Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода по практическим(на печать).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

Практична робота № 7

Тема: Використання тестового пакету Everest

Мета: навчитись використовувати тестовий пакет Everest для тестування працездатності апаратного та програмного забезпечення персонального комп’ютера.

Хід роботи

1. Організаційна частина

а) готовність групи до заняття;

б) психоемоційний настрій;

в) перевірка присутніх;

2. Актуалізація опорних знань студентів:

а) повідомлення теми та мети;

б) повідомлення основних тем, по яким відбувається практична робота.

3. Закріплення вмінь та навичок студентів

Теоретичні відомості. Everest – це програма для діагности та тестування комп’ютера. З її допомогою можна отримати відомості про все встановлене апаратне та програмне забезпечення, провести тести різних модулів ПК, оптимізувати роботу комп’ютера, отримати звіти в HTML, TXT та інших форматах. Проте використання цього пакету вимагає від користувачів глибоких знань в області програмного та апаратного забезпечення. Всього програма тестує 13 основних категорій, по яким виконується аналіз. В кожній категорії є підрозділи, наприклад, в категорії Комп’ютер таких підрозділів 5 (сумарна інформація, DMI, Overclock, Датчик, Електроживлення). Виконується аналіз більш ніж 60-ти системних параметрів (залежно від конфігурації комп’ютера кількість параметрів може змінюватися). Наприклад, версія EVEREST Corporate Edition 4.20 підтримує віддалене діагностування комп’ютерів.

4. Основна частина заняття: для демонстрації можливостей тестового пакету Everest виконаємо діагностику типового домашнього персонального комп’ютера, використавши його для вирішення наступних ситуацій:

4.1 виявити проблему з безпровідною мишею A4Tech, яка дає збій в роботі з деякими програмами;

4.2 оптимізувати роботу системи в цілому;

4.3 відкалібрувати застарілий монітор;

4.4 виконати тестування модулю пам’яті.

Після проведення тестів створити, роздрукувати та додати до звіту тестовий звіт, який формує програма Everest.

Приклад виконання роботи

Для виконання поставлених завдань можна скористатися наступним алгоритмом:

  1. Почнемо з проблем з мишею: в розділі програми „Пристрої - Введення” дивимося данні про маніпулятори. Якщо не виводиться інформація про драйвери, її необхідно перевірити засобами операційної системи. Якщо драйвер відповідає, але просто застарий – потрібно його оновити. Це можна зробити з допомогою Everest: готове посилання на сторінку скачування драйверів на сайті виробника є на закладці програми з властивостями миші.

  2. Оптимізацію роботи системи рекомендується починати з перегляду процесів та автозавантаження. Процеси в вікні Everest відображаються з іконками програм, що дозволяє швидко знайти будь-який процес. Проте, процес неможливо закрити з тестуючої програми – для цієї мети варто використати „Диспетчер задач”. Робота з додатками в автозавантаженні: в програмі можна видалити програму з автозавантаження, але додати – ні. На вкладці „Мережа – Браузер” є список всіх сайтів, які користувач відвідував останнім часом. В закладці „Ліцензії” відображаються додатки, які Everest вважає легальними, тобто ліцензійними. Інші процеси – потенційно небезпечні та можуть містити віруси. На вкладці „Системна плата – Пам’ять” відображається файл підкачки. Якщо він буде замалим, Everest виведе пораду збільшити файл, для того, щоб підвищити швидкодію роботи програм. На наступному етапі оптимізації можна перевірити ступінь захисту комп’ютера від зовнішніх погроз. Everest надає для цього особливі можливості: розділ „Безпека” видає повні відомості про захисні програми, що встановлені на ПК.

  3. Для діагности монітору можна скористатися спеціальною підпрограмою, яка викликається командою „Файл - Діагностика монітору”. Для проведення діагности потрібно на вкладці вибрати необхідні тести та натиснути на Run. Можливості тестової програми дуже широкі: калібровка екрану на різкість, яскравість, контраст, кольорову гамму, тести на сітку з різними фонами та на читаємість тексту.

Підсумок: в цілому програма Everest достатньо вдала та корисна. Особливо для тих, кому по роботі доводиться стикатися з комп’ютерами, для яких немає сертифікатів на апаратне та програмне забезпечення.