Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення МНД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
80.79 Кб
Скачать

Тема 3. Планування і органызація дослідницького процесу

Алгоритм — сукупність га набір правил, за якими мож­на розв'язувати однотипні проблеми (задачі).

Імітація - наслідування будь-чому, відтворення існу­ючого, яке відрізняється від оригіналу.

Інтегральний інтелект — ефект об'єднання інтелектуальних можливостей дослідників шляхом відповідного їх відбору і організації спільної діяльності.

Консультування — процес надання послуг спеціаліста­ми на засадах вивчення конкретних обставин діяльності і обґрунтування пропозицій, спрямованих на покрашення ре­зультатів діяльності.

Організація досліджень — упорядкування дослідницької діяльності за сукупністю дій та їх розподіленням між виконав­цями за фактором часу і простору, умовам і обмеженням (фун­кцій, обов'язки, відповідальність, нормативи тощо).

План дослідження — організаційна основа досліджен­ня, письмово викладена послідовність ключових заходів, які координують зусилля дослідників щодо вирішення пробле­ми, встановлення термінів, виконавців та умов (вимог) про­ведення дослідження.

План-проспект — реферативне викладення передбачу­ваних (або отриманих) результатів у послідовності їх викла­дення у рукописі.

Прогноз — науково обґрунтоване судження про можливі стани об'єкта у майбутньому, альтернативні шляхи та тер­міни їх настання.

Програма дослідження — комплекс положень, які ви­значають цілі і завдання дослідження, предмет і умови його проведення, а також очікуваний результат.

Стратегічне планування наукових досліджень — сис­тематизовані та значною мірою формалізовані зусилля ко­лективу дослідників, спрямовані на розроблення, організа­цію та реалізацію планів і програм наукових досліджень.

Творчі групи певна кількість дослідників, які завдяки своїй діяльності створюють щось якісно нове, неповторне, оригінальне, унікальне; мотиви діяльності такого об’єднання пра­гнення до незвіданого, пошук нового, жага відкриттів.

Технологія — варіант раціонального виконання певних робіт.

Тема 4. Інформаційне забезпечення наукових досліджень

Дані — відомості, повідомлення, записані спостережен­ня, які в даний момент не впливають на поведінку предмета, явища, суб'єкта.

Документ — матеріальний носій даних (папір, кіно- і фотоплівка, магнітна плівка, дискети, оптичні диски (СО­КОМ) та ін.) із записаною на ньому інформацією, призначе­ний для її передачі у часі та просторі.

Економічний показник — певне повідомлення само­стійного завершеного економічного (виробничого) змісту, мас кількісну характеристику відображуваного об'єкта (процеса).

Знання — перевірені практикою результати пізнання дійсності, її відображення у свідомості людини, розуміння явищ і предметів, фактор, що визначає усвідомлені орієнти­ри поведінки і діяльності.

Інформаційна система — набір структурних елементів, що беруть участь у процесах створення, обміну і оброблення інформації і інформаційно залежних один від одного.

Інформаційні ресурси — сукупність знань та інформації про навколишній світ, накопичених і розміщених на будь- яких інформаційних носіях (документах, книгах, базах да­них та ін.), які можуть бути використані для реалізації будь- яких цілей.

Інформація – загальнонаукове поняття, яке включає відомості про навколишній світ, відображені у будь-якому середовищі їх зберігання, оброблення та передачі

Класифікатор — систематизоване зведення класифіка­ційних груп та присвоєння їм певних кодових значень.

Код — позначення об'єкта обліку певним знаком або си­стемою знаків за встановленими правилами.

Конспект — коротка фіксація основного змісту літера­турного джерела.

Корпоративна інформаційна система (КІС) — інфор­маційна модель діяльності організації включно із функціями управління.

Мудрість — глибоке розуміння життя, його реалій, усві­домлений досвід попередніх поколінь.

Прагматизм —- поняття, за яким істина тлумачиться не як відображення об'єктивної реальності, а як практична ко­рисність, що задовольняє суб'єктивні інтереси індивіда.

Реквізит — елементарна одиниця виробничого повідом­лення, тобто слово, подальший поділ якого призводить до втрати будь-якого змістовного значення.

Тезаурус — словник-опис усіх використовуваних класи­фікацій та інших логічних відношень між термінами логіч­ної мови.

Тези — короткі формулювання основних положень зміс­ту статті або книги.

Фактологія дослідження — певне поєднання фактів у цілісність, яка є підґрунтям для відкриття нових особливос­тей, властивостей явищ та процесів, розпізнавання, дове­дення, підтвердження висловлених припущень щодо шляхів вирішення проблемних питань.