Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення МНД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
80.79 Кб
Скачать

Тема 7.Впровадження результатів наукових досліджень та їх ефективність

Авторське право — розділ цивільного права, який регу­лює правовідносини, що виникають у зв'язку зі створенням і використанням творів науки, літератури і мистецтва.

Винахід — вирішення утилітарного завдання в будь-якій галузі промисловості або іншій сфері корисної діяльності людини, що відповідає визначеним законодавством умовам надання правової охорони і визнане як винахід компетент­ним державним органом.

Впровадження — процес передачі замовнику наукової продукції у вигляді звітів, аналітичних записок, інструкцій, методичних рекомендацій і вказівок, технічних умов, техніч­них завдань у зручному для реалізації вигляді.

Депонування — реєстрація у відповідних інформаційних державних установах факту подання звіту про науково-дослідну роботу із обов'язковим присвоєнням йому номера державної реєстрації.

Екстерналізація — процес перетворення прихованого знання на явне.

Ефективність наукового дослідження — співмірність використаних ресурсів на проведення дослідження і резуль ­татів, отриманих від нього.

Інноваційне підприємство (інноваційний центр, тех- нопарк, технополіс, інноваційний бізнес-інкубатор)підприємство, що розробляє, виробляє і реалізує інноваційні продукти, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 % загального обсягу продукції або послуг.

Інноваційний менеджмент — управління комерціалі­зацією нових наукових знань, товарів, послуг, технологіч­них і організаційних ідей.

Інтелектуальна власність — закріплені законом права, які є результатом інтелектуальної діяльності в науковій, лі­тературній, художній і промисловій сферах.

Інтелектуальний потенціал дослідника — системна складова дослідницького потенціалу, фактор методологічної готовності, ресурс та організаційна можливість проведення досліджень.

Інтерналізація — перетворення явного знання у прихо­вану форму через практичне виконання досліджень або будь-яку іншу діяльність (навчання дією).

Корисна модель — нове і промислово придатне конс­труктивне виконання пристрою.

Мислення дослідника — інтелектуальна діяльність фахівця-науковця або практика, яка дозволяє пізнавати навко­лишній світ і визначає свідому поведінку людини у природі та суспільстві.

Неявні знання — знання, якими володіють співробітни ­ки компанії і які ще не втілені в конкретні розробки, сфери діяльності організації.

Об'єкти авторського праватвори науки, літератури, мистецтва — результат творчої діяльності.

Патент — охоронний документ, що засвідчує пріори­тет, авторство і право власності на об'єкт промислової влас­ності.

Промислова власність — права на такі об'єкти інтелек­туальної власності як винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, фірмові найменування та зазначення про походження товарів чи найменування місця походження товарів, а також припинення недобросовісної конкуренції.

Промисловий зразок – результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання.