Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варт_сть грошей у час_.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

15

Тема 4. Вартість грошей у часі

    1. Часові лінії.

    2. Майбутня вартість грошей. Розрахунок нарощених сум по простих і складних відсоткових ставках.

Процес компаундировання.

    1. Теперішня вартість грошей. Розрахунок приведеної (сучасної) вартості. Процес дисконтування.

    2. Постійні потоки платежів (ануїтети).

    3. Вплив інфляції на зміну вартості грошей.

    1. Часові лінії.

Грошові суми у фінансових операціях і комерційних справах завжди позв'язані з конкретними моментами часу. У договорах і контрактах фіксуються терміни і періодичність надходження коштів або виплат. Тому при відпрацюванні управлінських рішень в області фінансів менеджер повинний постійно порівнювати минулі, теперішні і майбутні витрати і доходи. Суть порівняння складається в нерівноцінності однієї і тієї ж суми в різні моменти часу. Метод порівняння полягає у встановленні взаємозв'язку часу і коштів.

В основі концепції тимчасової вартості грошей лежить наступний основний принцип: сьогоднішня грошова одиниця дорожче «завтрашньої» не тільки тому, що інфляція знижує її купівельну спроможність, але і тому, що інвестована сьогодні грошова одиниця завтра принесе конкретний прибуток. Суть концепції полягає в тім, що вартість грошей з часом змінюється з урахуванням визначеної ставки прибутковості.

Одним з найважливіших інструментів проведення аналізу тимчасової вартості грошей є часова лінія, якою користуються для досягнення наочності проблеми і для того, як її можна вирішити.

Для ілюстрації концепції часової лінії розглянемо наступну діаграму:

Час 0 1 2 3 4 5

_ __________________________________________________

Час 0 – це сьогоднішній день; час 1 – один період з сьогоднішнього дня або закінчення цього періоду; час 2 – два періоди з сьогоднішнього дня або закінчення цього періоду і т.д. Таким чином, цифри над штрихами над часовою лінією показують на закінчення певних часових періодів. Найчастіше ці періоди є роками, але можуть бути представлені і півріччями, і кварталами, і місяцями і навіть днями. Слід мати на увазі, що кожен штрих на лінії відзначає кінець одного періоду і у той же час є початком наступного. Наприклад, штрих 1 означає кінець року 1 і початок 2.

Показники потоку готівки розташовуються точно під показниками років, а показники відсоткових ставок – над часовою лінією між часовими інтервалами. Невідомий показник потоку готівки, який необхідно визначити, вказується на лінії знаком питання.

Час 0 5% 1 2 3

_______________________________

Потік готівки - 100 ?

У даному випадку відсоткова ставка для всіх трьох періодів становить 5%. Під час 0 відбувся одноразовий відплив потоку готівки, під час 3 очікується невідомий приплив готівки. Показник відпливу готівки відзначається знаком мінус. Показник періоду 3 знака мінус не має. Зверніть увагу, що в періоди 1 і 2 у потоці готівки не було ніяких змін. На часовій лінії найменування грошової одиниці не вказується, що дозволяє уникнути плутанини.

Тепер розглянемо таку ситуацію: відплив готівки у 100 грошових одиниць має місце сьогодні, і ми очікуємо невідому суму наприкінці періоду 2:

Час 0 5% 1 10% 2

_____________________

Потік готівки - 100 ?

У цьому випадку відсоткова ставка в перший період становить 5%, але протягом другого періоду вона виросте до 10%. Якщо відсоткова ставка постійна у всі періоди, її вказують тільки для першого періоду, якщо вона змінюється – її вказують для кожного періоду окремо.

Часові лінії дуже важливі для початкового розуміння концепції тимчасової вартості грошей, але навіть досвідчені спеціалісти користуються нею для проведення складного аналізу проблем.