя Мозамбік.

За неофіційними підрахунками, у Мозамбіку сьогодні проживає близько 400 українців, до яких зараховуються діти від змішаних шлюбів. (Більшість цих афро – українців народилися в Україні, мають одного з батьків, переважно, матір — українського роду, і якщо колись побажають отримати українське громадянство, чинний закон дозволяє їм це зробити). Певне зменьшення української громади відбулося в останні два роки, 2004-06, завдяки массовому від’їзду з Мозамбіку українських лікарів та їх родин, через професійні обставини (непоновлення контрактів, тощо). Організованої української громади в Мозамбіку не існує, так саме як української церкви чи українських громадських організацій.

У Мозамбіку не існує жодного українського дипломатичного представництва. Найближче Консульство знаходяться у столиці Південно – Африканської Республіки, місті Преторія. Консул буває у країні дуже рідко, скажімо, впродовж 2005-2006 р.р. він не зустрічався із громадою жодного разу. Так само нема у Мозамбіку навіть почесного консула України, хоча певна робота у цьому напрямку вже ведеться. Але є і позитивні зміни. Так 4 – 8 вересня 2006 року Мозамбік відвідав з офіційним візитом новий посол України у країні, пан Володимир Лакомов (з резиденцією у м. Луанда, Республіка Ангола). Пан Лакомов вручив ввірчі грамоти Президенту Мозамбіку, пану Арманду Еміліу Ґебузі та провів робочу зустріч з Міністром Іноземних Справ та Кооперації (Др. Марія Алсінда Антоніу де Абреу), під час якої були обговорені питання двостороннього співробітництва у торговельно – економічній галузі, науково – технічній сфері, у царині освіти, культури та спорту, зокрема через новостворене Національне Агенство України з Питань Міжнароднього Співробітництва.

7 вересня 2006 р., відбулася зустріч української громади Мозамбіку з паном послом, під час якої, українці Мозамбіку позичили пану Послу успіхів у роботі задля добробуту України, обговорили ряд інших питань, які цікавлять громаду.