Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода по практическим(на печать).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

Практична робота № 6

Тема: Планування тестування

Мета: навчитися будувати план тестування та розглянути всі етапи створення плану тестування.

Хід роботи

1. Організаційна частина

а) готовність групи до заняття;

б) психоемоційний настрій;

в) перевірка присутніх;

2. Актуалізація опорних знань студентів:

а) повідомлення теми та мети;

б) повідомлення основних тем, по яким відбувається практична робота.

3. Закріплення вмінь та навичок студентів

Теоретичні відомості. Процес тестування тісно пов’язаний з процесом розробки, відповідно, планування тестування також залежить від моделі розробки. При плануванні необхідно відповісти на питання:

  1. Хто буде тестувати та на яких етапах? Розробники, тестувальники чи разом?

  2. Які компоненти потрібно тестувати? Чи будуть піддаватися тестуванню всі компоненти програмного продукту або тільки компоненти, що можуть призвести до найбільших втрат для всього проекту?

  3. Коли потрібно тестувати? Чи буде це неперервний процес, вид діяльності, що виконується в спеціальних контрольних точках, або вид діяльності, що виконується на завершальній стадії розробки?

  4. Як потрібно тестувати? Чи буде тестування зосереджене тільки на перевірці того, що даний продукт повинен виконувати, або також на тому, як це реалізовано?

  5. В якому обсязі потрібно тестувати? Як визначити, чи в достатньому обсязі виконане тестування, або як розподілити обмежені ресурси, що виділені під тестування?

Відповіді на поставлені запитання та, можливо, на багато інших запитань, оформлюються у вигляді документів, що прийняті в компанії. Приклад тестового плану розглянемо нижче.

4. Основна частина заняття:

Завдання: створити тестовий план, використовуючи приклад, розглянутий нижче. Для тестування пропонується система, призначена для автоматизації роботи аптеки. За специфікацією вона повинна використовуватися в аптеці, аптекарем та мати наступні функції: додавати, видаляти та зберігати дані про лікарські препарати. Мати функцію пошуку препаратів по різним критеріям. У випадку відсутності лікарського засобу – пропонувати заміну по способу дії, або видавати повідомлення про відсутність.

Приклад виконання роботи

Складемо тестовий план для тестування автоматизованої системи прийому підшипників на склад. Тестовий план буде містити:

  1. Перелік тестових ресурсів: тестувальники – 3 чоловіки (система має 3 модулі); апаратні засоби – 3 ПК; програмні засоби – драйвери тестування.

  2. Перелік функцій та підсистем, що підлягають тестуванню: підсистеми – Склад, Підшипники, Осі; функції: прийом вхідних даних, пошук та порівняння даних; коректне завершення роботи.

  3. Вибір стратегії тестування:

    1. Протестувати функції вводу, пошуку, виводу з допомогою методів структурного тестування (методом базового шляху).

    2. Протестувати підсистеми з допомогою функціональних методів (розбиття по еквівалентності, методом граничних значень).

    3. Підсистему „Ось” протестувати додатково методом функціональних діаграм (причин - наслідків).

    4. Протестувати зборку системи одним з методів інтеграційного тестування (низхідним, висхідним).

    5. Виконати контрольне системне тестування для перевірки взаємодії модулів.

  4. Визначення стратегії вибору вхідних даних для тестування: дані обирати керуючись принципами розбиття на класи еквівалентності (тобто, таким чином, щоб вини покривали як найбільше тестових випадків).

  5. Визначення потреби автоматизації процесу тестування ( при цьому рішення про використання вже існуючої, або про створення нової автоматизованої системи тестування має бути обґрунтоване, а також продемонстрована оцінка витрат на створення нової системи, або на впровадження вже існуючої): для автоматизації тестування використовувати вже існуючу систему, після деякої її адаптації. Розробка нової системи є занадто витратною, а тестування вручну – занадто довге.

  6. Графік (розклад) тестових циклів:

    1. Перший етап тестування проводити після створення коду відповідних модулів.

    2. Другий етап проводити паралельно з проведенням зборки модулів.

    3. Третій та четвертий етапи провести після зборки модулів в одне ціле.

  7. Надання конкретних параметрів апаратури та програмного оточення: тестування слід проводити на ПК, що володіють такими мінімальними апаратними та програмними характеристиками: ОЗУ – 1Гб, жорсткий диск – 250 Гб, процесор – 2.2ГГц; ОС – Windows XP.

  8. Визначення тестових метрик, які необхідно збирати та аналізувати (наприклад, покриття набору тестів, покриття коду, кількість та рівень серйозності дефектів, обсяг тестового коду і т.п.): для аналізу використовувати рівень виявлених дефектів, щоб визначити якість програмного продукту в цілому.

Підсумок: створення тестового плану дозволяє систематизувати процес тестування, врахувати досвід попередніх розробників та тестувальників шляхом аналізу їх тестових планів, визначати та своєчасно проводити тестові цикли та процедури. Ці заходи дозволяють досягнути поставленої мети – розробки якісного та працездатного програмного забезпечення.

5. Контрольні запитання:

1. Що розуміють під тестовим планом?

2. Дайте визначення тестового циклу.

6. Узагальнення та систематизація вмінь і навичок.

7. Підведення підсумків заняття.

8. Самостійна робота: за розглянутим прикладом самостійно виконати завдання та відповісти на контрольні запитання.