Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАРІАНТ 19.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

ВАРІАНТ №19

1.Проаналізуйте фінансове правопорушення, його склад, види та відповідальність за його вчинення?.

Фінансове правопорушення – це порушення врегульованого фінансово-правовою нормою порядку мобілізації, розподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів коштів, за яке законодавством передбачено юридичну відповідальність.

Склад фінансового правопорушення – це сукупність певних ознак, при наявності яких діяння є фінансовим правопорушенням.

Податкове правопорушення – це протиправне, винне діяння, яке виражається в невиконанні або неналежному виконанні податкових зобов’язань, і за яке законодавством передбачено застосування фінансово-правової відповідальності.

Види відповідальності за вчинення фінансового правопорушення:

1. Юридична відповідальність. Платник податків притягується у разі: ухилення від сплати податків і зборів, зниження об`єкта оподаткування, несвоєчасна сплата податків і зборів, неподаня декларацій та разрахунків для обчислення податків і зборів, недопущення провіряючих до проведення перевірок.

2. Адміністративна відповідальність. Платник податків притягується у разі: порушення порядку ведення обліку, неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахунок належних до сплати податків та зборів, невиконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби, порушення порядку подання декларації по доходам та ведення обліку доходів і витрат,порушення порядку утримання та перерахування ПДФО.

3. Кримінальна відповідальність. Об`єктом злочину є встановлений законодавчий порядок оподаткування юридичних та фізичних осіб, який забезпечується за рахунок надходжень податкових зборів, ін. обов`язкових плптежів, формуваня дохідної частини бюджетів.

Відповідно до ст..212 ККУ стягнення до правопорушника застосовується в залежності від суми несплачених податків і зборів та ін.. обов`язкових платежів.

4. Фінансова відповідальність. Платник податків притягується у разі: порушення встановленого порядку взяття на облік, реєстраціх органами ДПС, несплата плдатником податку ФОП сум єдиного податку у порядку та строки визначенні законодавством, порушення права сплати податків.

2. Складіть схему та визначте повноваження органів, які здійснюють контроль за дотриманням бюджетного законодавства.

Повноваження Верховної Ради України з контролю за дотриманням бюджетного законодавства

Верховна Рада України здійснює контроль за дотриманням бюджетного законодавства у процесі:

1) визначення бюджетної політики на наступний бюджетний період;

2) розгляду проекту та прийняття закону про Державний бюджет України;

3) внесення змін до закону про Державний бюджет України;

4) виконання закону про Державний бюджет України, у тому числі шляхом заслуховування звітів про виконання Державного бюджету України (включаючи звіти головних розпорядників коштів державного бюджету про використання ними бюджетних коштів та результати виконання відповідних бюджетних програм);

5) розгляду річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України;

6) використання кредитів (позик), що залучаються державою від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій.

Верховна Рада України здійснює контроль за діяльністю Рахункової палати щодо виконання нею повноважень, визначених Конституцією України.

Комітети Верховної Ради України беруть участь у попередньому розгляді питання щодо бюджетної політики на наступний бюджетний період та проекту закону про Державний бюджет України, а також попередньо розглядають питання про виконання Державного бюджету України (включаючи висновки і пропозиції Рахункової палати щодо використання коштів Державного бюджету України) у частині, що віднесена до компетенції комітетів.

Повноваження Рахункової палати з контролю у бюджетному процесі

1. До повноважень Рахункової палати належить здійснення контролю за використанням коштів Державного бюджету України, в тому числі на обслуговування і погашення державного боргу.

2. Рахункова палата подає Верховній Раді України висновки та пропозиції щодо стану використання коштів Державного бюджету України за підсумками кожного кварталу.

Повноваження Міністерства фінансів України та місцевих фінансових органів з контролю за дотриманням бюджетного законодавства

1. Міністерство фінансів України здійснює контроль за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу як щодо державного бюджету, так і місцевих бюджетів, якщо інше не передбачено законодавством України.

2. Місцеві фінансові органи здійснюють контроль за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу щодо місцевих бюджетів.

3. Міністерство фінансів України та місцеві фінансові органи у встановленому законодавством порядку одержують від центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, банків та інших фінансових установ усіх форм власності пояснення, матеріали та інформацію з питань, що виникають під час складання, розгляду, затвердження і виконання бюджетів та звітування про їх виконання.