Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення МНД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
80.79 Кб
Скачать

Тема 5.Узагальнення результатів дослідження

Графік — наочне подання інформації у формі кількісних показників за допомогою геометричних ліній.

Індекси — узагальнюючі відносні показники, за допомо­гою яких оцінюється розвиток або співвідношення явищ, процесів та сукупностей, які не підлягають підсумовуванню та прямому співставленню.

Медіана — значення досліджуваної ознаки певної сукуп­ності, яке знаходиться всередині варіаційного ряду — зро­стаючого або такого, що зменшується.

Мода — величина ознаки (варіанта), яка частіше за все зустрічається у сукупності одиниць або у варіаційному ряді.

Поняття — форма мислення або думка, яка відбиває у свідомості людини сутнісні властивості, зв'язки та відно­шення предметів і явищ.

Проект — комплекс взаємопов'язаних заходів, забезпечуючих вирішення проблеми (задоволення потреб) шляхом досягнення конкретних результатів при чітко визначених цілях, встановленому ресурсному забезпеченні протягом за­даного періоду часу.

Рейтинг — індивідуальний числовий показник у класи­фікаційному списку (рейтинг-лист), визначається як серед­ньоарифметична з множини показників, приведених до од­нієї основи.

Середня величина — широковживаний наочний показ­ник, який використовується для характеристики певної сукупності предметів або явищ. Становить собою типовий розмір кількісно варіюючих ознак якісно однорідних «виш, процесів, рівнодіючу впливу всіх факторів на величину ознаки.

Середня гармонійна — величина, зворотня середній арифметичній, складається із зворотних значень досліджу­ваної ознаки.

Судження (вислів) — думка, висловлена за допомогою речення (взаємопов'язаних понять) яким стверджується або заперечується що-небудь. Судження про предмет чи явище можна побудувати, спираючись на безпосереднє спостере­ження фактів або опосередковано — за допомогою умови­воду.

Таблиця — перелік відомостей, числових даних, приве­дених за певною системою і рознесених у графи, що забез­печує раціональне і наочне викладення інформації,

Узагальнення — логічний перехід до вищого ступеня абстракції, від окремого до загального на основі виявлення спільних ознак, засіб створення нових наукових понять, за­конів і теорій.

Умовивід — розумова дія, за допомогою якої з певної кіль­кості наявних суджень виводиться інше судження, певним чином пов'язане з ними.

Тема 6 Оформлення наукової продукції(результатів дослідження)

Архітектоніка — вираження закономірності побудови певного предмета, процеса, явища.

Брошура — друковане видання невеликого розміру, присвячене одній або кільком суміжним проблемам, розв'язання яких підпорядковане подібним методологічним принципам і підходам.

Висновки — узагальнення найсуттєвіших положень нау­кового дослідження, включно із оцінкою природи виниклих проблем, їх витоків, обґрунтуванням достовірності отрима­них результатів; зазначенням проблем, що потребують по­дальших поглиблених розробок.

Дипломна робота магістра — самостійна науково- дослідна кваліфікаційна робота студента, основне завдання якої — продемонструвати рівень теоретичної підготовки, вміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати кон­кретні науково-практичні задачі.

Дисертація — кваліфікаційна наукова робота, виконана особисто автором; містить сукупність наукових положень і результатів, запропонованих автором для публічного захисту.

Звіт про НДР — науково-технічний документ, оформ­лений у вигляді письмової праці, доповіді, повідомлення; містить відомості про суть, методологію і методи дослі­дження, результати виконаної роботи або певних її етапів; готується і формується згідно з програмою і планом дослі­дження та існуючими вимогами щодо змістовних характе­ристик та стандартів оформлення.

Консультаційний проект — докладно обґрунтована та належним чином оформлена дослідницька робота приклад­ного спрямування, яка містить запропоновану студентом пропозицію або сукупність взаємопов'язаних пропозицій, спрямованих на запровадження змін у діяльності конкретно­го підприємства та підвищення ефективності його функціо­нування.

Курсова робота — самостійне навчально-наукове дослі­дження студента, яке виконується з певної навчальної дис­ципліни або окремих її розділів з метою закріплення та по­глиблення отриманих теоретичних знань впродовж вивчен­ня курсу, прищеплення студентам навичок самостійної робо­ти з різними джерелами інформації (спеціальною літерату­рою, джерелами первинної інформації).

Лексика — сукупність слів, характерних для даного ва­ріанта мови.

Монографія — спеціальне наукове дослідження, присвячене вивченню однієї проблеми (питання).

Навчальний посібник — спеціально підготовлені матеріали для студентів або учнів, у яких систематично викладаються відо­мості з певної сфери знань на сучасному рівні досягнень науки техніки і культури, є основним джерелом знань.

Наукова мовасукупність спеціальних прийомів, заходів, засобів, особливостей граматичного, синтаксичного, лексико-стилістичного характера, фразеологічних зворотів, призначення яких — точно, із смисловою ясністю передати зміст отриманих результатів, показати логічне співвідношення окремих частин наукового твору.

Публікаціяоприлюднення результатів наукового до. слідження засобами преси, радіо або телебачення.

Рефераткоротке викладення у письмовому вигляді або у формі доповіді змісту наукової праці (праць), огляд лі­тературних та інших джерел за певною тематикою.

Рецензіянаукова стаття, метою якої є критична оцін­ка іншої наукової праці, із належною виваженою аргумента­цією, підкріплена необхідними міркуваннями, розрахунками (якщо це потрібно) та загальним висновком про значущість рецензованої праці для розвитку теорії та можливостей її практичного застосування.

Статтяопублікована самостійна наукова праця, шо є результатом проведеного дослідження або окремого його етапу, фіксує науковий пріоритет автора.

Цитата — буквально відтворені фрагменти чужої про­мови, статті або іншого твору для підтвердження власною погляду або полеміки із цитованим автором.