Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa Макро.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать
  1. Опис навчальної дисципліни «Макроекономіка»

Дисципліна – Макроекономіка

Напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS - 4

Галузь знань:

0305 «Економіка та підприємництво».

Нормативна дисципліна

Кількість залікових модулів -5

Напрям підготовки:

6.030508 «Фінанси і кредит».

6.030509 «Облік і аудит».

6.030504 «Економіка підприємства».

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці».

6.030502 «Економічна кібернетика».

6.030503 «Міжнародна економіка».

6.030507 «Маркетинг».

Рік підготовки:

Денна – 1

Заочна –1

Семестр:

Денна – 2

Заочна -2

Кількість змістових модулів - 2

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Лекції:

Денна – 36 год.

Заочна – 8 год.

Практичні заняття:

Денна – 36 год.

Заочна – 2 год.

Загальна кількість годин - 144

Самостійна робота:

Денна – 68 год.

Заочна – 134 год.

Індивідуальна робота (ІНДЗ) – 4 год.

Тижневих годин:

Денна форма навчання

1 семестр – 8 год., з них аудиторних – 4 год

Вид підсумкового контролю – екзамен

2. Мета і завдання вивчення курсу «Макроекономіка»

Мета вивчення дисципліни

Мета дисципліни полягає у формуванні системи знань з методології та методики макроеконо­мічного аналізу (аналізу стану національної економіки та її зовнішніх зв’язків), набутті навичок побудови та аналізу макроекономічних моделей, виробленні вміння застосувати отримані знання на практиці.

Метою дисципліни також є засвоєння студентами предмета макроекономіки як поведінки макро­економічних суб’єктів на рівні економіки як єдиного цілого (національної економіки), ефективності функ­ціонування економічної системи. Макроекономіка – особлива система наукових поглядів, відносно само­стійна частина економічної теорії, яка вивчає економічну систему у цілому (національну економіку як єдине ціле).

Метою вивчення дисципліни також є засвоєння студентами основних методів економічних дос­ліджень як методологічної основи у вивченні конкретних економічних дисциплін з врахуванням їх спеці­алізації та майбутньої фахової діяльності.

Завдання курсу

Завдання курсу полягає у вивчення методології, способів та інструментарію макроекономічного аналізу, набуття навичок аналітичної оцінки тенденцій розвитку національної економіки, його прогнозу­вання, побудови моделей оптимального економічного зростання та макроекономічної рівноваги під час навчальної, самостійної та індивідуальної роботи під керівництвом викладачів та практичних навичок у їх застосуванні, а також закладення знань і методів макроекономічного аналізу.

Завдання лекційного курсу полягає у викладенні студентам у відповідності з програмою та робочим планом курсу макроекономіки, його методологічних і теоретичних принципів, формування у них уявлень про економічну систему та національну економіку, засвоєнні цілісної системи макроекономічних знань.

Завдання семінарських занять полягає у закріпленні теоретичних знань студентів, здобутих ними під час лекцій та вивчення навчальної літератури, опануванні макроекономічної методології, побу­дові та аналізі макроекономічних моделей. На семінарських заняттях студенти беруть участь у дискусій­ному обговоренні проблем, колективно знаходять правильні відповіді на них, виконують письмові та тестові контрольні завдання і задачі.

Завдання самостійної роботи студентів над проблемами макроекономіки полягає в опрацю­ванні навчальних тем через конспект лекцій та навчальну літературу, самостійному вивченні тих роз­ділів, які для цього визначені, виконанні домашніх завдань та навчального проекту. Під час самостійної роботи над предметом студенти готуються до проблемних лекцій, семінарських занять, консультацій, працюють у бібліотеках, Інтернеті тощо, готують виступи з реферативними повідомленнями на семі­нарських заняттях, самостійно виконують теоретичні завдання, здобувають навички роботи над тестами у відповідності з планами семінарських занять та індивідуальними завданнями.

Завдання індивідуальної роботи (навчального проекту) студентів з курсу макроекономіки полягає у ґрунтовному вивченні окремих вузлових проблем курсу, які лягають в основу індивідуальних навчально-дослідних завдань та індивідуальних студентських наукових досліджень, зокрема за тема­тикою реферативних виступів та студентського наукового гуртка з макроекономіки.

Предмет курсу

Предмет курсу макроекономіки: поведінка макроекономічних суб’єктів на рівні національної еко­номіки, ефективність функціонування механізмів економічної системи.

Зміст дисципліни

Зміст навчальної дисципліни розглядається у наступних змістових модулях і темах:

Модуль 1. ПОЗИТИВНА МАКРОЕКОНОМІКА

Тема 1. Макроекономіка як наука

Тема 2. Макроекономічні показники та їх вимір

Тема 3. Мікроекономічні основи макроекономіки

Тема 4. Макроекономічна нестабільність

Тема 5. Макроекономічна рівновага

Тема 6. Економічне зростання

Модуль 2. НОРМАТИВНА МАКРОЕКОНОМІКА

Тема 7. Держава як суб’єкт макроекономічного реґулювання

Тема 8. Фіскальна макроекономічна політика

Тема 9. Монетарна макроекономічна політика

Тема 10. Вибір моделей макроекономічної політики

Тема 11. Зовнішня торгівля і зовнішньоекономічна політика

Тема 12. Макроекономічна політика у відкритій економіці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]